to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:33 | 25.08.2022

Κοινωνία

Πέμπτη ημέρα κακοκαιρίας: «Βουνό» τα προβλήματα, ενώ αναμένονται νέες καταιγίδες σε όλη τη χώρα

Μέχρι στιγμής τα τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως στα βόρεια, ενώ της επόμενες ώρες η κακοκαιρία θα χτυπήσει σε περιοχές που βρέχονται από τα δυτικότερα και βορειότερα τμήματα του Αιγαίου Πελάγους


Η «ψυχρή λίμνη» που προκαλεί βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας μας, αναμένεται να διατηρηθεί πάνω από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την διατήρηση της αστάθειας για πέμπτη μέρα σήμερα, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια της Πέμπτης θα είναι:

- Βροχές και καταιγίδες τόσο σε ηπειρωτικά όσο και σε νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και του Αιγαίου.

- Τα φαινόμενα κατά τόπους σε τμήματα της Αν. Στερεάς και της Πελοποννήσου θα είναι έντονα και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.

- Οι καταιγίδες τοπικά σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους.

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index - RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Πιο αναλυτκά, τα έντονα φαινόμενα αναμένονται έως και σήμερα το βράδυ (Πέμπτη 25-08-2022) για τις παρακάτω περιοχές:.

Α. Για τα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και τα νησιά του βορείου Αιγαίου (κυρίως τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο) έως τις πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη.

Β. Για την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και για τα παραθαλάσσια τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης) έως και τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Πέμπτη.

Γ. Για τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (κυρίως τους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας), την κεντρική και βόρεια Εύβοια και τα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (κυρίως το νομό Φθιώτιδας) έως και το βράδυ της Πέμπτης.

Διεκόπη η ηλεκτροδότηση στις βόρειες Σποράδες

Στο μεταξύ, στο σύνολό της, με βάση πηγές από τον ΑΔΜΗΕ, έχει αποκατασταθεί (μεσημέρι Πέμπτης) η ηλεκτροδότηση στα νησιά των βορείων Σποράδων μετά τη διακοπή που σημειώθηκε το πρωί λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδηλώθηκαν στην περιοχή.

Άμεση ήταν, οπως τονίζεται, η κινητοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, συνεργεία των οποίων εργάζονται από νωρίς το πρωί για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης στο Σύστημα Μεταφοράς.

Σοβαρά προβλήματα ειδικά στη βόρεια Ελλάδα

Την ίδια ώρα, αρκετά προβλήματα άφησε πίσω της η κακοκαιρία που χτύπησε τις απογευματινές και βραδινές ώρες της Τετάρτης τη βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε χθες στον απεγκλωβισμό γυναίκας από ισόγειο κατοικίας στη Σκάλα Ποταμιάς, στη Θάσο και δέχτηκε έξι κλήσεις για άντληση υδάτων από την ίδια περιοχή και επενέβη σε τέσσερις περιπτώσεις.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στην Χαλκιδική, ενώ ήταν σε εξέλιξη έντονα καιρικά φαινόμενα. Χωρίς ρεύμα έμειναν η Ιερισσός, τα Νέα Ρόδα και η Ουρανούπολη στον δήμο Αριστοτέλη, καθώς και η Συκιά και ο Νέος Μαρμαράς, στον δήμο Σιθωνίας.

Στην πόλη των Σερρών, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πτώσεις δέντρων, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες, ενώ δεκάδες κλήσεις δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για απεγκλωβισμούς. Διακοπές ρεύματος μικρής και μεγαλύτερης διάρκειας καταγράφηκαν στους Δήμους Αμφίπολης, Βισαλτίας και Σιντικής. Χωρίς ρεύμα έμεινε και κομμάτι του κέντρου της πόλης των Σερρών.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο Μακεδονίας κατέγραψε έντονα καιρικά φαινόμενα, στις Σέρρες, τη Καβάλα και τη Λήμνο, ενώ λίγο πριν τις 9 το βράδυ ξεκίνησε να βρέχει και στη Θεσσαλονίκη.

Προβλήματα από την κακοκαιρία καταγράφηκαν και στη Θάσο, εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε στον απεγκλωβισμό κατάκοιτης γυναίκας από ισόγειο κατοικίας στη Σκάλα Ποταμιάς.

Πλημμύρες, διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε Τορώνη, Σάρτη και Καλαμίτσι. Σύμφωνα με τη σελιδα GRTimes, oι ζημιές που δημιουργήθηκαν στη Συκιά είναι αρκετές, ενώ σε ρέμα που βρίσκεται στην περιοχή εγκλωβίστηκε ένα όχημα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει σε τουρίστες από τη Βουλγαρία.

«Κληθήκαμε το μεσημέρι και με μηχανήματα του δήμου απεγκλωβίσαμε τους τουρίστες», μετέφερε σχετικά στο GRTimes ο αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλειος Ζήσιος.

Παράλληλα, εξαιτίας των μεγάλων διακυμάνσεων της τάσης του δικτύου της ΔΕΗ ενόψει των έντονων καιρικών φαινομένων που σημειωθήκαν στην περιοχή, προκλήθηκαν βλάβες στον πίνακα αυτοματισμού της γέφυρας Ποσειδωνίας στην Κόρινθο.

Αυτό είχες ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας η βύθιση, και να διακοπεί προσωρινά η ναυσιπλοΐα. Η βλάβη αποκαταστάθηκε άμεσα μετά από συντονισμένη επέμβαση της τεχνικής υπηρεσίας, αντικαθιστώντας τις ζημιές. Η ναυτική κίνηση έγινε και πάλι διαθέσιμη για τα διερχόμενα πλοία.

50.000 κεραυνοί μέχρι την Τετάρτη

Σύμφωνα με δεδομένα από το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, το μεγαλύτερο ύψος βροχής στην χώρα μας ήταν ίσο με 102mm και καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στο Κάβοντορο. Στην Αττική το μεγαλύτερο ύψος βροχής καταγράφηκε στο μετεωρολογικό σταθμό στον Άγιο Στέφανο και ήταν ίσο με 63mm. Παράλληλα στην χώρα μας το σύστημα καταγραφής κεραυνών Ζεύς ανίχνευσε σχεδόν 50.000 κεραυνούς εώς τις 17:00 της Τετάρτης 24/08. Στο παρακάτω γραφικό (Γραφικό 2) παρουσιάζεται η πυκνότητα κεραυνών στην χώρα μας από το σύστημα Ζεύς.

Σε κατάσταση επιφυλακής

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημειώνει ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ταυτόχρονα, παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)