to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:22 | 30.01.2024

Κοινωνία

Κορυφώνεται η κακοκαιρία «Avgi»: Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Δεμένα πλοία στα λιμάνια (upd)

Πού παραμένουν κλειστοί οι δρόμοι από την επέλαση της κακοκαιρίας «Αυγή». Από Δευτέρα είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες - Κλειστή η αριστερή λωρίδα στην Εθνική Οδό στο ρεύμα προς Λαμία στο ύψος της Καλυφτάκη


Κορυφώνεται σήμερα, Τρίτη, η κακοκαιρία, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Αναλυτικά, θυελλώδεις άνεμους, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα προκαλεί το σύστημα της κακοκαιρίας που έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 27/1 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και προβλέπει πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

α) Ανατολική Στερεά: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως της Βοιωτίας, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

β) Εύβοια: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

γ) Αττική: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο με εξασθένηση από τη νύχτα.

δ) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, πιθανόν πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες αύριο θα εξασθενήσουν.

ε) Κρήτη: Σήμερα κατά τόπους έντονες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από αύριο το απόγευμα.

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) Σήμερα στο βόρειο, το κεντρικό και βαθμιαία το νότιο Αιγαίο.

β) Αύριο οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους σήμερα κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο, στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη..

[χάρτης με τον αθροιστικό υετό (βροχή/χιόνι) που αναμένεται σήμερα, Τρίτη και αύριο, Τετάρτη]

Η κακοκαιρία πλήττει την Αττική, με την Πεντέλη, την Πάρνηθα και την Ιπποκράτειο Πολιτεία αλλά και τα Βίλια να έχουν ντυθεί στα λευκά. Από τις 10 το βράδυ της Δευτέρας είναι σε ισχύ το μέτρο για υποχρεωτική κατοχή και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και χιονοκουβερτών σε όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο σύνολο του οδικού δικτύου της Αττικής.

Kλειστά παραμένουν σήμερα τα σχολεία σε Μάνδρα, Φυλή, Αχαρνές, Διόνυσο, Κηφισιά, Ωρωπό, Πεντέλη και Παλλήνη. Στους ίδιους δήμους υπάρχει και σύσταση για τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Εύβοια και Βοιωτία.

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός. Ταυτόχρονα, εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων επιχειρούν, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων στην Αττική

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε αρκετές ορεινές περιοχές του νομού Αττικής.

Συγκεκριμένα, με βάση την τελευταία ενημέρωση της τροχαίας κλειστοί στην Αττική είναι οι κάτωθι:

– Η λεωφόρος Διονύσου από το ύψος του 414 νοσοκομείου έως τη θέση Άγιος Πέτρος και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην περιοχή της Πεντέλης.

– Η λεωφόρος Πάρνηθος από την 22η χ/θ (τελεφερίκ) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχής Δήμου Αχαρνών,ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων λόγω χιονόπτωσης (παγετού)

– Η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας – Θήβας, από την χ/θ. 5,000 (πρατήριο υγρών καυσίμων “ REVOIL” πρώην “Cyclon”) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας έως την χ/θ. 30,000 (όρια του Ν. Αττικής με το Ν. Βοιωτίας), προσωρινή και πλήρη διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων

– Η λεωφόρος Φυλης από το ύψος της Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών προς Δερβενοχώρια, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Κλειστή η αριστερή λωρίδα στην Εθνική Οδό στο ρεύμα προς Λαμία

Κλειστή είναι η αριστερή λωρίδα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Λαμία, στο ύψος του κόμβου Καλυφτάκη. Όπως αναφέρει η Αττική Οδός αναμένονται μεγάλες καθυστερήσεις στις εξόδους για Λαμία (ρεύμα προς Αεροδρόμιο και προς Ελευσίνα).

Πού είναι απαραίτητη η χρήση αλυσίδων

Στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θήβας είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλων αντιολισθητικών μέσων από το ύψος της θέσης ΚΑΖΑ της Δυτικής Αττικής και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι, από τις 22:00 της Δευτέρας (29/01) και μέχρι νεωτέρας, για το σύνολο του οδικού δικτύου στον νομό Αττικής είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά.

Απαγόρευση κυκλοφορίας για βαριά οχήματα

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για τη διευκόλυνση κυκλοφορίας των οχημάτων, υπενθυμίζεται ότι από τις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας (29/1), τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών οφείλουν να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής.

Για τον σκοπό αυτό ήδη συνεργεία της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής διενεργούν ελέγχους σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα βόρεια τμήματα του νομού, ώστε να διαπιστωθεί αν οι οδηγοί έχουν εφοδιασθεί με τα απαραίτητα αντιολισθητικά μέσα, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές.

Όσον αφορά στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια νομού Αττικής), από τις 20:00 της Δευτέρας (29/01) έως τις 10:00 της Τρίτης (30/01), και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας παντός είδους βαρέος οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων. Ακόμα, προσωρινή και πλήρης διακοπή κυκλοφορίας, παντός είδους βαρέος οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτου χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων, υπάρχει, από τις 20:00 της Δευτέρας (29/01) έως τις 10:00 της Τετάρτης (31/01), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία του Αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) από τη 31,900 Χ/Θ έως 46,900 Χ/Θ, στον νομό Φθιώτιδας.

Της απαγόρευσης εξαιρούνται:

α) Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας,

β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι και

γ) Τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • Στην Επ.Ο. Ελευσίνας - Σχηματαρίου, από την 6η χ/θ (ΤΙΤΑΝ) έως την Τ.Κ. Στεφάνη.
  • Στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από την 30η χ/θ έως την 36η χ/θ.
  • Στην Επ.Ο. Αράχοβας – Επταλόφου, από την 10η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
  • Στην Επ.Ο. Λιβαδειάς – Κυριακίου (μέσω Αναλήψεως).

 

(από τη μετάδοση του Open, το πρωί της Τρίτης 30/1/24)

Δεμένα τα πλοία σε αρκετά λιμάνια

Την ίδια στιγμή, δεμένα παραμένουν τα πλοία σε πολλά λιμάνια της χώρας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, όπου οι άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ και πιθανώς τα 10.

Από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα πραγματοποιηθούν τα πρωινά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

tags: καιρός

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)