to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:49 | 02.03.2023

Πολιτισμός

Πέθανε ο πρωτοπόρος του σαξοφώνου της τζαζ, Γουέιν Σόρτερ

Ο καινοτόμος της τζαζ πέθανε στην ηλικία των 89 χρόνων. Ο αμερικανός σαξοφωνίστας ήταν από τους σπουδαιότερους συνθέτες της τζαζ


Ο θρυλικός Αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ Γουέιν Σόρτερ, ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες του μουσικού είδους, πέθανε σε ηλικία 89 ετών. Ήταν βραβευμένος με Grammy και είχε βοηθήσει στη διαμόρφωση του ήχου της σύγχρονης τζαζ.

Η εκπρόσωπός του Άλις Κίνγκσλεϊ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Σόρτερ άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στο Λος Άντζελες, χωρίς να διευκρινίσει την αιτία θανάτου.

Γεννημένος στο Νιούαρκ το 1933, ο Γουέιν Σόρτερ άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στη μουσική. Στη διάρκεια της 64χρονης καριέρας του συνεργάστηκε με θρύλους της τζαζ και όχι μόνο, ενώ βραβεύτηκε με 12 Grammy.

Σύμφωνα με τον Guardian, ήταν η κεντρική δύναμη σε τρία από τα μεγαλύτερα jazz γκρουπ του 20ου αιώνα: τους Jazz Messengers, με επικεφαλής τον ντράμερ Art Blakey, ο οποίος καθιέρωσε το στυλ «hard bop» στα μέσα του αιώνα. η δεύτερη επανάληψη του κουιντέτου του Miles Davis στα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας του 1960 που οδήγησε τον Davis στην ηλεκτρική του περίοδο και την εξαιρετικά επιτυχημένη ομάδα σύντηξης Weather Report, που δημιουργήθηκε το 1970.

Είχε επίσης μια μακρά και γόνιμη συνεργασία με την Joni Mitchell, εμφανιζόμενη σε 10 από τα άλμπουμ της και συνεργάστηκε με μουσικούς της ροκ όπως ο Carlos Santana και ο Steely Dan.

Ξεκινώντας το 1959, ο Shorter κυκλοφόρησε επίσης σόλο άλμπουμ, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων Speak No Evil, Night Dreamer και JuJu, όλα ηχογραφημένα το 1964. Όπως και ο Davis, το παίξιμό του στη συνέχεια έγινε πιο ελεύθερο, πιο ατονικό και άρχισε να συγχωνεύεται με τη ροκ, τη λάτιν μουσική και άλλα στυλ. που οδήγησε στον σχηματισμό της επόμενης ομάδας του, Weather Report.

tags: τζαζ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)