to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:35 | 06.09.2022

Κοινωνία

Δυναμικό «όχι» των φοιτητών σε κυβέρνηση και ΕΚΠΑ για την πανεπιστημιακή αστυνομία

Έξω από το υπ. Προ. Πο. συγκεντρώθηκαν οι φοιτητές μετά την διαμαρτυρία στο ΕΚΠΑ από τις 8 το πρωί κατά της αστυνομοκρατίας και της καταστολής καθώς από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ ξεκίνησε η εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας - Στις χθεσινές συγκεντρώσεις οι αστυνομικοί των ΟΠΠΙ προέβησαν σε ρίψη χημικών προς τους φοιτητές που προσπαθούν να υπερασπιστούν την δημοκρατία και το άσυλο ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε φοιτητές του πανεπιστημίου Αθηνών, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την εδραίωση του δόγματος «νόμος και τάξη» - Πυρά Φίλη κατά της κυβέρνησης δηλώνοντας την σαφή στήριξή του στους φοιτητές


Οι φοιτητές συνέχισαν τις κινητοποιήσεις ώστε να μη προχωρήσει η εγκαθίδρυση της αστυνομίας στα Πανεπιστήμια. Από νωρίς το πρωί φοιτητές βρέθηκαν στο ΕΚΠΑ και διαδήλωσαν την κάθετη αντίθεσή τους στην πανεπιστημιακή αστυνομία.  

Η σημερινή πρωινή συγκέντρωση με τον φακό του left.gr από τον Άγγελο Καλοδούκα

Μετά από σχετικές αποφάσεις που έλαβαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι, πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση έξω από την πρυτανεία του ΕΚΠΑ δίνοτας ένα σαφές μήνυμα σε κυβέρνηση και πρύτανη.

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Παράλληλα, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι συνέχισαν την διαμαρτυρία τους για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας και έξω από το υπ. Προστασίας του Πολίτη.

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αναφέρουν: 

«Κάνουμε ξεκάθαρο σε όλους τους τόνους πως οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι μαζικοί φορείς μαζί θα αποτρέψουμε την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους το άσυλο, όπως κάναμε ξανά και ξανά στο παρελθόν!»

Image

Image

Σκηνικό βίας χθες το απόγευμα

Με κρότου λάμψης επιτέθηκαν οι αστυνομικοί που βρίσκονταν έξω από την πύλη του ΕΚΠΑ με στόχο τους φοιτητές και τις φοιτήτριες που βρέθηκαν εκεί για να εμποδίσουν την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Χρήστο Αβραμίδη, οι αστυνομικοί των ΟΠΠΙ αποχώρησαν μετά το σόου της φωτογράφησης τους και πέριξ της πύλης βρέθηκαν ΜΑΤ. 

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Υπενθυμίζεται ότι οι αστυνομικοί που θα αποτελούν την πανεπιστημιακή αστυνομία, έλαβαν τα φύλλα πορεία τους το βράδυ της Κυριακής και ξεκίνησαν την δράση τους ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, στην είσοδο της Πανεπιστημιούπολη του ΕΚΠΑ και στην είσοδο του ΕΜΠ επί της οδού Κοκκινοπούλου βρίσκονται παραταγμένοι οι αστυνομικοί, ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο και για εισβολή των ΜΑΤ εντός του πανεπιστημιακού campus. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρουσίασε το Έθνος, πλέον το σώμα έχει συγκροτηθεί και από τους 260 ειδικούς φρουρούς που ήταν στην Αττική, οι 100 θα διατεθούν στο ΕΚΠΑ. Επίσης, τους έχουν δοθεί οι στολές και ό,τι άλλο χρειάζονται.

Οι προϊστάμενοι της πανεπιστημιακής αστυνομίας, παράλληλα, έχουν έρθει σε επαφή με τους πρυτάνεις και ο καθένας από αυτούς έχει ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα για την φύλαξη των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Έξω από την πύλη του ΕΚΠΑ στο πλευρό των φοιτητών βρίσκεται ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Ν. Φίλης. 

Σε δήλωσή του ο Ν. Φίλης ανέφερε: 

«Η κυβέρνηση της ακρίβειας και των υποκλοπών έκανε επίδειξη δύναμης έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Ιλίσια.

Πριν λίγο έκανε χρήση δακρυγόνων απέναντι στους φοιτητές. 

Πρόκειται για αντιπερισπασμό δύο ημέρες πριν αρχίσει η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές.  Η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας συναντά την ομόθυμη αντίδραση των Πανεπιστημιακών και των φοιτητών.

Πρόκειται για μια ακόμη όψη του κυβερνητικού αυταρχισμού και της επίθεσης στο Κράτος Δικαίου.

Θα αποκρουστεί!

Σήμερα υπήρξε μια άμεση απάντηση από πλήθος  φοιτητών, που κατά εκατοντάδες, συνεχίζουν να συρρέουν  στο χώρο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα αιφνιδιαστεί.

Ας αναλογιστεί τι έπαθαν όσες κυβερνήσεις και πολιτικοί συγκρούστηκαν με τη Νεολαία.

Ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει.

Όλοι στις  κινητοποιήσεις της νεολαίας και των φοιτητών, απόψε, αύριο και όσο χρειαστεί». 

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)