to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:19 | 02.08.2023

Διεθνή

Πάπας Φραγκίσκος: Καλεί τους ιερείς "να ακούν την κραυγή οδύνης" των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης

Ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε σήμερα τους Πορτογάλους ιερείς «να ακούν την κραυγή οδύνης των θυμάτων» σεξουαλικής κακοποίησης εντός των κόλπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του στη Λισαβόνα και έξι μήνες μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης για το θέμα αυτό που σόκαρε τη χώρα.


Ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου μια 5ήμερη επίσκεψη στην πορτογαλική πρωτεύουσα με αφορμή ένα μεγάλο φεστιβάλ της νεολαίας των καθολικών, με ένα ωμό μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες: Επενδύστε στους νέους και όχι στα όπλα.

«Είναι ανησυχητικό όταν διαβάζουμε ότι σε πολλά μέρη τα κεφάλαια συνεχίζουν να επενδύονται σε όπλα και όχι στο μέλλον των νέων», είπε.

Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην ήπειρο, ο Πάπας με λύπη επισήμανε ότι η Ευρώπη -φημισμένη για τη δέσμευσή της στον διάλογο και την κοινωνική αλληλεγγύη- φαίνεται να έχει παραλύσει από την αδυναμία της να βρει έναν ειρηνικό δρόμο προς τα εμπρός.

«Πού πλέετε, αν δεν δείχνετε στον κόσμο μονοπάτια ειρήνης, δημιουργικούς τρόπους για να τερματίσετε τον πόλεμο στην Ουκρανία και σε πολλές άλλες συγκρούσεις που προκαλούν τόση αιματοχυσία;», ρώτησε ο Πάπας.

«Οι τεχνολογίες σας, που έφεραν πρόοδο και παγκοσμιοποίησαν τον κόσμο, δεν επαρκούν από μόνες τους, πόσο μάλλον τα εξαιρετικά εξελιγμένα όπλα σας, που δεν αντιπροσωπεύουν επενδύσεις για το μέλλον, αλλά εξάντληση του αυθεντικού ανθρώπινου κεφαλαίου: της εκπαίδευσης, της υγείας, της ευημερίας».

Μετά από μια επίσημη τελετή υποδοχής, με στρατιωτικό χαιρετισμό κανονιού, ο Πάπας πήγε στο Πολιτιστικό Κέντρο Belém της Λισαβόνας.

Στις πρώτες του δημόσιες παρατηρήσεις προς τους πολιτικούς και διπλωματικούς ηγέτες της ηπείρου, τους ενθάρρυνε να αναζητήσουν παγκόσμιες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας διχασμένος κόσμος.

«Πλανητική αδικία, πόλεμοι, κλιματικές και μεταναστευτικές κρίσεις, να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με ενιαίο τρόπο», είπε.

«Tο πνεύμα του συνόλου»

Ο Πάπας υπενθύμισε ότι στον απόηχο δύο παγκόσμιων πολέμων, πρώην εχθροί ενώθηκαν με την ελπίδα να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον - ένα παράδειγμα, όπως είπε, το οποίο είναι πολύ απαραίτητο σήμερα.

«Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε με την έναρξη διαδικασιών διαλόγου και συμπερίληψης και με την ανάπτυξη μιας διπλωματίας ειρήνης που στοχεύει στη διευθέτηση των συγκρούσεων και τη μείωση των εντάσεων, με προσοχή στα παραμικρά σημάδια διεύρυνσης και ανάγνωσης μεταξύ των πιο στραβών γραμμών», είπε. «Αυτό είναι το πνεύμα του συνόλου, εμπνευσμένο από το ευρωπαϊκό όνειρο μιας πολυμέρειας ευρύτερης από αυτή της Δύσης».

«Πλήρης μάχη» εναντίον της παιδοφιλίας στην εκκλησία

Αντιμέτωπος με χιλιάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς που αποκαλύφθηκαν σε όλο τον κόσμο και τις καταγγελίες περί απόκρυψης των περιστατικών από μέλη της εκκλησίας, ο πάπας Φραγκίσκος δεσμεύθηκε το 2019 να διεξάγει «πλήρη μάχη» εναντίον της παιδοφιλίας στην εκκλησία.

Τον Φεβρουάριο, μια έρευνα που είχε ζητηθεί από τη Σύνοδο των Πορτογάλων Επισκόπων αλλά υλοποιήθηκε από μια ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας στους κόλπους της Εκκλησίας από το 1950 και μετά. Η ιεραρχία της Εκκλησίας απέκρυπτε «συστηματικά» τα γεγονότα αυτά, είπαν οι ειδικοί αφού άκουσαν περισσότερες από 500 μαρτυρίες.

Ενώπιον ιερέων και επισκόπων που είχαν συγκεντρωθεί στο Μοναστήρι των Ιερωνυμιτών, ο Χόρχε Μπεργκόλιο μίλησε για την «απογοήτευση» και τον «θυμό» που αισθάνονται ορισμένοι άνθρωποι απέναντι στην Εκκλησία «κάποιες φορές εξαιτίας της δικής μας κακής μαρτυρίας και των σκανδάλων που αμαύρωσαν το πρόσωπό της». Τα σκάνδαλα, πρόσθεσε, απαιτούν «ταπεινή και συνεχή κάθαρση, αρχής γενομένης από την κραυγή οδύνης των θυμάτων, που πρέπει πάντα να εισακούεται».

Η Εκκλησία ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα και παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε «να αλλάξει η κουλτούρα της» αλλά, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, το 68% των Πορτογάλων πιστεύει ότι η εικόνα της έγινε χειρότερη.

Πριν από την άφιξη του πάπα στη Λισαβόνα, μια ομάδα υποστήριξης των θυμάτων τοποθέτησε στην πόλη τρεις μεγάλες αφίσες όπου αναφέρεται ότι «περισσότερα από 4.800 παιδιά κακοποιήθηκαν από την Καθολική Εκκλησία στην Πορτογαλία».

Σύμφωνα με τη Σύνοδο των Επισκόπων, ο Πάπας Φραγκίσκος σκοπεύει να συναντηθεί, ιδιωτικά, με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης όμως αυτό το «ραντεβού» δεν αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμά του.

Στην Πορτογαλία, μια χώρα δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, οκτώ στους δέκα δηλώνουν «καθολικοί» στο θρήσκευμα. Εκτός από τη Γαλλία και την Πορτογαλία και άλλες χώρες έχουν προσπαθήσει να ερευνήσουν αντίστοιχες καταγγελίες, όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστραλία.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)