to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Προς αποφυγή πανικού: Τι σημαίνει η εμφάνιση ενός κρούσματος ηπατίτιδας στην Ειδομένη

Ένα κοριτσάκι βρέθηκε να έχει τον ιό της ηπατίτιδας στην Ειδομένη και ο φόβος εξαπλώθηκε στους δέκτες όσο κι αν οι γιατροί εξηγούν και καθησυχάζουν.


Κάθε χρόνο στα δημοτικά σχολεία παρουσιάζονται κρούσματα Ηπατίτιδας. Γι' αυτό άλλωστε αν κάποιος διαβάσει τις ανακοινώσεις των υπηρεσιών Υγείας θα διαπιστώσει ότι συγκεκριμένες οδηγίες δίνονται συστηματικά προς όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Παρ' όλες όμως τις οδηγίες τα λιγοστά κρούσματα υπάρχουν και αντιμετωπίζονται με τους ενδεδειγμένους τρόπους.

Αυτή η πραγματικότητα όμως  δεν εμπόδισε στα πλαίσια της... αλληλεγγύης να αποτελέσει ένα περιστατικό το κύριο θέμα στα φοβικά δελτία των 8.

Ένα παιδί βρέθηκε να έχει τον ιό στην Ειδομένη και ο φόβος εξαπλώθηκε στους δέκτες όσο κι αν οι γιατροί εξηγούν και καθησυχάζουν.

Στις συνθήκες της Ειδομένης είναι αδύνατο να μην εμφανιστούν ιώσεις ακόμα και κάποια τέτοια κρούσματα.

Προς αποφυγή πανικού αντιγράφουμε τις γνωστές ετήσιες αναρτήσεις στα ιατρικά ιστολόγια: 

Πού οφείλεται η ηπατίτιδα Α;
Η ηπατίτιδα αυτή, δηλαδή η φλεγμονή του ήπατος (συκωτιού) οφείλεται στον ιό της ηπατίτιδας Α. Η συχνότητα της νόσου έχει μειωθεί μετά την εφαρμογή του εμβολιασμού και τη βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών. Περιοχές υψηλής ενδημικότητας είναι η Ανατολική Ευρώπη, η Σκανδιναβία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία. Για την Κύπρο και την Ελλάδα λιγότερο από το 3% των παιδιών ηλικίας κάτω των 18 χρόνων έχει περάσει ηπατίτιδα Α.

Ποιος ο χρόνος επώασης της ηπατίτιδας Α;
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι περίπου ένας μήνας. Συγκεκριμένα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 49 ημερών.

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα Α; 
Ο ιός της ηπατίτιδας Α αποβάλλεται από τα κόπρανα των πασχόντων. Ο πιο κοινός τρόπος μετάδοσης του ιού είναι η κοπρανοστοματική οδός δηλαδή όταν ένα άτομο που παρουσιάζει ηπατίτιδα Α δεν πλένει τα χέρια σωστά μετά τη χρήση της τουαλέτας και στη συνέχεια ακουμπά τρόφιμα, επιφάνειες ή το στόμα κάποιου ανθρώπου. Η ηπατίτιδα Α παρατηρείται συχνότερα σε άτομα που δεν έχουν κατάλληλες υγειονομικές εγκαταστάσεις και δεν τηρούνται ορθά οι κανόνες υγιεινής.
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό 2 βδομάδες πριν εμφανίσει τον ίκτερο μέχρι και μια βδομάδα μετά την εμφάνιση του ίκτερου. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν ιστορικό στενής επαφής με πάσχοντα. Έχουν παρατηρηθεί επιδημίες (αρρωσταίνουν πολλοί άνθρωποι μαζί) μετά από κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφών.

Πώς εκδηλώνεται (συμπτώματα)  η ηπατίτιδα Α; 
Στα παιδιά η ηπατίτιδα Α είναι μια αυτοπεριοριζόμενη νόσος (περνά από μόνη της) που εκδηλώνεται με μη ειδικά συμπτώματα όπως πυρετός, καταβολή, ανορεξία, πόνος στην κοιλιά,ναυτία, έμετος και διάρροια. Ο ίκτερος συνήθως συμβαίνει μια βδομάδα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και το παιδί μπορεί επίσης να παρουσιάσει σκοτεινόχρωμα ούρα που μοιάζουν με το κονιάκ και κόπρανα που μοιάζουν με στόκο (άσπρα) καθώς επίσης και κνησμό.
Μόνο το 30% των παιδιών κάτω των 6 ετών έχουν συμπτώματα και το 90% δεν παρουσιάζουν ίκτερο. Όταν εμφανίσουν ίκτερο συνήθως διαρκεί λιγότερο από δύο βδομάδες και οι αμινοτρανσφεράσες (ένζυμα του συκωτιού) και η χολερυθρίνη επανέρχονται στο φυσιολογικό σε δύο έως τρεις μήνες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)