to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:48 | 12.06.2017

Αθλητισμός

Περιφέρεια Αττικής και ΣΕΓΑΣ υπέγραψαν συμφωνία διευρυμένης συνεργασίας για την μαζική άθληση και τις υποδομές (βίντεο)

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Περιφέρεια Αττικής και ο ΣΕΓΑΣ, με στόχο την αναβάθμιση του στίβου και κυρίως της μαζικής άθλησης με την προσέλκυση των νέων στο χώρο.


Την συμφωνία υπέγραψαν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, Σπύρος Πάντζας, ο πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Διονύσης Κοδέλλας, η διεθύντρια των Special Olympics, Άρτεμις Βασιλικοπούλου, και οι αντιπρόεδροι του ΣΕΓΑΣ, Παναγιώτης Δημάκος και Ξένια Αργειτάκη.

Οι νέοι άξονες της διευρυμένης πλέον συνεργασίας Περιφέρειας και ΣΕΓΑΣ (υπάρχει ήδη συνεργασία στον Μαραθώνιο της Αθήνας, το συνέδριο της AIMS και την βράβευση των κορυφαίων Μαραθωνοδρόμων της χρονιάς), αφορούν το πρόγραμμα Kid΄s Athletics για παιδιά Δημοτικών Σχολείων, το οποίο θα ξεκινήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο Πεδίο του Άρεως, και προγράμματα εκμάθησης του στίβου σε μαθητές Γυμνασίων σε 10 στάδια της Αττικής, που θα αρχίσουν από την Άνοιξη του 2018. Παράλληλα θα γίνεται και προσπάθεια αναβάθμισης των υποδομών στα στάδια αυτά.

Η είδηση, πάντως, που βγήκε από την συνέντευξη Τύπου και αποκάλυψε η κα. Δούρου, είναι ότι έχει ξεκινήσει μια στενότερη συνεργασία με το ΣΕΓΑΣ για τις υποδομές του στίβου στην Αττική και κυρίως το κλειστό στάδιο της Παιανίας, όπου τα έξοδα για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί θα αναλάβει η Περιφέρεια. «Το στάδιο αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια», τόνισε η κα. Δούρου, που εξήγησε ότι τα όσα έχουν συμβεί εκεί τα προηγούμενα χρόνια, «αποτυπώνουν τις παθογένειες όλης της χώρας» και απαιτείται να μπει ένα τέλος, σε ό,τι αφορά τις άδειες οικοδόμησης, τις χρήσεις γης και τη φύλαξη των εγκαταστάσεων.

«Αναμένουμε από το Δήμο Παιανίας να μας απαντήσει αν θα αναλάβει κάτι στον επιμερισμό ευθυνών για το στάδιο, αλλιώς είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε εμείς», επισήμανε η κα. Δούρου, που διευκρίνισε πάντως ότι το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ από την πλευρά του το ίδιο επιβεβαίωσε και ο κ. Παναγόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι του χρόνου ο ΣΕΓΑΣ θέλει να διοργανώσει εκεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου, ακόμη και αν δεν το έχει νωρίτερα στη διάθεση των αθλητών για προπονήσεις.

«Η συμφωνία σηματοδοτεί την αφετηρία ενός διευρυμένου και πολύ ουσιαστικού κύκλου συνεργασίας μεταξύ του ΣΕΓΑΣ και της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για μια συνεργασία η οποία μεγάλωνε συνεχώς τα τελευταία χρόνια, αφού τόσο η κα. Δούρου όσο και ο κ. Πάντζας με τους συνεργάτες του αντιλαμβάνονται τον αθλητισμό, όχι μόνο ως κοινωνικό αγαθό, ως διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και ως ένα ιδιαιτέρως αποτελεσματικό "όχημα" για την προβολή της Αττικής στην Ευρώπη και στον κόσμο και την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού», είπε ο Παναγόπουλος, επισημαίνοντας την ήδη επιτυχημένη συνεργασία των δύο πλευρών στο πλαίσιο του Μαραθωνίου της Αθήνας, όπου η Περιφέρεια είναι εκ των συνδιοργανωτών, αλλά και στο κρίσιμο ζήτημα των αθλητικών υποδομών και μεταξύ αυτών έχει αναλάβει την επισκευή των ζημιών στο κλειστό της Παιανίας.

