to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:25 | 23.03.2023

Αθλητισμός

Περιορισμοί από World Athletics σε διεμφυλικούς αθλητές να αγωνίζονται σε αγώνες παγκόσμιας κατάταξης γυναικών

Οι αυστηρότεροι κανόνες θα επηρεάσουν αθλητές, όπως η δύο φορές Ολυμπιονίκης στα 800., Κάστερ Σεμένια, η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του 2020 στα 200μ. Κριστίν Μπομά, και η Φρανσίν Νιγιονσάμπα, η οποία τερμάτισε δεύτερη στα 800μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016.


Ο πρόεδρος του οργανισμού, Lord Coe, δήλωσε ότι από τις 31 Μαρτίου δεν θα επιτρέπεται σε κανένα διεμφυλικό άτομο ως γυναίκα αθλήτρια που έχει περάσει την ανδρική εφηβεία να αγωνίζεται σε αγώνες παγκόσμιας κατάταξης γυναικών.

Μάλιστα πρόκειται να συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας, όπως μεταδίδει το BBC, για να διεξάγει περαιτέρω έρευνα σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την επιλεξιμότητα των διεμφυλικών ατόμων.

Σύμφωνα με τους προηγούμενους κανόνες, ο Παγκόσμιος Στίβος απαιτούσε από τα διεμφυλικά άτομα που δηλώνουν γυναίκες, και είναι είναι αθλήτριες να μειώσουν την ποσότητα τεστοστερόνης στο αίμα τους σε ένα μέγιστο όριο 5nmol/L και να παραμείνουν κάτω από αυτό το όριο συνεχώς για μια περίοδο 12 μηνών πριν από τους αγώνες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο η απόφαση «καθοδηγείται από τη γενική αρχή που είναι η προστασία της γυναικείας κατηγορίας».

Σημείωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν διεμφυλικοί αθλητές που να αγωνίζονται διεθνώς στο άθλημα.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Στίβου ψήφισε επίσης να μειώσει την ποσότητα τεστοστερόνης στο αίμα που επιτρέπεται για αθλητές με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου (DSD), όπως η Νοτιοαφρικανή Caster Semenya.

Το συμβούλιο ψήφισε επίσης τη μείωση της μέγιστης ποσότητας τεστοστερόνης πλάσματος για αθλητές με Διαφορές στην Ανάπτυξη του Φύλου (DSD) στο μισό και συγκεκριμένα στα 2,5 νανογραμμομόρια ανά λίτρο από πέντε.

Σύμφωνα με τους προηγούμενους κανονισμούς, οι αθλήτριες DSD περιορίζονταν μόνο σε αγωνίσματα που κυμαίνονταν από 400 μέτρα έως ένα μίλι.

Θα εισαχθούν προσωρινές διατάξεις για τους αθλητές που ήδη αγωνίζονται σε αγωνίσματα που δεν είχαν προηγουμένως περιορισμούς, οι οποίες θα απαιτούν να καταστείλουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους κάτω από 2,5nmol/L για τουλάχιστον έξι μήνες πριν τους επιτραπεί να αγωνιστούν ξανά.

«Οι αποφάσεις είναι πάντα δύσκολες όταν αφορούν αντικρουόμενες ανάγκες και δικαιώματα μεταξύ διαφορετικών ομάδων, αλλά συνεχίζουμε να έχουμε την άποψη ότι πρέπει να διατηρήσουμε τη δικαιοσύνη για τις αθλήτριες πάνω από όλες τις άλλες εκτιμήσεις», δήλωσε ο Λόρδος Coe.

Πηγή: ΒΒC

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)