to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:11 | 27.01.2016

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Παρεμβάσεις Βρυξελλών στο «πάση θυσία» COSCO του ΤΑΙΠΕΔ

Νέα δεδομένα στην διαδικασία πώλησης του ΟΛΠ, εισάγει η απόφαση (Δευτέρα 25/1/2016) της επιτροπής μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Υπερψηφίστηκε το νέο σχέδιο Κανονισμού «για τη θέσπιση πλαισίου όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και τη χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων». Πώς επηρεάζει την Ελλάδα και γιατί «αδειάζει» το ΤΑΙΠΕΔ;


Πέτρος Καραϊσκάκης


Τα περισσότερα από τα ζητήματα που θέτει ο νέος κανονισμός «των Βρυξελλών» βρίσκονται σε συμφωνία με τα αιτήματα εγαζομένων στον ΟΛΠ, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Οικονομίας με τα οποία το προεδρείο του ΤΑΙΠΕΔ αρνείται να συμφωνήσει, ώστε να ενταχθούν στη νέα σύμβαση παραχώρησης δημοσίου - ΟΛΠ.

Στις 7 Μαρτίου 2016, ο νέος κανονισμός θα τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Τί προβλέπει ο νέος κανονισμός, πώς επηρεάζει τις διαβουλεύσεις για τη νέα σύμβαση παραχώρησης Ελληνικού δημοσίου - ΟΛΠ: 

1.    Τα ίδια τα λιμάνια πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζουν πώς θα οργανώνονται οι λιμενικές υπηρεσίες τους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια.

Παράλληλα, στις 7 Μαρτίου θα εξεταστεί και αίτημα ανεξάρτητων και σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, που ζητάνε να μείνουν εκτός της διαδικασίας παραχωρήσεων και να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στις εξής υπηρεσίες: ανεφοδιασμό καυσίμων, ρυμούλκηση, ελλιμενισμό και  πλοήγηση.

«Έχουμε τη δυνατότητα να απορρίψουμε την αναγκαστική ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών. Ειδικά, για τις ανησυχίες για την ασφάλεια, τα λιμάνια πρέπει να είναι σε θέση να αποφασίζουν για την οργάνωση των λιμενικών υπηρεσιών», δήλωσε ο εισηγητής Knut Fleckenstein.Και πρόσθεσε:

«Οι διατάξεις σχετικά με τη δημοσιονομική διαφάνεια θέτουν τις βάσεις για την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ύπαρξη μεγαλύτερης σαφήνειας σχετικά με τους κανόνες για τις δημόσιες επενδύσεις στα λιμάνια, την οποία ο κλάδος είχε ζητήσει από καιρό. Εμείς ανυπομονούμε για την έγκαιρη υποβολή ενός συνολικού σχεδίου εξαιρέσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα πλαίσιο για τους λιμένες».

2.    Διασφάλιση της διαφάνειας στη δημόσια χρηματοδότηση και των τελών για τη χρήση των λιμενικών υποδομών και υπηρεσιών.

3.    Να λαμβάνονται μέτρα για  να αποτραπεί η κατάχρηση των τιμών και θα πρέπει να γίνονται διευθετήσεις προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι τα τέλη «δεν είναι δυσανάλογα» από την οικονομική αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών και με έναν διαφανή και αμερόληπτο τρόπο, λέει η επιτροπή.

4.    Θα πρέπει να ζητείται η γνώμη των χρηστών όταν πρέπει να αλλάξουν τα τιμολόγια

5.    Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να ορίσει έναν ή περισσότερους ανεξάρτητους οργανισμούς για να χειρίζεται τυχόν τις καταγγελίες. Τα κράτη μέλη μπορούν να ορίσουν ήδη υφιστάμενους φορείς αλλά οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν πού να υποβάλουν καταγγελία τους και οι καταγγελίες πρέπει να αντιμετωπίζονται με γνώμονα την ανεξαρτησία.

Συλλογικές συμβάσεις εργασίας στα λιμάνια - Κάνει τον «Κινέζο» το ΤΑΙΠΕΔ

«Οι συνθήκες εργασίας πρέπει να καθορίζονται βάσει των δεσμευτικών εθνικών, περιφερειακών ή τοπικών κοινωνικών προτύπων», τόνισαν μεταξύ άλλων οι Ευρωβουλευτές. Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόταση για τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης ΟΛΠ - Δημοσίου που έχει συντάξει το ΤΑΙΠΕΔ, απουσιάζουν και δεν αποσαφινίζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Σε ποιό σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μετά την κατάθεση της προσφοράς των Κινέζων και την αποδοχή της από το ΤΑΙΠΕΔ:

Επιτροπή από τον ΟΛΠ, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Οικονομίας θα εξετάσει την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για τη νέα σύμβαση παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.

Ο ΟΛΠ με απόφαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Κούβαρη όρισε τα μέλη της επιτροπής και αναμένεται πλέον η ενεργοποίησή της με τον καθορισμό μελών από τα συναρμόδια υπουργεία.

Ακόμη περιμένουν στο Υπουργείο Ναυτιλίας ολόκληρο τον φάκελο της πώλησης του ΟΛΠ για να τον εξετάσουν. Και οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ απαιτούν την δημοσίευσή του. Προκλητικός ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, δήλωσε «μικρή σημασία έχουν οι όποιες αντιδράσεις» (Οι κυβρενήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν παραχωρήσει το 70% του ΟΛΠ στο ΤΑΙΠΕΔ - Διαβάστε πως μεθοδεύτηκε η πώληση του ΟΛΠ στην COSCO από ΝΔ και ΤΑΙΠΕΔ).

 

Διαβάστε επίσης: ΟΜΥΛΕ: Το ΤΑΙΠΕΔ να δώσει στην δημοσιότητα ολόκληρο τον φάκελο πώλησης του ΟΛΠ

tags: ΟΛΠ, COSCO

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)