to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 27.04.2020

Πολιτική

Παράταση του χρόνου διάθεσης και προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης ζητούν 36 βουλευτές

Παράταση του χρόνου διάθεσης και προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.


«Η τιμή του πετρελαίου κινείται σε εξαιρετικά πτωτική κατεύθυνση ως αποτέλεσμα των αναταράξεων που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του "κορονοϊού". Την κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές των υγρών καυσίμων, αλλά και οι πωλήσεις. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και των οδικών και αεροπορικών μετακινήσεων έχουν ρίξει στο ναδίρ τη ζήτηση, ενώ και οι διαρκείς αναταράξεις στις διεθνείς αγορές του "μαύρου" χρυσού έχουν προκαλέσει τη μεγάλη πτώση των τιμών στα σημεία πώλησης», αναφέρουν οι βουλευτές. Επισημαίνουν ότι, συγκρίνοντας τις τιμές του πετρελαίου (diesel) θέρμανσης κατ' οίκον, όπως έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με το καθημερινό δελτίο επισκόπησης τιμών υγρών καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, οι τιμές παρουσιάζουν σταθερή μείωση.

Αν και υπάρχει μία σημαντική μείωση στη ζήτηση της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης λόγω της μείωσης των μετακινήσεων και των κατ' οίκων περιορισμών, η ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι σταθερή ή και ελάχιστα αυξανόμενη, όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες μένουν περισσότερο στο σπίτι, συνεπώς έχουν μεγαλύτερες ανάγκες θέρμανσης, ειδικά σε περιοχές ημιορεινές, ορεινές και νησιωτικές, ενώ υφίσταται και η ανάγκη προμήθειας για τους ερχόμενους χειμερινούς μήνες με την τρέχουσα τιμή, καθώς είναι βέβαιο πως τον επικείμενο Σεπτέμβριο οι τιμές θα έχουν διαμορφωθεί στα κανονικά επίπεδα.

Οι βουλευτές καλούν τους συναρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν τη Βουλή:

- Πώς σκοπεύουν να ενισχύσουν τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης, ικανοποιώντας, ταυτόχρονα, με οριζόντιο τρόπο την αναγκαιότητα προμήθειάς του από τους πολίτες στη χαμηλότερη -έως, σήμερα- δυνατή τιμή.

- Εάν έχουν μεριμνήσει για τη θεσμική παράταση του χρόνου διάθεσης και προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης μετά την 30ή Απριλίου και σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν.

- Εάν σκοπεύουν να εντάξουν αυτήν την πρωτοβουλία στα έκτακτα -λόγω κορονοϊού- μέτρα στήριξης ακριτικών και άλλων ορεινών και νησιωτικών περιοχών της επικράτειας, που ακόμη και σήμερα κάνουν εκτεταμένη χρήση πετρελαίου θέρμανσης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)