to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 05.06.2013

Κοινωνία

Παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας για την απαγωγή του Μπουλούτ Γιαϊλά

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.) εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία του για τις καταγγελίες περί απαγωγής και αναγκαστικής επιστροφής από την Ελλάδα στην Τουρκία του πολιτικού πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά


«Σύμφωνα με τις σχετικές καταγγελίες, το βράδυ της Πέμπτης 30 Μαΐου 2013, ο Γιαϊλά Μουλούτ εξαναγκάστηκε με τη χρήση βίας να επιβιβαστεί σε όχημα στο κέντρο της Αθήνας. Παρά τις προσπάθειες οργανώσεων και φορέων για τον εντοπισμό του, η τύχη του αγνοείτο μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, 1 Ιουνίου 2013, όταν οι οργανώσεις και φορείς στην Ελλάδα ενημερώθηκαν από οικείους του ότι βρισκόταν κρατούμενος από την τουρκική αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, ο δικηγόρος του Τούρκου πρόσφυγα ανέφερε πως μέχρι και κουκούλα του φόρεσαν κατά τη μεταφορά του από την Ελλάδα στην Τουρκία, ενώ η υπόθεση θυμίζει σε πολλά σημεία την «απαγωγή» του Οτσαλάν και του Παλαιστινίου Ρασίντ.

Το γεγονός ότι ο Μουλούτ είχε επανειλημμένα επιχειρήσει να καταθέσει αίτημα ασύλου, ακόμη και με τη στήριξη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες», χωρίς το αίτημά του να καταγραφεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, ανησυχεί ιδιαιτέρως την Ύπατη Αρμοστεία, που καλεί τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν ενδελεχώς τις περιστάσεις της καταγγελλόμενης απαγωγής.

Επίσης, η Υ.Α. ζητά τη λήψη αποφασιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της περιορισμένης, μέχρι στιγμής, πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου.

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των καταγγελιών, η απαγωγή θα αποτελούσε σοβαρή υπονόμευση του κράτους δικαίου, ενώ η αναγκαστική επιστροφή ενός αιτούντος άσυλο στη χώρα καταγωγής του υπάρχει κίνδυνος να παραβιάζει μια σειρά διεθνών υποχρεώσεων με τις οποίες δεσμεύεται η Ελλάδα.

Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η αρχή της μη επαναπροώθησης, όπως κατοχυρώνεται στη Σύμβαση του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων, η οποία απαγορεύει στα κράτη υποδοχής την επιστροφή ενός αιτούντος άσυλο στη χώρα καταγωγής του, όσο εκκρεμεί απόφαση επί του αιτήματός του».

Διαβάστε σχετικά: 

Ν. Χουντής: Να ερευνήσει η Κομισιόν την υπόθεση απαγωγής του Τούρκου πρόσφυγα Μπουλούτ Γιαϊλά

ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ: Φαιδρές προσπάθειες συγκάλυψης από την ΕΛΑΣ της απαγωγής του Μπουλούτ Γιαϊλά

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)