«Από σήμερα με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας η σχέση μας μπαίνει σε μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική φάση, που εκτός από τους τομείς του Μαραθωνίου και την αποκατάσταση των υποδομών, βάζουμε μπροστά μια σειρά από προγράμματα με στόχο να φέρουμε κοντά τη νεολαία της Αττικής με το στίβο. Για τα παιδιά του Δημοτικού θα λειτουργήσουμε το πρόγραμμα Kid΄s Athletics στο Πεδίο του Άρεως, ενώ για τα παιδιά του Γυμνασίου θα υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα εκμάθησης του στίβου σε δέκα στάδια σε ολόκληρη την περιφέρεια. Στις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε, ο ΣΕΓΑΣ χρειάζεται καλούς εταίρους και φίλους, όπως είναι η κα. Δούρου και ο κ. Πάντζας με τους συνεργάτες του. Το πιο σημαντικό όμως, είναι ότι το κείμενο της συμφωνίας δεν θα πάει σε κάποιο ράφι. Αντιθέτως, θα εφαρμοστεί πλήρως με όλα τα θετικά που συνεπάγεται για τη νεολαία όλης της Περιφέρειας», πρόσθεσε ο προεδρος του ΣΕΓΑΣ, απευθύνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα. Δούρου.

Η περιφερειάρχης από την πλευρά της είπε: «Ευχαριστώ τον ΣΕΓΑΣ και τον κ. Παναγόπουλο για τη σύναψη της συμφωνίας. Θέλω να μιλήσω με αθλητικούς και στιβικούς όρους, λέγοντας ότι κατά μία έννοια βρισκόμαστε στην αφετηρία. Απομένει ο τερματισμός ή αλλιώς η υλοποίηση της συμφωνίας. Είμαι πεπεισμένη ότι όλες και όλοι θα δώσουμε τον αγώνα τον καλό και θα τα καταφέρουμε. Είναι ένας αγώνας για τον μαζικό αθλητισμό, για ένα μοντέλο ανάπτυξης υπέρ της κοινωνίας. Για μας η συμφωνία αυτή είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε. Έχουμε ανάγκη επίσης να κερδίσουμε και πάλι την αξιοπιστία. Στο παρελθόν ο αθλητισμός αποτέλεσε για πολλούς ένα όχημα για να εκπληρώσει προσωπικές φιλοδοξίες. Για μας ο αθλητισμός είναι προσφορά, είνα προτεραιότητα για τους νέους και τις νέες και δεν αποτελεί μέσο για τυμπανοκρουσίες και δημοσιότητα. Η μέθοδος που έχουμε επιλέξει, όχι μόνο με τον ΣΕΓΑΣ αλλά και άλλες ομοσπονδίες, είναι η ποιοτική και στοχευμένη συνέργεια και με τον τρόπο αυτό έχουμε ήδη παράξει αποτελέσματα, όπως στον Μαραθώνιο της Αθήνας κ.α. Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με τον ΣΕΓΑΣ. Μια συνεργασία, η οποία συμβάλλει στην προώθηση ενός μοντέλου ανάπτυξης το οποίο στηρίζεται στη σύνδεση αθλητισμού και τουρισμού, δύο από τα πιο ισχυρά χαρτιά της Αττικής».

