to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπεράνω όλων είναι οι κανόνες και η κατά γράμμα εφαρμογή τους. Αυτή την απάντηση έδωσε μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ», όταν ρωτήθηκε για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει το εφάπαξ βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους.


 «Εάν δεν τηρήσουμε τους κανόνες, η ευρωζώνη θα καταρρεύσει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα; Να μην κάνει το παραμικρό χωρίς την έγκριση των δανειστών.

Τι σημαίνει για τη Γερμανία; Να μη δίνει λογαριασμό σε κανέναν γιατί αυτή είναι που ορίζει τους κανόνες και να παραβιάζει, ταυτόχρονα, τους κανόνες που η ίδια έχει αποδεχτεί, καθώς είναι γνωστό ότι τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας ξεπερνούν, για χρόνια, τα επιτρεπτά όρια που προβλέπονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση; Τελικά ποιος απειλεί με κατάρρευση τη ζώνη του ευρώ;

Το EuroWorking Group δεν κατέληξε σε απόφαση για το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο επικεφαλής του Τόμας Βίζερ ζήτησε να υπάρξει επιστολή από την Αθήνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα διαβεβαιώνει ότι το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι, όντως, εφάπαξ και ότι στο μέλλον θα τους ζητάμε την άδεια για να μοιράσουμε τα ποσά που υπερβαίνουν τον στόχο του εκάστοτε πρωτογενούς πλεονάσματος. Με άλλα λόγια, θέλουν μια δήλωση συμμόρφωσης προς τους κανόνες του κ. Σόιμπλε και ότι στο εξής «θα είμαστε καλά παιδιά».

Είναι φανερό πως απέναντί μας έχουμε την ακραία έκφραση των συμφερόντων τους και την αλαζονεία. Οι αυταρχικές πολιτικές είναι ενδεχομένως αποτελεσματικές, αλλά για πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα. Η ευρωζώνη υποτίθεται πως είναι μια νομισματική ένωση μακράς πνοής με φυσιολογική κατάληξη κάποια στιγμή την πολιτική ένωση και τη δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

Οποιος νομίζει ότι ένα τέτοιο όραμα υλοποιείται με τον αυταρχισμό και την αλαζονεία του ισχυρού, με την προσαρμογή και την υποταγή του αδυνάτου πλανάται πλάνην οικτράν. Η ευρωζώνη απειλείται από τον κ. Σόιμπλε, τη λογική του και τις μεθόδους του. Δεν απειλείται από το επίδομα που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έδωσε σε εξουθενωμένους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)