to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:22 | 02.08.2022

Διεθνή

Παρά τις κινεζικές απειλές: Έφτασε στην Ταϊβάν η Πελόζι

Στρατιωτικές ασκήσεις με χρήση συμβατικών πυραύλων ξεκινάει η Κίνα ανατολικά της Ταϊβάν - Κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι «υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν» - Ταϊβάν: «Ψευδείς» οι αναφορές για υπερπτήσεις


Σε πλήρη αναβρασμό βρίσκεται η περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, έφτασε την Τρίτη στην Ταϊβάν.

«Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν αποτελεί σοβαρή παραβίαση των συμφωνικών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σχολιάζοντας την άφιξη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊπέι. Και προσθέτει: «Υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν. Στέλνει το λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις που υπάρχουν στην Ταϊβάν».

«Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», αναφέρει η ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι συνέπειες θα βαρύνουν την αμερικανική πλευρά και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν.

Τέλος, προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να υπονομεύουν την «αρχή της μίας Κίνας». «Μην επιδιώκετε τη σύγκρουση και μη συνεχίζετε παρακάτω σε ένα λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι», είναι το μήνυμα του Πεκίνου προς την Ουάσιγκτον.

Η δήλωση της Νάνσι Πελόζι

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, από την πλευρά της ανέφερε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μια δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ. «Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν», είπε η Πελόζι σε δήλωση λίγο μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε. «Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

Tο ενδιαφέρον για την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα έντονο, με το Reuters να παρέχει ζωντανή σύνδεση από το αεροδρόμιο της Ταϊβάν, για να καταγράψει την άφιξη της Νάνσι Πελόσι. Κατά τη διάρκεια προσγείωσης του αεροσκάφους της Νάνσι Πελόζι, τουλάχιστον 65.000 άτομα παρακολουθούσαν την άφιξή της στο αεροδρόμιο.

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας ανακοίνωσε σχετικά ότι ο κινεζικός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας και θα ξεκινήσει «στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις». Επίσης, η Διοίκηση του Ανατολικού Διοικητικού Θύλακα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού δήλωσε ότι θα διεξαγάγει κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις κοντά στην Ταϊβάν από σήμερα το βράδυ και θα προχωρήσει σε δοκιμές συμβατικών πυραύλων στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Και διευκρινίζει ότι τα γυμνάσια θα περιλαμβάνουν κοινές εναέριες και θαλάσσιες ασκήσεις στα βόρεια, νοτιοδυτικά, βορειοανατολικά της Ταϊβάν, βολές μεγάλης εμβέλειας στα Στενά της Ταϊβάν και δοκιμές πυραύλων στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ταϊβάν.

Ταϊβάν: «Ψευδείς» οι αναφορές για υπερπτήσεις

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν χαρακτήρισε ψευδείς τις αναφορές κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης ότι κινεζικά μαχητικά Su-35 πέταξαν πάνω από τα Στενά της Ταϊβάν που χωρίζουν το νησί από την Κίνα.

Όπως επισημαίνει, έχει πλήρη αντίληψη των δραστηριοτήτων κοντά στην Ταϊβάν και ότι θα στείλει δυνάμεις ως αντίδραση σε τυχόν «εχθρικές απειλές».

«Καλώς ήρθες, πρόεδρε Πελόζι»

Μέχρι την ώρα της άφιξης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, στο πλάισιο της περιοδείας της στην Ασία, οι επίσημες αρχές της Ταϊβάν τηρούσαν σιγήν ιχθύος, με το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν να μη σχολιάζει τα σχετικά δημοσιεύματα, ενώ ο πρωθυπουργός Σου Τσε-Τσανγκ περιορίστηκε να πει ότι «όλοι οι ξένοι επισκέπτες και φιλικοί κοινοβουλευτικοί είναι ευπρόσδεκτοι» στη χώρα.

Παρ' όλα αυτά, έχουν υψωθεί οδοφράγματα έξω από το ξενοδοχείο Grand Hyatt στην Ταϊπέι όπου φέρεται ότι θα μείνει η Αμερικανίδα αξιωματούχος, εν μέσω αυξημένων μέτρων ασφαλείας. Επίσης, δύο κτίρια στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν φώτισαν οθόνες LED με λόγια καλωσορίσματος. Ένα από αυτά είναι το εμβληματικό κτίριο Taipei 101, με την πινακίδα να γράφει: «Καλώς ήρθες στην Ταϊβάν, πρόεδρε της Βουλής Πελόζι»

ΜΜΕ και ξένες κυβερνήσεις παρακολουθούσαν την πορεία του αεροσκάφους που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και την συνοδεία της. Το αεροσκάφος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας αναχώρησε από τη Μαλαισία την Τρίτη έπειτα από μια σύντομη στάση που περιελάμβανε γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Ισμαΐλ Σάμπρι Γιακόμπ, οι τρεις μεγάλες εφημερίδες της Ταϊβάν (United Daily News, Liberty Times και China Times) έγραψαν, επικαλούμενες πηγές, τις οποίες δεν κατονομάζουν, ότι η Νάνσι Πελόζι θα περάσει τη νύχτα στην Ταϊβάν.

Η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον με αφορμή το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι, έχει κορυφωθεί. Η Κίνα, που θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία που έχει αποστατήσει, υποστηρίζει ότι θα προσαρτηθεί με τη βία εάν χρειαστεί και έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για αντίποινα σε περίπτωση επίσκεψης της Πελόζι, λέγοντας ότι ο στρατός της «δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια».

Εμπάργκο σε εξαγωγείς της Ταϊβάν

Εν όψει της επίσκεψης της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, πάντως, η Κίνα επέβαλε τη Δευτέρα εμπάργκο σε περισσότερους από 100 Ταϊβανέζους εξαγωγείς τροφίμων, με στόχο να ασκήσει οικονομική πίεση στη βασική βιομηχανία του νησιού.

Το εμπάργκο καλύπτει μια ποικιλία αγαθών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα θαλασσινά, το τσάι και το μέλι, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. H αρμόδια κινεζική υπηρεσία αιτιολόγησε την απόφαση στα «ξεπερασμένα δεδομένα στην τεκμηρίωση εισαγωγής».

Κρεμλίνο: Προκλητική η πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι μια αναμενόμενη επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι θα τις έφερνε σε τροχιά σύγκρουσης με την Κίνα και θα προκαλούσε εντάσεις στην περιοχή.

"Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή αν θα πάει ή όχι εκεί, αλλά τα πάντα αναφορικά με αυτή την περιοδεία και η πιθανή επίσκεψή της στην Ταϊβάν είναι εντελώς προκλητικά", είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)