to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:05 | 06.03.2023

Κοινωνία

«Πάρε με όταν φθάσεις»: Κύμα καταλήψεων και αποχών από μαθητές

Κύμα καταλήψεων και αποχών σε πολλά σχολεία πραγματοποιούνται και τη Δευτέρα, ενόψει της νέας μεγάλης κινητοποίησης για την τραγωδία στα Τέμπη που διοργανώνεται για την Τετάρτη 8 Μαρτίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.


Η τραγωδία στα Τέμπη πυροδοτεί κύμα καταλήψεων σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα και τη Δευτέρα. Την ημέρα που συγγενείς των θυμάτων αποχαιρετούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που βρήκαν τραγικό θάνατο από τη σύγκρουση των δύο τρένων, μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε όλη τη χώρα προχωρούν σε συμβολικές καταλήψεις και αποχές από τα μαθήματα τους. Σημειώνεται ότι μαθητές, φοιτητές και γονείς δίνουν νέο ραντεβού για κινητοποιήσεις την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Στη Θεσσαλονίκη, σε κατάληψη έχουν προχωρήσει οι μαθητές στο 2ο Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Πυλαίας, οι οποίοι ανάρτησαν πανό με τη φράση «... πάρε με όταν φτάσεις» και προχώρησαν σε κατάληψη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Κατάληψη πραγματοποιήται επίσης στο ΓΕΛ Βασιλικών, στο ΕΠΑΛ Δημόκριτος, στο 3ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων, στο 1ο και 2ο ΓΕΛ Ευόσμου και στο 1ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, σε πολλά ακόμα σχολεία, οι μαθητές, μέσα από γενικές συνελεύσεις προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στα μεγάλα συλλαλητήρια της Τετάρτης 8 Μάρτη, που θα γίνουν στις 12 το μεσημέρι στο Άγαλμα Βενιζέλου και στις 7 μ.μ. στον ίδιο χώρο.

Σημειώνεται ότι σήμερα παραμένει κλειστό το 1ο Γυμνάσιο Κορδελιού καθώς μαθητές και γονείς θα πουν το τελευταίο αντίο στον συμμαθητής τους Παναγιώτη και στον πατέρα του, θύματα δυστυχήματος στα Τέμπη. Επίσης, την Τετάρτη 8 Μάρτη γονείς και μαθητές του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, προγραμματίζουν μεγάλο συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ευόσμου, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Γονέων του 1ου Γυμνασίου Κορδελιού και της Ένωσης Γονέων του Δήμου.

Στον Βόλο, σε πολλές σχολικές μονάδες επικρατεί αναβρασμός από την περασμένη Παρασκευή, με αφορμή το μεγάλο συλλαλητήριο με τη συμμετοχή μαθητών στο κέντρο της πόλης. Σήμερα, από πρωί βρίσκονται σε κατάληψη συνολικά 7 σχολεία, ενώ σε άλλα 3 οι μαθητές αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα. Σύμφωνα με τα gegonota.news, υπό κατάληψη τελούν τα: Γυμνάσιο Αγριάς, Γυμνάσιο Λεχωνίων, 3ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, 40 ΓΕΛ Βόλου, 5ο ΓΕΛ Βόλου, 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας. Αποχή από τα μαθήματα όλη την ημέρα αποφάσισαν οι μαθητές στο 4ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, ενώ δίωρη αποχή θα κάνουν οι μαθητές στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου και στο 2ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας.

Στην Κρήτη, σε καταλήψεις προχώρησαν μαθητές στο Ηράκλειο. Σύμφωνα με το  Cretalive, η  αρχή έγινε την περασμένη εβδομάδα, με σχολεία να κλείνουν και οι μαθητές να προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους κέντρικούς δρόμους της πόλης. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατάληψη έγινε στο 1ο ΕΠΑΛ, το 8 ΓΕΛ και το Γυμνάσιο Πύργου.

Το απόγευμα στις 19.00 , θα πραγματοποιηθεί νέα κινητοποίηση στο Ηράκλειο για τα θύματα του δυστυχήματος με τη συμμετοχή, μαθητών, φοιτητών και πολιτών.

Στα Χανιά οι μαθητές πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρα πορεία, φωνάζοντας συνθήματα απαιτώντας να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη στην απόδοση ευθυνών. Οι μαθητές, από διάφορα σχολεία των Χανίων, συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι ευθύνες που αναλογούν στους υπεύθυνους.

Με πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «η νέα γενιά δε σας συγχωρεί» και «πάρε με όταν φτάσεις» οι μαθητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, εκφράζοντας την οργή τους για το τραγικό δυστύχημα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα.

Στην Πάτρα, πολλά σχολεία ύστερα από συνεννόηση καθηγητών και μαθητών θα μεταβούν σήμερα Δευτέρα για μάθημα φορώντας μαύρα ρούχα. Πρόκειται για μια συμβολική διαμαρτυρία που θα γίνει μέσα από πρωτοβουλία των καθηγητών και σύμφωνα με κύκλους των σχολικών κοινοτήτων σε αυτή θα πάρουν μέρος δεκάδες γυμνάσια και λύκεια της Πάτρας. Από εκεί και πέρα τα δεκαπενταμελή σε πολλά σχολεία έχουν ήδη πάρει απόφαση για να προχωρήσουν σε καταλήψεις που ανάλογα με την ανταπόκριση των μαθητών μπορεί να κρατήσουν για μέρες.

Στη Λάρισα,  υπό κατάληψη τελούν το 9ο και το 11ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εξελίσσονται διαβουλεύσεις προκειμένου να λήξει η κατάληψη στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Λάρισας. Υπενθυμίζεται ότι μαθητές πραγματοποίησαν ογκώδη συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης για τα αδικοχαμένα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών την περασμένη Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Στη Μυτιλήνη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα stonisi.gr, με πορείες και καταλήψεις των σχολείων τους τιμούν σήμερα  οι μαθητές σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τους νεκρούς του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά με αποφάσεις των 15μελών συμβουλίων, οι πύλες των σχολείων είναι κλειστές από νωρίς το πρωί ενώ θα ακολουθήσουν πορείες και συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.

Παράλληλα οι φοιτητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, ενώ ειδικά στο ΑΠΘ, είναι συγκλονισμένοι καθώς 10 συμφοιτητές τους είναι μεταξύ των νεκρών.

Συλλαλητήριο την Τετάρτη 8 Μάρτη

Με απόφαση τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας αποφάσισαν «την Τετάρτη 8 Μάρτη κλείνουμε τη σχολή μας και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο φοιτητών-μαθητών-εργαζομένων στις 12:00 στα Προπύλαια. Προχωράμε σε νέο συντονισμό φοιτητικών συλλόγων μετά την πορεία»,

Στη δράση για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες συμμετέχουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Φιλοσοφική, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Κοινωνιολογία, Τούρκικων και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Οδοντιατρικής του ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής, Τοπογράφων ΕΜΠ, ΣΕΤ, ΣΕΤΠ, ΣΕΥΠ ΠαΔΑ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΦΕΑ, ΦΕΠΑ, ΝΦΕΕΜΠ

Σημειώνεται ότι η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία στο Δημόσιο -μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία «για να απαιτήσουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους και το λαό να μπει τέρμα στη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δολοφονικό έγκλημα των Τεμπών», και καλεί σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 12:30

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)