to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:50 | 25.10.2021

Κοινωνία

Πέραμα: Ο γ.γ. των Ειδικών Φρουρών αμφισβητεί το δικαίωμα του Κέντρου Επιχειρήσεων να διακόπτει καταδίωξη

Ανταρσία από τον γενικό γραμματέα των Ειδικών Φρουρών, Στράτο Μαυροειδάκο, ο οποίος έκανε μια επικίνδυνη δήλωση με την οποία επί της ουσίας αμφισβητεί το δικαίωμα του Κέντρου Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, να κατευθύνει και να δίνει εντολές στους αστυνομικούς που βρίσκονται στο πεδίο - Ωστόσο, μόλις ένα μήνα νωρίτερα, με αφορμή θανατηφόρο καταδίωξη δικύκλου, η ΓΑΔΑ είχε τονίσει ότι «δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης»


Όπως σημειώνει η Αυγή, ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών εμφανίστηκε στον ΑΝΤ1 και αφού παραδέχθηκε ότι στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ είχε δοθεί εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη του αυτοκινήτου στο Πέραμα που οδήγησε σε εμπλοκή και τον θάνατο ενός 20χρονου που επέβαινε στο αυτοκίνητο, χαρακτήρισε την εντολή που δόθηκε από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, παράνομη.

Ο Στράτος Μαυροειδάκος αφού παραδέχθηκε ότι είχε δοθεί εντολή «Α100» για να σταματήσει η καταδίωξη, εξήγησε ότι «Α100 επιχειρησιακά είναι ταξίαρχος της Άμεσης Δράσης» και συνέχισε βγαίνοντας στο αντάρτικο ότι η εντολή ήταν παράνομη!

«Δεν υπάρχει αστυνομία στον κόσμο που να λέει “σταματήστε”, δηλαδή τους αφήνουμε και φεύγουν» είπε γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών.

Στη συνέχεια, βέβαια, πέταξε και το επιχείρημα ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ δεν θα μπορούσαν να ακούσουν την εντολή για διακοπή της καταδίωξης καθώς «κανένας αστυνομικός της Ομάδας ΔΙΑΣ δεν έχει ακουστικό. Πώς θα ακούσουν με 180 χλμ και τις σειρήνες τους ασυρμάτους;» είπε.

Ο λόγος που η ΓΑΔΑ έδωσε εντολή να σταματήσει η καταδίωξη

Ποιος όμως είναι ο λόγος που οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ έλαβαν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να μην προβούν σε καταδίωξη;

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ethnos.gr, ένα μήνα πριν, στην περιοχή του Αιγάλεω, είχε σημειωθεί μια ακόμα καταδίωξη μηχανής, ο οδηγός του οποίου έχασε τον έλεγχο, έπεσε και έχασε τη ζωή του. Την επόμενη ημέρα, στις 21 Σεπτεμβρίου ένα μήνυμα εστάλη στους αστυνομικούς το οποίο ανέφερε το εξής: «Με αφορμή θανατηφόρο ατύχημα μοτοσικλετιστή που έλαβε χώρα χθες στην Αθήνα μετά από καταδίωξη του από αστυνομικούς, δεν θα ενεργούνται καταδιώξεις αν δεν έχει ενημερωθεί πρώτα το κέντρο Άμεσης Δράσης».

Στο περιστατικό στο Πέραμα, είχαν την ίδια εντολή και σύμφωνα με το MEGA, «τώρα μένει να απαντηθεί η σιωπή του κέντρου στις κλήσεις των ομάδων ΔΙΑΣ. Φαίνεται ότι η μια ομάδα ΔΙΑΣ σταμάτησε την καταδίωξη, αλλά μια άλλη ομάδα είναι αυτή που συνέχισε να ακολουθεί το κλεμμένο όχημα. Το κέντρο φαίνεται να άκουγε κανονικά εκείνη την ώρα, αν και θα φανεί αν υπήρχε κάποια παρεμβολή».

Διαβάστε ακόμα για το συμβάν στο Πέραμα και την δολοφονία του 20χρονου από τους αστυνομικούς:

Πέραμα: Οι αστυνομικοί είχαν εντολή να διακόψουν την καταδίωξη - Δεν οδηγούσε ο 20χρονος

Η εντολή στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ είχε δοθεί πολλές φορές και σε έντονο τόνο - Ανατροπή με τον 20χρονο που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών, καθώς. σύμφωνα με την αποκάλυψη του Βασίλη Πάντζου  προέδρου της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, δεν ήταν εκείνος που οδηγούσε το αυτοκίνητο

Βίντεο από τον τόπο της δολοφονίας: Οι αστυνομικοί διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει τραυματισμένος συνάδελφός τους

Η είδηση για τη δολοφονία του 20χρονου Ρομά στο Πέραμα το ξημέρωμα του Σαββάτου 23/10 δόθηκε από την αστυνομία με βασικό στοιχείο τον «τραυματισμό 7 αστυνομικών» - Μόνο που στο βίντεο που δημοσιεύει η Καθημερινή από το σημείο, ακούγονται οι αστυνομικοί που βρίσκονται στο σημείο να ενημερώνουν το κέντρο πως δεν υπάρχει συνάδελφός τους τραυματίας.

Στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια: Πορεία διαμαρτυρίας για την αστυνομική δολοφονία στο Πέραμα

Σε πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό σε βάρος των Ρομά, για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι της δολοφονίας στο Πέραμα, καλούν σήμερα, Δευτέρα 25/10 στις 6 μ.μ., οργανώσεις και συλλογικότητες της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου

Ξεκινά η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ για τη θανατηφόρα καταδίωξη στο Πέραμα - Συνελήφθησαν οι 7 αστυνομικοί - Στον ανακριτή την Τετάρτη

Οι εξελίξεις ως το μεσημέρι της Κυριακής

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)