to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:46 | 01.03.2022

πηγή: efsyn.gr

Οικονομία

Πάνω από τα 100 δολάρια και πάλι το πετρέλαιο

«Βαρυχειμωνιά» παρά την πρώτη μέρα της άνοιξης επικρατεί στις αγορές. Ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν με άνοδο, πιθανότατα εκφράζοντας αισιοδοξία για συνέχιση του διαλόγου Ρωσίας – Ουκρανίας, το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, το Χάρκοβο και το Κίεβο πλήττει και σήμερα τις ευρωπαϊκές μετοχές


«Βαρυχειμωνιά» παρά την πρώτη μέρα της άνοιξης επικρατεί στις αγορές. Ενώ τα ασιατικά χρηματιστήρια άνοιξαν με άνοδο, πιθανότατα εκφράζοντας αισιοδοξία για συνέχιση του διαλόγου Ρωσίας – Ουκρανίας, το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, το Χάρκοβο και το Κίεβο πλήττει και σήμερα τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 χάνει πάνω από 1,5%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση πάνω από 3% καταγράφουν οι βασικοί δείκτες των χρηματιστηρίων της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Ουγγαρίας. Πάνω από 2,5% χάνει και ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης, 2% πέφτει ο γενικός δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Εξαίρεση στον κανόνα της πανευρωπαϊκής πτώσης είναι τα χρηματιστήρια της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Βουλγαρίας και της Πορτογαλίας, όπου καταγράφεται μικρή άνοδος. Στις εξαιρέσεις πρέπει να περιληφθούν και οι μετοχές αμυντικών βιομηχανιών που γίνονται ανάρπαστες από τους επενδυτές κατά το δόγμα «όταν βλέπεις αίμα, αγόραζε!». Πάνω από 7% κερδίζει η γαλλική Thales στο χρηματιστήριο του Παρισιού και περίπου 2% η British Aerospace στο Λονδίνο. Αξιοσημείωτα κέρδη έχουν και αρκετές μετοχές ενεργειακών εταιρειών, ιδιαίτερα οι ιταλικές. Πτωτικά αναμένεται να ανοίξει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με βάση της ενδείξεις των futures.
Η «τέλεια καταιγίδα» των αγορών συμπληρώνεται στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων.

Το πετρέλαιο Brent είναι ήδη πάνω από τα 102 δολάρια το βαρέλι, ενώ μια ανάσα από τα 100 δολάρια είναι και το αμερικανικό αργό, το ολλανδικό αέριο καταγράφει ημερήσιο άλμα πάνω από 10%, στα 111 ευρώ η μεγαβατώρα, νέο άλμα αναμένεται στην τιμή του σιταριού και άλλων βασικών τροφίμων στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο που ανοίγει σε λίγη ώρα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)