to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:04 | 04.11.2012

left.gr

Διεθνή

Περίπτωση Ταμίμι: πώς το Ισραήλ καταδιώκει όσους αντιστέκονται στην αρπαγή παλαιστινιακής γης

Ο Mπασέρ Ταμίμι ηγείται της Λαϊκής Επιτροπής του χωριού Νάμπι Σάλεχ,στη Δυτικ΄ή Οχθη, στον αγώνα της ενάντια στην αρπαγή πηγών νερού. Οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 9 Δεκεμβρίου 2009 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Ο Ταμίμι συνελήφθη, κρατείται και αντιμετωπίζει σκληρές ποινές, ενώ ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε και τον γιο του. Δυο ανακοινώσεις σε λίγες μέρες της Διεθνούς Αμνηστίας, που χαρακτηρίζει τον Μπάσερ Ταμίμι «κρατούμενο συνείδησης»


Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα:


Η σύλληψη του Γουαέντ Ταμίμι

Με δύο δελτία τύπου μέσα σε δύο ημέρες η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει τον Μπάσεμ Ταμίμι ως κρατούμενο συνείδησης και καταγγέλλει τις παρενοχλήσεις της οικογένειάς του, με αποκορύφωμα τη σύλληψη του 16χρονου γιού του Γουαέντ.

«Οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν την εκστρατεία παρενόχλησης, εκφοβισμού και αυθαίρετης κράτησης εναντίον [του] παλαιστίνιου ακτιβιστή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Μπάσεμ Ταμίμι που κρατείται έπειτα από τη σύλληψή του κατά τη διάρκεια μη βίαιης διαμαρτυρίας ενάντια στην καταπάτηση παλαιστινιακής γης από ισραηλινούς εποίκους, την περασμένη εβδομάδα, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης μετά την παρουσία του σε στο στρατοδικείο του Οφέρ την Τετάρτη.

«Για άλλη μια φορά ο Μπάσεμ Ταμίμι κρατείται μοναχά εξαιτίας της ειρηνικής άσκησης των δικαιωμάτων του στην ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης. Πιστεύουμε ότι είναι κρατούμενος συνείδησης και θα πρέπει να αφεθεί άμεσα και χωρίς όρους», δήλωσε η Ανν Χάρισον, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αφρική.

Ο Ταμίμι συνελήφθη στις 24 Οκτωβρίου μετά από μια μη-βίαιη διαδήλωση σε σουπερμάρκετ στον εποικισμό Sha’ar Benjamin, βόρεια της Ραμάλας. Περισσότεροι από 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να καλέσουν σε τερματισμό της κατοχής και μποϊκοτάζ όλων των ισραηλινών προϊόντων.

Αντιμετωπίζει κατηγορίες για επίθεση σε αστυνομικό, συμμετοχή σε μη εγκεκριμένη διαδήλωση και δραστηριότητα ενάντια στη δημόσια τάξη.

Εάν καταδικαστεί για ένα από τα δύο τελευταία «εγκλήματα» θα πρέπει να εκτίσει επίσης μια ή περισσότερες ανασταλθείσες ποινές από προηγούμενη δίκη: δύο μήνες για συμμετοχή σε μη εγκεκριμένη διαδήλωση και 17 μήνες για «δραστηριότητα ενάντια στη δημόσια τάξη».




Αφού είδε βίντεο της διαδήλωσης ο στρατοδίκης έκρινε ότι θα πρέπει να αποφυλακιστεί και να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό κατά τη διάρκεια των νομικών διαδικασιών. Η στρατιωτική εισαγγελία άσκησε έφεση στην απόφαση και ο Ταμίμι παραμένει στη φυλακή Οφέρ.

Ο Ταμίμι είχε στο παρελθόν καταδικαστεί, σε 13 μήνες φυλάκιση για το ρόλο του στην οργάνωση τακτικών μη βίαιων διαμαρτυριών εναντίον ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη. Τότε η Διεθνής Αμνηστία τον είχε θεωρήσει κρατούμενο συνείδησης και είχε καλέσει σε άμεση και χωρίς όρους αποφυλάκισή του.

