to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 06.02.2024

Πολιτική

Ποινική δίωξη στον Αγοραστό για το «μπάζωμα» στα Τέμπη - Τι απαντά ο ίδιος

Νέες διαστάσεις παίρνουν οι έρευνες για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, καθώς η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του Κώστα Αγοραστού, πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας


Ραγδαίες εξελίξεις για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών: σύμφωνα με  το e-thessalia.gr, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, αναφορικά με το μπάζωμα που είχε γίνει στον τόπο του δυστυχήματος.

Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας κατηγορείται για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος. Στο υπόμνημά που κατέθεσε ως απάντηση στη σχετική μήνυση από συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, επιχείρησε να διαφύγει των ευθυνών του.

Τα ερωτήματα που έθεσε η Εισαγγελία, κατέδειξαν την αυθαιρεσία με την οποία έγινε το μπάζωμα και μάλιστα χωρίς καν να έχουν γνώση οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ ένα προς ένα εξέθεσαν μεταξύ άλλων την περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού η εισαγγελέας ζήτησε να της αποσταλούν σχετικά έγγραφα που αν υπήρχαν, ουσιαστικά θα αποδείκνυαν το νόμιμο των ενεργειών της και δε θα ζητούνταν.Η εισαγγελέας ζήτησε να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα και να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Ευάγγελου Φαλάρα, Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για να διερευνηθούν τα εξής:

Τι σημαίνει ακριβώς η φράση «διαμόρφωση χώρου επιχειρησιακής δράσεως» και ποιες εργασίες περιελάμβανε η διαμόρφωση, εάν ήταν επείγουσα εργασία, από ποιον έπρεπε να γίνει, εάν η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε εντολή και εάν ναι βάση ποιας απόφασης να προβεί στην διαμόρφωση του χώρου επιχειρησιακής δράσεως και καθ’ υπόδειξη ποιου.

Ακόμη, εάν υπήρξε απόφαση ΣΟΠΠ με την οποία να δίνεται εντολή στην Περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Επίσης, στην παραγγελία της η εισαγγελέας ζήτησε να της παρασχεθεί αντίγραφο εγγράφου από την κύρια ανάκριση που διενεργείται με το οποίο δόθηκε τυχόν εντολή φρούρησης του χώρου του δυστυχήματος και εντολή παύσης αυτής ως και τυχόν έγγραφο με το οποίο αιτήθηκε η Περιφέρεια από τις Δικαστικές Αρχές άδεια επέμβασης στον τόπο του δυστυχήματος.

Παράλληλα, αιτήθηκε να της παρασχεθεί έγγραφο της Τροχαίας από το οποίο κατόπιν διενεργηθείσας αυτοψίας θα προκύπτει εάν στο χώρο του δυστυχήματος όπου έλαβαν χώρα με εντολή της Περιφέρειας εργασίες διαμόρφωσης εδάφους έγινε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους, σε ποια έκταση και σε ποιο βάθος και με τι υλικό έγινε η επικάλυψή του.

Τέταρτον ζήτησε να ληφθούν καταθέσεις από τους χειριστές των μηχανημάτων που προέβησαν στην απομάκρυνση χώματος ώστε να διευκρινιστεί η ποσότητα, το μέρος που τοποθετήθηκε και η ακριβής ημερομηνία που έγιναν οι εργασίες.

Τέλος, η εισαγγελία ζήτησε τα αποτελέσματα της Χημικής Υπηρεσίας μετά τη λήψη τελευταίας δειγματοληψίας από το χώρο του δυστυχήματος.

Ο Αγοραστός δείχνει την κυβέρνηση μετά την ποινική δίωξη για το μπάζωμα στα Τέμπη

Ο Κώστας Αγοραστός

Σε σχετική ανακοίνωση, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του, ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας «τα ρίχνει» ουσιαστικά στην Πολιτική Προστασία, κάνοντας λόγο για «άδικη» παραπομπή, «δεδομένου ότι η περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε αποκλειστικά υποστηρικτική βοήθεια που συνίστατο μόνο στην παροχή των μηχανημάτων, όπως αποφασίστηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ενήργησε δηλαδή ως όφειλε να πράξει χωρίς να έχει καμία πρωτοβουλία ενεργειών».

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη κατά του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, όπως μετέδωσε η τοπική ιστοσελίδα e-thessalia, επισημαίνοντας ότι ο ο πρώην περιφερειάρχης παραπέμπεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής έρευνας έπειτα από μήνυση που είχαν καταθέσει, τον Αύγουστο του 2023, συνολικά 19 γονείς και συγγενείς θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, κατά παντός υπευθύνου, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στην «απόφαση αγνώστων» να «αλλοιώσουν» τον τόπο του δυστυχήματος με αφορμή τις εργασίες που έγιναν στα Τέμπη, όταν αποφασίστηκε πως είχαν περατωθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό επιβαινόντων.

Ο Κώστας Αγοραστός στο υπόμνημα που κατέθεσε ως απάντηση στη μήνυση που υπέβαλαν σε βάρος του οι συγγενείς των θυμάτων, επιχείρησε να πετάξει τις ευθύνες από πάνω, του βάζοντας στο κάδρο την αστυνομία, την πυροσβεστική, τον γ.γ πολιτικής προστασίας, τις εισαγγελικές και τις ανακριτικές αρχές. Παράλληλα,  υποστήριξε ότι «ο ρόλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας με βάση την κείμενη νομοθεσία υπήρξε υποστηρικτικός και συνίστατο σε συνδρομή με μέσα και υποδομές υπό τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων».

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, κατόπιν αιτήματος του κ. Φαλάρα, Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας συνήλθε εκτάκτως το ΣΟΠΠ (Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας), στο οποίο παρίσταντο μεταξύ άλλων και ο τότε Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης αλλά και ο υφυπουργός μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Αναλυτικά η δήλωση του Κώστα Αγοραστού

Για μία ακόμη φορά εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη και δηλώνω ότι συμπαραστάθηκα στους οικείους των θυμάτων από την πρώτη στιγμή, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Θέλω με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο να δηλώσω ότι είναι άδικη η παραπομπή μου για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, δεδομένου ότι  η Περιφέρεια Θεσσαλίας παρείχε αποκλειστικά υποστηρικτική βοήθεια που συνίστατο μόνο στην παροχή των μηχανημάτων, όπως αποφασίστηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ενήργησε δηλαδή ως όφειλε να πράξει χωρίς να έχει καμία πρωτοβουλία ενεργειών.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη πως η Ελληνική Δικαιοσύνη θα αποφανθεί  ότι δεν φέρω οποιαδήποτε ευθύνη για την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)