to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Πλήρης διαφωνία Λυκούδη με τον τρίτο πόλο του Κουβέλη

Ο απερχόμενος γραμματέας της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τους 58, υποστηρίζοντας πως «η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στο διάλογο με όποιους μας καλούν δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο».


Στο άλλο άκρο των δηλώσεων του Φώτη Κουβέλη αναφορικά με τον τρίτο πόλο, βρίσκεται ο απερχόμενος γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης. Ο τελευταίος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς, μπορεί να τόνισε ότι η φιλία του με τον Φώτη Κουβέλη παραμένει σταθερή, όμως δεν δίστασε να διαφοροποιηθεί από τις θέσεις τού προέδρου, μιλώντας μάλιστα για τα λάθη που έχει κάνει η ΔΗΜΑΡ τους τελευταίους μήνες.

Τα λάθη της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τον κ. Λυκούδη – και μέσα από τα δικά του λόγια, είναι τα εξής:

1ο λάθος: «Οριοθετούμε αμυντικά τη διάκρισή μας από τους άλλους πολιτικούς χώρους. Ετεροκαθοριζόμαστε, κι αυτό μάς επιβάλλει διαχειριστική πολιτική τακτική».

2ο λάθος: «Πικραμένοι, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, εγκαταλείψαμε μέσα σε λίγες ώρες την κυβερνητική ευθύνη», αναφερόμενος στην έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα.

«Και περάσαμε στο τρίτο λάθος. Σ΄ ένα βιαστικό με προχειρότητες συνέδριο, που όμως, εκ των πραγμάτων είναι συνέδριο ταυτότητας και στρατηγικής».

Εξάλλου, ο κ. Λυκούδης δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου με τους 58: «Η άρνησή μας να συμμετάσχουμε στο διάλογο με όποιους μας καλούν δεν οδηγεί σε κανέναν προοδευτικό τρίτο πόλο. Οδηγεί στη μη Κεντροαριστερά. Και η μη Κεντροαριστερά οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο δικομματισμό και στις αυτοδυναμίες». Για να συμπληρώσει:

«Προτείνω να μπούμε εμείς, επιθετικά στο διάλογο με όλους, και με την κίνηση των 58. Αν την αφήσει βέβαια ο Βενιζέλος να προχωρήσει. Γιατί προσωπικά διαισθάνομαι ότι δεν του αρέσει ό ρόλος που του επιφυλάσσει η ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, γι΄αυτό προσπαθεί δια του σφιχταγκαλιάσματος να την στραγγαλίσει. Αρχηγούλης στο μαγαζάκι του και τα συναφή. Με συντρίβει, σύντροφοι, βαθειά, η σκέψη ότι μπορεί κάποιος να σκέφτεται έτσι και για μας.»

Εξάλλου, άσκησε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ασκεί απλώς λαϊκισμό. Ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει συνειδήσεις που προσδοκούν τη σύγκρουση και είναι αναγκασμένοι να εφευρίσκουν εχθρό και συνειδήσεις που προσδοκούν τη νομή της εξουσίας. Ο μοναδικός πόλεμος που διεξάγει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδύναμη κατάληψη της εξουσίας.»

Τέλος, ο κ. Λυκούδης χαρακτήρισε σαχλαμάρες τα περί διάσπασης της ΔΗΜΑΡ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απαντώ με σιωπή στη μικρόνοια μερικών που μετέτρεψαν την πολιτική διαμάχη σε μάχη προσώπων. Που προσπάθησαν να σας πείσουν ότι ο Λυκούδης είναι άνθρωπος που υπηρετεί άλλο σχέδιο ή εποφθαλμιά τη θέση του Κουβέλη ή δεν ξέρω τι άλλο. Γιατί δεν είχαν άλλο τρόπο να αντιταχθούν στη λογική από το να τη σπιλώσουν». Και συμπλήρωσε:

«Ούτε η διάσπαση ούτε οι μαζικές αποχωρήσεις, ούτε η ρευστοποίηση στη χοάνη ενός ΠΑΣΟΚ της πτώσης ή η αλλοίωση ενόψει μιας συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Τίποτα απ΄όλα αυτά δεν συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο στους επόμενους μήνες από την αδιαφορία της κοινωνίας.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)