to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:01 | 29.08.2017

Πολιτική

Πλασιέ των ιδιωτικών ΙΕΚ η ΝΔ: Η απάντηση Μπαξεβανάκη για τις εγγραφές στα δημόσια ΙΕΚ

«Αν οι δηλώσεις εγγραφής στα ΙΕΚ συνεχίζουν να γίνονται αργότερα μέσα στο Σεπτέμβρη και δεν συντονίζονται με αυτές των ΕΠΑΛ, όσοι δεν επιλεγούν από τα ΙΕΚ δεν θα έχουν άλλο δρόμο παρά μόνο αυτόν της ιδιωτικής λύσης για τη συνέχιση των σπουδών τους. Μήπως αυτό επιθυμεί τελικά η Νέα Δημοκρατία;»


Ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρης Μπαξεβανάκης απαντώντας σε δήλωση του Αναπληρωτή Τομεάρχη Παιδείας της Ν.Δ. Γιάννη Ανδριανόύ, δήλωσε :

«Το Υπουργείο Παιδείας φροντίζει αυτή την περίοδο να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την έγκαιρη έναρξη της λειτουργίας των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων στις 11/9/17, καθώς και των Δημοσίων ΙΕΚ και των ΣΔΕ στις 1/10/17.

Για να πραγματοποιηθεί αυτό, όσον αφορά τα ΙΕΚ, το ΥΠΠΕΘ έχει ήδη προχωρήσει, για πρώτη φορά τόσο έγκαιρα, στην προκήρυξη για την πρόσληψη ωρομισθίων εκπαιδευτών (8-24/8/17).

Η πρόσληψη όμως των ωρομισθίων προϋποθέτει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την έναρξη των μαθημάτων η διάθεση εκπαιδευτικών από τα ΕΠΑΛ.

Είναι γνωστό ότι στα ΕΠΑΛ εγγράφονται και απόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων, οι οποίοι μπορούν, αφού παρακολουθήσουν ΜΟΝΟ τα μαθήματα τομέα και ειδικότητας, να αποκτήσουν πτυχίο της ειδικότητας που θα επιλέξουν και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές εξετάσεις των ΕΠΑ.Λ.

Είναι φανερό λοιπόν ότι τόσο το μαθητικό όσο και το εκπαιδευτικό δυναμικό στα ΕΠΑΛ και τα ΙΕΚ, άρα και ό έγκαιρος προγραμματισμός για την έναρξη των μαθημάτων στις δυο αυτές εκπαιδευτικές δομές αλληλοεπηρεάζονται.

Το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσφέρει αυτή τη στιγμή στους αποφοίτους Λυκείων που δεν συνεχίζουν σπουδές στην ανώτατη εκπαίδευση δύο δυνατότητες για την απόκτηση μιας επαγγελματικής ειδικότητας: μέσω των ΕΠΑΛ και μέσω των ΙΕΚ, όπως αυτό αναλύεται και σε δελτίο τύπου του ΥΠΠΕΘ. (http://www.minedu.gov.gr/news/29804-29-08-17-synexisi-spoudon-gia-apofoitous-lykeiou-se-epa-l-kai-i-e-k)

Οι εγγραφές στα ΙΕΚ θα πραγματοποιηθούν μέσα στο Σεπτέμβρη. Οι υποψήφιοι σπουδαστές δηλώνουν τα τελευταία χρόνια με ηλεκτρονικό σύστημα την πρόθεσή τους για να σπουδάσουν σε κάποια ειδικότητα.

Τη φετινή χρονιά επιλέχθηκε αυτή η ηλεκτρονική δήλωση (και όχι εγγραφή) να γίνει μια βδομάδα νωρίτερα (25/8-1/9/17), αφού εκδόθηκαν τα αποτελέσματα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, για να μπορέσουν να συγχρονιστούν οι εγγραφές στα ΙΕΚ με αυτές των ΕΠΑΛ.

Είναι ανακριβές ότι η ενημέρωση των υποψηφίων έγινε την ημέρα που ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις. Το ΥΠΠΕΘ, με ανακοίνωσή του στις 23/8/17, ενημέρωσε ότι οι δηλώσεις αυτές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων.