Η εγκαθίδρυση και επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και ρεπορτάζ, καθώς οι διαδηλωτές έφευγαν από το σουπερμάρκετ στις 24 Οκτωβρίου, ξυλοκοπήθηκαν από την ισραηλινή αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη σύζυγό του Ναριμάν, πριν του πάρουν το τηλέφωνο, ο Ταμίμι ότι ένιωθε να έχει σπάσει κάτι στο στήθος του, δεν μπορούσε να κινηθεί ή να αναπνεύσει και ήταν πολύ κουρασμένος. Στη συνέχεια του πήραν το τηλέφωνο.

Ο Ταμίμι ηγείται της Λαϊκής Επιτροπής του χωριού Νάμπι Σάλεχ, 21 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ραμάλας, στον αγώνα της ενάντια στην αρπαγή πηγών νερού. Οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 9 Δεκεμβρίου 2009 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις το σπίτι του έχει δεχθεί επιδρομή και έχει λεηλατηθεί πολλές φορές. Η σύζυγός του έχει συλληφθεί δύο φορές και δύο από τα παιδιά του έχουν τραυματιστεί – ο Γουαέντ ήταν στο νοσοκομείο για πέντε ημέρες όταν είχε χτυπηθεί με «πλαστική» σφαίρα και ο Μοχάμεντ είχε τραυματιστεί από κάνιστρο δακρυγόνου που είχε εκτοξευθεί από όπλο κατευθείαν εναντίον του και τον είχε χτυπήσει στον ώμο.

Ο Μπάσεμ Ταμίμι έχει συλληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής 11 φορές μέχρι σήμερα, αλλά έχει καταδικαστεί μόνο μία φορά, από ισραηλινό στρατοδικείο, με κατηγορίες τις οποίες η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί αβάσιμες.

Ο 16χρονος γιος του Ταμίμι, ο Γουαέντ, συνελήφθη μαζί με άλλους 4 ακτιβιστές κατά τη διάρκεια διαδήλωσης την Παρασκευή το απόγευμα στο Νάμπι Σάλεχ.

«Η σημερινή σύλληψη του Γουαέντ Ταμίμι καθώς περπατούσε ειρηνικά στο χωριό του δείχνει τη συνεχιζόμενη παρενόχληση του ακτιβιστή Μπάσεμ Ταμίμι, της οικογένειάς του και της κοινότητας του Νάμπι Σάλεχ από ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις» δήλωσε η Ανν Χάρισον της Διεθνούς Αμνηστίας. «Αυτή η παρενόχληση θα πρέπει να σταματήσει».

«Στον Γουαέντ Ταμίμι και τους άλλους τέσσερις που συνελήφθησαν σήμερα στο Νάμπι Σάλεχ θα πρέπει να τους επιτραπεί η πρόσβαση σε δικηγόρους και θα πρέπει να αφεθούν αμέσως εκτός αν κατηγορηθούν με αναγνωρισμένα ποινικά αδικήματα. Ο πατέρας του Μπάσεμ είναι κρατούμενος συνείδησης, που κρατείται μοναχά εξαιτίας της ειρηνικής διαμαρτυρίας για την επέκταση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών και θα πρέπει αποφυλακιστεί άμεσα και χωρίς όρους».

Η Ναριμάν Ταμίμι είπε στη Διεθνής Αμνηστία πως ήταν αυτόπτης μάρτυρας της σύλληψης του γιού της: «Τον είδα να τον σέρνει βίαια ένας στρατιώτης που τον έβαλε αμέσως σε ένα τζιπ», δήλωσε. «Τώρα είμαι πολύ κουρασμένη και ανήσυχη και δεν είμαι βέβαιη τι να κάνω».

Πηγές: Amnesty International 1/11/2012 και 2/11/2012


Πηγή: http://intifadagr.wordpress.com/


Διαβάστε σχετικά από την κατηγορία  Διεθνή:

[04/11/2012] Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Αμπάς περί προσφύγων - συγχαίρει ο Πέρες

[03/11/2012] Συριακά τανκ «μπήκαν στην περιοχή των Γκολάν», σύμφωνα με το Ισραήλ

[03/11/2012] ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις καταστέλλουν πορείες στη Δυτική όχθη για την επέτειο της διακήρυξης Μπάλφουρ



2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)