to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ποιοι φοβούνται τους πολίτες;

Από τη μία πλευρά υπάρχουν τα κόμματα που έχουν ως βασικό θέμα αρχής την απλή αναλογική και θέλουν να πορευτεί η χώρα αλλάζοντας σελίδα μέσα από την πραγματική αποτύπωση της θέλησης του εκλογικού σώματος.


Ο δημόσιος διάλογος που πυροδοτήθηκε αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης της κυβέρνησης για την απλή αναλογική ανέδειξε ξεκάθαρα τις πραγματικές διαθέσεις αλλά και τους σχεδιασμούς που κάνουν όλα τα κόμματα.

Από τη μία πλευρά υπάρχουν τα κόμματα που έχουν ως βασικό θέμα αρχής την απλή αναλογική και θέλουν να πορευτεί η χώρα αλλάζοντας σελίδα μέσα από την πραγματική αποτύπωση της θέλησης του εκλογικού σώματος.

Από την άλλη πλευρά, είναι είναι τα κόμματα που έχουν ιδεολογική τοποθέτηση υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής (Ν.Δ., Ποτάμι) και το ΠΑΣΟΚ, που, αν και δύο φορές έχει προτείνει την απλή αναλογική, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επιλέγει να ταχθεί κατά της.

Ο ουσιαστικός προβληματισμός που θέτουν οι πολέμιοι της απλής αναλογικής είναι ότι τη χαρακτηρίζουν ως επιτομή της ακυβερνησίας. Στο βασικό αυτό επιχείρημα, είτε χρησιμοποιείται με καλή πρόθεση είτε ως προπέτασμα καπνού, η κυβέρνηση έρχεται, και μέσα από τις προτάσεις που αναμένεται να καταθέσει για τη συνταγματική αναθεώρηση, να αποδείξει ότι η απλή αναλογική είναι απόλυτα συμβατή και με την πολιτική σταθερότητα.

Υπάρχει μία προϋπόθεση: Τα κόμματα να έχουν φανερή πολιτική ατζέντα που να σέβεται την απόφαση του εκλογικού σώματος όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια αλλά και μέσα από δημοψηφισματικές διαδικασίες.

Επειδή ο διάλογος όμως τώρα ανοίγει γι' αυτά τα ζητήματα, σίγουρα θα ακουστούν κι άλλες προτάσεις και άλλα αντεπιχειρήματα. Το βασικό είναι ο διάλογος να προχωρήσει και να οδηγηθούμε σε ριζοσπαστικές και ώριμες τομές, γιατί η εμπιστοσύνη των πολιτών για την πολιτική ζωή του τόπου, που καταρρακώθηκε από τον δικομματικό κύκλο της Μεταπολίτευσης, όπως μεταλλάχθηκε γρήγορα από το μπόλιασμά της από τη διαπλοκή, πρέπει να επανέλθει.

Η πραγματική θωράκιση της χώρας είναι η ουσιαστική λειτουργία της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση έκανε πολύ καλά που άνοιξε τον ευρύ διάλογο, γιατί μόνο μια δημοκρατικά θωρακισμένη κοινωνία, της οποίας οι θεσμοί σέβονται τον ρόλο που έχουν από το Σύνταγμα, μπορεί να ελπίζει.

Η βασική συζήτηση, τόσο για τον εκλογικό νόμο όσο και για τη συνταγματική αναθεώρηση, στο τέλος-τέλος θα αναδείξει ποιοι βλέπουν τους πολίτες ως ψηφοφόρους και ποιοι ως ενεργούς πολίτες.

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)