to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:35 | 27.06.2017

Διεθνή

Podemos και Σοσιαλιστές στήνουν μέτωπο κατά του Ραχόι

Και οι δύο έχουν στόχο τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, ο καθένας βέβαια με τους δικούς του όρους. Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας συναντά σήμερα τον Πέδρο Σάντσεθ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, σε μία προσπάθεια να βάλουν τα θεμέλια μιας συμμαχίας ενάντια στο Λαϊκό Κόμμα.


Και οι δύο έχουν στόχο τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, ο καθένας βέβαια με τους δικούς του όρους. Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας συναντά σήμερα τον Πέδρο Σάντσεθ του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, σε μία προσπάθεια να βάλουν τα θεμέλια μιας συμμαχίας ενάντια στο Λαϊκό Κόμμα.

Στη σημερινή συνάντηση, τα θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της συζήτησης των δύο ηγετών αναμένεται να είναι η καταψήφιση του προϋπολογισμού που θα καταθέσει η κυβέρνηση και η διατλαντική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Καναδά CETΑ. Στο τραπέζι της συζήτησης θα βρεθεί επίσης η διαπραγμάτευση για το ανώτατο όριο των κρατικών δαπανών, το ύψος των συντάξεων και της συμφωνίας για κατώτατο εγγυημένο μισθό και η παιδική φτώχεια.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, ο Ιγκλέσιας δεν αναμένεται να πιέσει τον Σάντσεθ για άμεσες πρωτοβουλίες, καθώς ο ηγέτης των Σοσιαλιστών που επανεξελέγη βγάζοντας από το προσκήνιο τους βαρόνους του κόμματος του, έχει ακόμη πολλά εσωκομματικά ζητήματα να επιλύσει.

Οι Podemos θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν ωστόσο τη συναίνεση των Σοσιαλιστών, προκειμένου να κάνουν μία από κοινού κίνηση – ματ στον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα του, καταψηφίζοντας την Πέμπτη στο Κοινοβούλιο την κύρωση της CETA από την Ισπανία. Ο Σάντσεθ έχει δηλώσει ότι θα επιλέξει την αποχή κατά την ψηφοφορία, ωστόσο σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο Σάντσεθ θα προσπαθήσει να τον πείσει να αλλάξει γνώμη και να συνταχθεί μαζί του προβάλλοντας το επιχείρημα ότι μια αρνητική ψήφος θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα της ρήξης του με την παλαιοκομματική γραμμή των Σοσιαλιστών. Συμφωνα με την εφημερίδα El Publico πάντως ο Σάντσεθ δύσκολα θα καμφθεί

Ένα ακόμη μέτωπο για το οποίο ο Ιγκλέσιας θα αναζητήσει τη συμμαχία του Σάντσεθ είναι αυτό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν επίσης για την ενίσχυση προγραμμάτων για την απασχόληση των νέων, θέμα που βάζει ψηλά στην ατζέντα του ούτως η άλλως ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Επίσης οι Podemos αναμένεται να θέσουν στον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είναι αυτό του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι θα πέσουν σε τοίχο.

Αφότου εξελέγη ο Σάντσεθ, οι δύο ηγέτες μετά βίας έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο, απλώς έχουν ανταλλάξει ορισμένα μηνύματα, διαβιβάζοντας ο ένας στον άλλο την αμοιβαία βούληση να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους ενώπιον του κοινού στόχου να ανατρέψουν τον Ραχόι.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ο Πάμπλο Ιγκλέσιας κρατάει στάση αναμονής απέναντι στον Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ως αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να δώσει τον ρυθμό για τις όποιες εξελίξεις, αλλά και γιατί οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες βγάζουν δύσκολα τα νούμερα χωρίς ευρείες συμμαχίες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Σάντσεθ περιλαμβάνει στα σχέδια του τους Ciudadanos, με τον ηγέτη των οποίων Άλμπερτ Ριβέρα πρόκειται να συναντηθεί αύριο. Τόσο το «Ποτάμι» της Ισπανίας όσο και οι Podemos καθιστούν σαφή την ασυμβατότητα των προγραμμάτων τους σε κάθε ευκαιρία, ο Σάντσεθ ωστόσο αναμένεται να προσπαθήσει μέχρι τέλους να επιτύχει την συναίνεση και των δύο στην αντιπολιτευτική πρωτοβουλία, υπό την μπαγκέτα του.

Όσον αφορά το ζήτημα μίας επικείμενης, νέας, πρότασης μομφής θα προσπαθήσει να επιβάλει το δικό του χρονοδιάγραμμα, προσβλέποντας στην ενδεχόμενη προσάρτηση και των Ciudadanos σε μία τέτοια κίνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)