to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:29 | 02.06.2016

Κοινωνία

Στάση εργασίας των εργαζομένων του ΕΚΠΑ για το εργατικό ατύχημα συναδέλφου τους - Συμπαραστέκεται η ΑΔΕΔΥ

Ζητούν «την άμεση δικαίωση του συναδέλφου μας Οδυσσέα Βογιατζή που υπέστη εργατικό ατύχημα στην Ιατρική Σχολή στις 9/12/2015 και την άμεση αποκατάσταση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας σε όλο το ΕΚΠΑ. Στις 12.30 πραγματοποιούμε συγκέντρωση στα Προπύλαια».


Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση:

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Στάση εργασίας 12.00 έως τη λήξη της βάρδιας

12.30 Συγκέντρωση στο κεντρικό κτίριο (Προπύλαια)

ΑΜΕΣΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ΒΟΓΙΑΤΖΗ

ΠΟΥ ΥΠΕΣΤΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης (19/4) προκηρύσσουμε στάση εργασίας την Πέμπτη, 2/6, 12.00 με λήξη ωραρίου, για να απαιτήσουμε την άμεση δικαίωση του συναδέλφου μας Οδυσσέα Βογιατζή που υπέστη εργατικό ατύχημα στην Ιατρική Σχολή στις 9/12/2015 και την άμεση αποκατάσταση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας σε όλο το ΕΚΠΑ. Στις 12.30 πραγματοποιούμε συγκέντρωση στα Προπύλαια.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

- Την επανένταξη του συναδέλφου μας στην εργασία του, με νέα σύμβαση στην ειδικότητά του και με υλοποίηση παλιότερης απόφασης συγκλήτου για εξομοίωση των αποδοχών του με αυτές των Ε.ΤΕ.Π., με αναγνώριση της εξειδίκευσής του και της προϋπηρεσίας του.

- Την αποζημίωσή του για όλους τους μήνες από το ατύχημα ως σήμερα και για τη βλάβη που υπέστη.

- Τη στήριξή του από το ΕΚΠΑ σε θέματα υγείας που τυχόν προκύψουν εξαιτίας του χημικού εγκαύματος που η αδιαφορία των υπευθύνων προκάλεσε.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΕΥΘΥΝΩΝ.

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΝΑ ΕΠΙΡΡΙΦΘΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους φορείς εργαζομένων και φοιτητών του ΕΚΠΑ σε κοινή δράση.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στις υπηρεσίες διοικητικής, τεχνικής, ερευνητικής και εργαστηριακής στήριξης του Πανεπιστημίου δεν είναι ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ.

Η ΑΔΕΔΥ για το εργατικό ατύχημα στην ιατρική σχολή του ΕΚΠΑ

Κάνει λόγο για ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στο ταριχευτήριο

Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για τον εργαζόμενο Οδυσσέα Βογιατζή που υπέστη εργατικό ατύχημα στο ταριχευτήριο της Ιατρικής Σχολής τον Δεκέμβριο του 2015.  Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την συνέλευση στο Εργατικό Κέντρο Αθηών όπου αποφασίσθηκε να μην υπάρξει συγκάλυψη στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα.

Η σχετική ανακοίνωση:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον εργαζόμενο Οδυσσέα Βογιατζή που υπέστει εργατικό ατύχημα στο ταριχευτήριο της Ιατρικής Σχολής και ζητά την άμεση δικαίωσή του. Καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΚΠΑ για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο ταριχευτήριο της Ιατρικής Σχολής και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που είχαν σαν συνέπεια να υποστεί σοβαρό ατύχημα ο συνάδελφος.

Μερικούς μήνες μόνο μετά το ατύχημα στα ΕΛΠΕ που κόστισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους αλλά ακόμη δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες, τον Δεκέμβριο του 2015 στην Ιατρική Σχολή ο συνάδελφος Οδυσσέας Βογιατζής παρά λίγο να χάσει τη ζωή του εξ αιτίας των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας και των ελλείψεων σε μέτρα ασφαλείας.

Τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων στο ταριχευτήριο, οι μνημονιακές επιταγές για περικοπές στο προσωπικό που συνοδεύονταν από περικοπές στα κονδύλια για συντήρηση και καθαριότητα, με συνέπεια άλλες δεξαμενές ταρίχευσης να είναι εκτός λειτουργίας και άλλες να υπολειτουργούν ενώ ο όγκος εργασίας (πτώματα προς ταρίχευση) αυξανόταν είχαν σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας του συμβασιούχου συναδέλφου.

Η Διοίκηση του ΕΚΠΑ κάλυπτε την έλλειψη προσωπικού με απλήρωτο και μη εκπαιδευμένο «εθελοντή» και με τη χρήση ακατάλληλων εργαλείων. Σ’ αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, με τις αναθυμιάσεις από τα τοξικά χημικά να δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα και τις ανύπαρκτες συνθήκες ασφάλειας, το «ατύχημα» ήταν θέμα χρόνου.

Ο συνάδελφός νοσηλεύθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο «Γεννηματάς», με εγκαύματα στο πρόσωπο και στο σώμα από τις επικίνδυνες ουσίες (φαινόλη και φορμόλη) που χρησιμοποιούνταν με ακατάλληλα εργαλεία, χωρίς να έχουν αποκλειστεί και σοβαρές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του από τα εγκαύματα που του προκάλεσαν οι τοξικές ουσίες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τη διοίκηση του ΕΚΠΑ γιατί αντί να αναλάβει τις ΕΥΘΥΝΕΣ της έναντι του εργαζόμενου και να αποκαταστήσει ασφαλείς συνθήκες εργασίας τον ΑΠΕΛΥΣΕ μετά από 10 χρόνια εργασίας μη ανανεώνοντας τη σύμβαση εργασίας του.

Απαιτούμε:

Να μην συγκαλυφθεί το εργατικό «ατύχημα» στο ΕΚΠΑ. Απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων για το ατύχημα.

Άμεση επαναπρόσληψη του Οδυσσέα Βογιατζή στη θέση του, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

Καταβολή της μισθοδοσίας των προηγούμενων μηνών και αποζημίωση για το εργατικό ατύχημα

Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε κάθε χώρο εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Καλούμε τον Υπουργό Παιδείας, τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Υγείας, να πάρουν θέση για το «ατύχημα» και τις παραλείψεις της διοίκησης του ΕΚΠΑ.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)