(http://www.minedu.gov.gr/news/29702-23-08-17-eggrafes-sta-dimosia-iek)

Έτσι, πριν ολοκληρωθούν οι εγγραφές στα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι σπουδαστές των ΙΕΚ που δεν θα επιλεγούν, θα έχουν μια ακόμη δυνατότητα να σπουδάσουν, εφόσον το επιθυμούν, σε ίδια ή παρεμφερή ειδικότητα σε ΕΠΑΛ. Με αυτό τον τρόπο το δημόσιο σύστημα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης δεν αποκλείει τελικά κανένα υποψήφιο.

Αν οι δηλώσεις εγγραφής στα ΙΕΚ συνεχίζουν να γίνονται αργότερα μέσα στο Σεπτέμβρη και δεν συντονίζονται με αυτές των ΕΠΑΛ, όσοι δεν επιλεγούν από τα ΙΕΚ δεν θα έχουν άλλο δρόμο παρά μόνο αυτόν της ιδιωτικής λύσης για τη συνέχιση των σπουδών τους. Μήπως αυτό επιθυμεί τελικά η Νέα Δημοκρατία;».
 

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Αργολίδας κ. Γιάννης Ανδριανός, έκανε νωρίτερα την ακόλουθη δήλωση:

«Η πρόχειρη αλλαγή από την Κυβέρνηση της διαδικασίας εγγραφής στα δημόσια Ι.Ε.Κ. δημιουργεί τον κίνδυνο αποκλεισμού μεγάλου αριθμού υποψηφίων. 
 
Συγκεκριμένα, με βάση το άρθρο 9 του ισχύοντος Κανονισμού Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. (Φ.Ε.Κ. 1807/2-7-2014/τ.Β’) οι εγγραφές στα Ι.Ε.Κ. πραγματοποιούνται από την 1η έως την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη ρύθμιση, τα δημόσια Ι.Ε.Κ. της χώρας έχουν ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους να προσέλθουν εντός του Σεπτεμβρίου για να υποβάλουν την αίτηση εγγραφής. 
 
Αιφνίδια όμως, την Παρασκευή, 25 Αυγούστου, η Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης & Νέας Γενιάς, με έγγραφο που δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου, ενημέρωσε τους Διευθυντές των δημοσίων Ι.Ε.Κ. ότι η υποβολή των αιτήσεων των υποψηφίων γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω πληροφοριακού συστήματος το οποίο, με βάση το έγγραφο, ανοίγει την Παρασκευή 25/8/2017 (δηλαδή την ίδια ημέρα της ενημέρωσης) και κλείνει την 1/9/2017, δηλαδή την ημέρα που σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Ι.Ε.Κ. ξεκινά η διαδικασία της εγγραφής. 
 
Περαιτέρω, στην ενότητα των συχνών ερωτήσεων του ηλεκτρονικού συστήματος αναφέρεται πως οι υποψήφιοι που δεν πρόλαβαν να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής. 
 
Ως εκ τούτου, όσοι δεν ενημερωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ότι αλλάζει η διαδικασία εγγραφής και σε αυτή προστίθεται το στάδιο της ηλεκτρονικής αίτησης, χάνουν τη δυνατότητα εγγραφής. Προφανώς, δημιουργούνται νομικές επιπλοκές αφού με απλή αναφορά, άγνωστου συντάκτη, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου προστίθεται ένα υποχρεωτικό στάδιο στη διαδικασία εγγραφής των ΔΙΕΚ, και μεταβάλλεται επί της ουσίας η δημοσιευμένη σε Φ.Ε.Κ. Υπουργική Απόφαση. 

Κυρίως όμως, δημιουργείται τεράστιο ηθικό θέμα άδικου αποκλεισμού όλων εκείνων των υποψηφίων, που -  χωρίς δική τους ευθύνη - δεν θα υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση εντός του Αυγούστου, διότι καλόπιστα ακολουθούν τις προβλέψεις του ισχύοντος Κανονισμού Λειτουργίας, που προβλέπει ότι η διαδικασία ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)