to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το ποδόσφαιρο, οι πολιτικοί, οι ολιγάρχες και η Greek Mafia

Διαχρονικά η Πολιτεία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτές τις συμμορίες, διότι αποτελούν εργαλεία επίλυσης διαφορών μεταξύ των ολιγαρχών ιδιοκτητών των ομάδων


«Εδώ μιλάμε για εισβολή και κατάλυση της Πολιτείας. Δηλαδή άνθρωποι οργανωμένοι, διακόσιοι, δεν ξέρω πόσοι, μπαίνουν μέσα στη χώρα, διασχίζουν τη χώρα, μπαίνουν μέσα στον Ηλεκτρικό, πάνε οργανωμένα και χτυπάνε με μαχαίρια και με καπνογόνα και με άλλους τρόπους πολίτες, ανθρώπους που ανήκουν σε άλλη ομάδα. Αυτό είναι κατάλυση της Πολιτείας με μια εισβολή μέσα στους θεσμούς και στις υπηρεσίες, από την αστυνομία μέχρι το κράτος. Άρα εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με οπαδική βία και κακώς χρησιμοποιείται ο όρος» ανέφερε, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο καθηγητής Εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, με αφορμή όσα έγιναν τη Δευτερα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Με τι έχουμε να κάνουμε λοιπόν; Ο Γιάννης Πανούσης απαντά: «Πίσω από το ποδόσφαιρο, γενικά, κρύβεται ένα σύστημα μαύρου χρήματος. Αυτό λοιπόν το υπόγειο σύστημα μιας μαύρης οικονομίας παράγει μπράβους, παράγει, στο περιθώριο αυτής της λειτουργίας, ανθρώπους τέτοιους. Τα κυκλώματα αυτά, αυτές οι οργανώσεις, οι ακραίες, δεν μπορούν να επιβιώσουν αν δεν λειτουργούν μαζί με την πολιτική διαφθορά, δηλαδή με συγκάλυψη».

Παραδείγματος χάριν. Στις 28/2/2018 δύο πιστόλια από δύο εκτελεστές ήχησαν 10 φορές μέσα σε κατάμεστο από θαμώνες μπαρ της Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε αντιμαχόμενες συμμορίες εκβιαστών είδαν οι αστυνομικοί πίσω από τη δολοφονία του 25χρονου άνδρα μέσα στο κατάστημα «Χίλιες και μία νύχτες». Μετά, μάθαμε ότι το θύμα, αλβανικής καταγωγής και οργανωμένος οπαδός στην Ορίτζιναλ 21 της ΑΕΚ, κυκλοφορούσε με πανάκριβο αυτοκίνητο και είχε απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές για ληστεία, ενώ είχε εμπλακεί και σε επιθέσεις οπαδών της ΑΕΚ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων! Ο τίτλος του οργανωμένου οπαδού ήταν η ομπρέλα προστασίας του και συνέχισε να κυκλοφορεί ελεύθερος

Οι «οργανωμένοι» είναι χρήσιμοι και για διαφορές μεταξύ των προέδρων των ομάδων. Στις 22/10/2017 ομάδα οπαδών του Ολυμπιακού με μοτοσικλέτες, κατευθυνόμενη στο γήπεδο Καραϊσκάκη, περνώντας από τα γραφεία της εφημερίδας Έθνος (ιδιοκτησίας Σαββίδη, προέδρου του ΠΑΟΚ) στη Λεωφόρο Συγγρού, επιτέθηκε στις εγκαταστάσεις διέλυσε την είσοδο του κτηρίου και βανδάλισε πολλά σταθμευμένα οχήματα, χωρίς καμιά συνέπεια.

Γιατί διαχρονικά η πολιτεία δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτές τις συμμορίες που καλύπτονται από τίτλους οργανωμένων οπαδών δημοφιλών ομάδων; Γιατί ποτέ οι πρόεδροι των ομάδων αυτών δεν αποδοκίμασαν και δεν έλαβαν μέτρα για τις εγκληματικές ενέργειές τους, ούτε τόλμησαν να διαλύσουν τις συμμορίες αυτές; Γιατί έχουν παραχωρήσει προνόμια με θέσεις στις κερκίδες των γηπέδων τους; Διότι αποτελούν εργαλεία επίλυσης διαφορών μεταξύ των ολιγαρχών ιδιοκτητών των ομάδων, που συμπτωματικά ελέγχουν και τα μεγαλύτερα ΜΜΕ στη χώρα, προστατεύοντας φανερά πλέον το σύστημα Μητσοτάκη, με δυνατότητες να το εκβιάσουν αν παραστεί ανάγκη. Χρήσιμα εργαλεία λοιπόν.

Τα ερωτήματα έπεσαν βροχή, τόσο για την κυβέρνηση και τις ευθύνες της, όπως μεγαλοπρεπώς αποκαλύφθηκαν με το ανεμπόδιστο ταξίδι των φασιστών οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που διέσχισαν ανενόχλητοι τη χώρα μας μέχρι του σημείου της δολοφονίας, όσο και για την ανικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Μια ανικανότητα διαρκείας απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Μια αστυνομία μονοθεματικά προσανατολισμένη και ενισχυμένη στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και πολιτικών διαμαρτυριών.

Και για όσους έχουν απορίες, ας διαβάσουν την ακόλουθη παράγραφο από την επιστολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Σκουφά στις 19/3/23, που αναφέρει: «Στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα, σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού, και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός. Τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το σύνταγμα ορίζει και η κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία, δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής. Για την ακρίβεια, αυτές οι αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας (!), τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα».

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)