to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Παραδέχεται τώρα τις επαναπροωθήσεις ο Κουμουτσάκος

Απαντώντας στη δημοσιοποίηση καταγγελιών της γερμανικής κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου όχι μόνο δεν τις διέψευσε τις κατηγορίες για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά εμμέσως πλην σαφώς τις υιοθέτησε, μιλώντας για την «ασπίδα της Ευρώπης»


(Διασωστική σχεδία, με δεκάδες πρόσφυγες πακτωμένους, που περιμάζεψε χθες, Πέμπτη 13/8, το τουρκικό λιμενικό, σύμφωνα με καταγγελία της οργάνωσης Aegean Boat Report - διαβάστε παρακάτω)

Όπως γράφει ο Δημήτρης Αγγελίδης στο ρεπορτάζ του στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Εικόνα πλήρους σύγχυσης και διγλωσσίας δίνει το κυβερνητικό επιτελείο αναφορικά με τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για τις παράνομες επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης προσφύγων στα σύνορα, οι οποίες δεν μένουν πια στα δημοσιεύματα του διεθνούς και ελληνικού τύπου, αλλά επιβεβαιώνονται από κυβερνήσεις κρατών, όπως η Γερμανία και η Δανία, που μετέχουν στη ναυτική δύναμη στο Αιγαίο, όπως και από τον επικεφαλής της FRONTEX Φαμπρίς Λετζέρι.

Η κυβέρνηση αρνούνταν κατηγορηματικά κάθε υπόνοια τέτοιων παράνομων επιχειρήσεων και επικαλούνταν αορίστως έρευνες, χωρίς βέβαια να τις παρουσιάσει. Κατηγορούσε μάλιστα τον Τύπο και βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι αναπαράγουν ψεύδη της τουρκικής προπαγάνδας, κατηγορία χυδαία και επικίνδυνη. Αίφνης το τροπάρι άλλαξε.

Απαντώντας στη δημοσιοποίηση καταγγελιών της γερμανικής κυβέρνησης (Γερμανική επιβεβαίωση για τις επαναπροωθήσεις), ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος (ΑΝΤ1) όχι μόνο δε διέψευσε τις κατηγορίες για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, αλλά εμμέσως πλην σαφώς τις υιοθέτησε.

Επικαλέστηκε διάφορες φαιδρές δικαιολογίες: για την «ασπίδα της Ευρώπης», για τα συγχαρητήρια που έδινε η ευρωπαϊκή ηγεσία στις αρχές Μαρτίου στον Έβρο (άλλη καθήλωση κι αυτή, λες και δεν έχουν υπάρξει από τότε νέα δεδομένα), και για την πιθανή σύνδεση της πανδημίας του κορονοϊού με το μεταναστευτικό και την ανάγκη να προστατευτεί η Ελλάδα.

Με πυροβολισμούς στον Έβρο, βία και παράνομες επαναπροωθήσεις; Επικίνδυνες αστειότητες που απευθύνονται στο ακροδεξιό ακροατήριο της κυβέρνησης και στα παπαγαλάκια της. Και άλλες φορές έχει επιχειρήσει παρόμοια σύνδεση προσφύγων και κορονοϊού ο κ. Κουμουτσάκος και έχει διαψευστεί πανηγυρικά.

Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη σοβαρότητας του υπουργού και η ακροδεξιά επιχειρηματολογία του. Το πρόβλημα είναι ότι συνιστά επίσημη πολιτική της κυβέρνησης η παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο προσφυγικό και ότι υπονομεύεται η αξιοπιστία της χώρας διεθνώς σε μια κρίσιμη στιγμή. 

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Κουμουτσάκου στον ANT1 (Από 20:48 - 20:53)

* * *

Νέα καταγγελία

Σημειώνεται ότι και σήμερα η οργάνωση Aegean Boat Report δημοσιοποιεί φωτογραφίες από 3 σχεδίες διάσωσης που περισυνέλλεξε το τουρκικό λιμενικό με 83 πρόσφυγες, ανοιχτά της Λέσβου. Η χρήση τέτοιων σχεδίων από το ελληνικό λιμενικό, στο οποίο στοιβάζει τους πρόσφυγες που βρίσκει στο πέλαγος ή αποβιβάζονται σε ελληνικές ακτές και κατόπιν τους «επαναπροωθεί» προς τις τουρκικές ακτές, έχει καταγγελθεί επανειλημμένα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)