Αναλυτικά, όλα όσα περιλαμβάνει το Μνημόνιο Συνεργασίας

Το Μνημόνιο Συνεργασίας θέτει τις αρχές για στενότερη συνεργασία μεταξύ της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας, της Περιφέρειας Αττικής και της αρχαιότερης Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας που κλείνει φέτος 120 χρόνια ζωής, του ΣΕΓΑΣ, με στόχο:

-Την ανάπτυξη υποδομών και εγκαταστάσεων του στίβου, σε συνεργασία με φορείς που μπορούν να συνάψουν προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Αττικής, καθώς και την καθιέρωση αναπτυξιακών προγραμμάτων εκμάθησης όλων των στιβικών αγωνισμάτων στην ευρύτερη κοινωνία και ιδίως τα παιδιά.

-Την προώθηση της Περιφέρειας Αττικής ως τουριστικού προορισμού πολλαπλών διαφορετικών τουριστικών εμπειριών (city breaks, συνεδριακός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, κ.λπ.).

-Την ανάπτυξη συνεργειών της Περιφέρειας Αττικής και του ΣΕΓΑΣ και με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με γνώμονα την ενδυνάμωση της προώθησης της Αττικής ως αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού προορισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο φορείς εξειδικεύουν περαιτέρω το πλαίσιο συνεργασίας τους, μεταξύ άλλων, στους παρακάτω άξονες:

-Τη συνεργασία για τη χρηματοδότηση εγκαταστάσεων ανοικτού και κλειστού στίβου με στόχο την πλήρη αξιοποίησή τους για την ενίσχυση τόσο του αναπτυξιακού, σχολικού και σωματειακού αθλητισμού στην Αττική, όσο και την υποστήριξη ταλέντων και αθλητών των εθνικών ομάδων στίβου.

-Την ανάπτυξη ενός προγράμματος προώθησης κλασικού αθλητισμού και ανίχνευσης ταλέντων στα σχολεία και σωματεία, με σύνθημα «Οι μαθητές συναντούν το στίβο», το οποίο θα συντονίζει και θα υλοποιεί ο ΣΕΓΑΣ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.

-Τη διοργάνωση του προγράμματος της IAAF “Kids’ Athletics” στον χώρο του Πεδίου του Άρεως, με σκοπό την επαφή και γνωριμία παιδιών - μαθητών δημοτικών σχολείων με το στίβο.

-Τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, κάθε Νοέμβριο, ως συνδιοργανωτή του ΣΕΓΑΣ στη διοργάνωση τόσο του μεγαλύτερου διεθνούς ετήσιου αθλητικού, πολιτιστικού και τουριστικού γεγονότος στη χώρα μας, του Αυθεντικού Μαραθωνίου, όσο και των ετήσιων διεθνών εκδηλώσεων του ΣΕΓΑΣ και της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS), και συγκεκριμένα, του Συμποσίου της AIMS και των Βραβεύσεων των Καλυτέρων Μαραθωνοδρόμων του Κόσμου, οι οποίες λαμβάνουν μέρος παράλληλα με τον Μαραθώνιο Αθήνας, καθώς και - κάθε Μάρτιο - στη διοργάνωση του ραγδαίως αναπτυσσόμενου Ημιμαραθωνίου Αθήνας που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ και ο Δήμος Αθηναίων.

-Τη συνεργασία για την υποβολή φακέλου ένταξης του Αυθεντικού Μαραθωνίου (Μαραθωνίου Αθήνας) στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

-Την από κοινού κατάρτιση ενός προγράμματος προωθητικών και αθλητικών εκδηλώσεων, εκθέσεων, δρώμενων, κ.ά. στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τις λεπτομέρειες υλοποίησης των οποίων θα επεξεργάζεται ομάδα εργασίας, η οποία θα συσταθεί για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.

-Την υλοποίηση προγραμμάτων ειδικότερου ενδιαφέροντος με γνώμονα την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού, του στίβου, του αθλητικού τουρισμού, με την καθιέρωση αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με υψηλή ποιοτική αθλητική και πολιτιστική αξία που θα διοργανώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου στην Περιφέρεια Αττικής.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)