to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:43 | 25.10.2015

Πολιτισμός

«Phone Home», μια διεθνής καλλιτεχνική συνεργασία με θέμα τη μετανάστευση

Σε μία ιδιότυπη «συμμαχία» που αφορά σ' ένα νέο θεατρικό μοντέλο δημιουργικής συνεργασίας και πολιτιστικής ανταλλαγής και συνδυάζει την παραγωγική εργασία θεατρικών κοινοτήτων, την καλλιτεχνική διάδραση μέσω νέων τεχνολογιών, καθώς και τη συμμετοχή του κοινού προχώρησαν η Ελλάδα η Γερμανία και η Αγγλία.


Ο λόγος για την ευρωπαϊκή θεατρική δράση «Phone Home», στο πλαίσιο της οποίας, με βάση τη δημιουργική έρευνα μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας, θεατρικές ομάδες από τις τρεις συμμετέχουσες χώρες θα δημιουργήσουν μια κοινή παράσταση, με θέμα τη μετανάστευση, την επικοινωνία και τη νοσταλγία.

   Η παράσταση προγραμματίζεται να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο του 2016 και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε Αθήνα, Βερολίνο και Λονδίνο, σε ανοιχτή καλλιτεχνική επί σκηνής συνέργεια.

Συγκεκριμένα, οι τρεις θεατρικές σκηνές θα είναι συνδεδεμένες μέσω τηλε-διάσκεψης, ώστε να δίνουν στο κοινό τη δυνατότητα να παρακολουθήσει όσα διαδραματίζονται ζωντανά και, σε παράλληλη σύνδεση μέσω διαδικτύου, τα υπόλοιπα μέρη της παράστασης που θα παρουσιάζονται σπονδυλωτά στις υπόλοιπες δύο χώρες, με την ταυτόχρονη προβολή υποτίτλων. Επίσης, η παράσταση θα είναι διαθέσιμη στο σύνολό της, μέσω live online streaming σε θεατές, από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, οι οποίοι μάλιστα θα έχουν τη δυνατότητα, όπως και το ζωντανό κοινό κάθε σκηνής, να επικοινωνούν και να παρεμβαίνουν με ερωτήσεις στις συζητήσεις που θα έπονται κάθε παρουσίασης.

Αντλώντας έμπνευση από πραγματικές ιστορίες μεταναστών και προσφύγων, βασική επιδίωξη των δημιουργών του «Phone Home» είναι να αναπλάσουν το ιδιαιτέρως τρέχον και επίμαχο θέμα της μετανάστευσης σε μια πρωτόγνωρη θεατρική εμπειρία - σχόλιο πάνω στον τρόπο με τον οποίο «αντιμετωπίζεται» η κατάσταση από την Ευρώπη του σήμερα.

Το «Phone Home» σχεδιάστηκε από κοινού από τους θεατρικούς οργανισμούς Highway Productions - Λυκόφως (Ελλάδα), Pathos München (Γερμανία) και Upstart Theatre (Αγγλία), στο πλαίσιο πρόσκλησης για υποβολή Ευρωπαϊκών Σχεδίων Συνεργασίας του χρηματοδοτικού προγράμματος Creative Europe του Εκπαιδευτικού, Οπτικοακουστικού και Πολιτιστικού Οργανισμού (EACEA)της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάμεσα σε εκατοντάδες προτάσεις που κατατέθηκαν, η πρόταση επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία και χρηματοδοτεί τον προϋπολογισμό της σε ύψος 60%.

Οι ιστορίες και τα κείμενα που θα παρασταθούν, θα καταγραφούν κατά τη διάρκεια των φάσεων έρευνας και συγγραφής. Στο αρχικό ερευνητικό στάδιο , πρακτικοί του θεάτρου θα συνεργαστούν με μετανάστες, καθένας στη χώρα του, προκειμένου να μπορέσουν οι μεν να συλλέξουν υλικό, οι δε να αποκτήσουν πρόσβαση στη δημιουργική διαδικασία. Στην επόμενη φάση της συγγραφής θα αναπτυχθεί το κείμενο της τελικής παράστασης από τους συνεργαζόμενους συγγραφείς/σκηνοθέτες, με τις πρόβες να εξελίσσονται σε κάθε χώρα χωριστά, αλλά και συνεργατικά μέσω τακτικών τηλεδιασκέψεων.

Σε κάθε μια από τις συμμετέχουσες χώρες υπάρχει η σκέψη να συγκεντρωθεί μια ομάδα ηθοποιών με διαφορετικές καταβολές. Η επιλογή τους θα γίνει κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων της προπαρασκευαστικής φάσης. Ωστόσο, οι τρεις ομάδες σκηνοθετών και δραματουργών θα υποστηρίζονται κατά την ανάπτυξη του σχεδίου από τουλάχιστον έναν ηθοποιό που θα επιλεγεί ως βασικός συνεργάτης.

Για τη γερμανική πλευρά, αυτός ο ηθοποιός θα είναι ο Σύριος Ραμαντάν Αλι. Αφού κατάφερε να δραπετεύσει από την πατρίδα του, όπου είχε φυλακιστεί για την πολιτική του δράση, έφτασε στη Γερμανία το 2011. Εμφανίστηκε στη γερμανική σκηνή πρώτη φορά μόλις το 2012, αφού έμαθε τη γλώσσα, συμμετέχοντας αποκλειστικά σε παραστάσεις με θέμα τη μετανάστευση, ενώ έχει παρουσιάσει τη δική του ιστορία σε έργο που έγραψε ο ίδιος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)