to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:34 | 20.03.2015

Κοινωνία

Π. Τριγάζης: Ο ρατσισμός έχει πολλά πρόσωπα

Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού τοποθετήθηκε ο υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Τριγάζης


Με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Ρατσισμού, ο υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Τιμώντας την φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, έχουμε πολλούς λόγους να ανησυχούμε ως αριστεροί, δημοκρατικοί και φιλειρηνικοί πολίτες. Ωστόσο, δεν αρκεί η ανησυχία, ούτε ο καταγγελτικός λόγος. Απαιτείται βαθύς προβληματισμός και σφαιρική θεώρηση των ευθυνών για την ιδεολογική σύγχυση και την απαξίωση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών που μετατρέπουν σημαντικά τμήματα της κοινωνίας σε εύκολη λεία της ακροδεξιάς δημαγωγίας.

Σήμερα, η πανθομολογούμενη πολυδιάστατη κρίση στην Ευρώπη δεν αφήνει καμιά κοινωνία ανεπηρέαστη, τροφοδοτώντας αποκρουστικά φαινόμενα και απειλές για τη δημοκρατία, με σοβαρότερη ανάμεσά τους την εξάπλωση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του ακραίου εθνικισμού. Εβδομήντα χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σε πολλές χώρες σημειώνουν εκλογική άνοδο νεοναζιστικά πολιτικά μορφώματα, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ιδέα είναι από τη σύλληψή της    ιδέα αντιρατσιστική και αντιεθνικιστική. Γιατί τι άλλο μπορεί να είναι μια Ευρώπη χωρίς σύνορα και χωρίς δυνάστες, ήπειρος ειρήνης και αλληλεγγύης, όπως την οραματίστηκαν, πριν 200 χρόνια, οι σοσιαλιστές Σεν Σιμόν και Βίκτορ Ουγκό, αλλά και ο δικός μας φωτισμένος αστός πολιτικός Ιωάννης Καποδίστριας;

Τι άλλο από μια Ευρώπη του αντιφασισμού οραματιζόταν ο Ιταλός αντιφασίστας Αλτιέρο Σπινέλι, μέλος του παράνομου Κ.Κ., όταν συνέτασσε το μανιφέστο του για μια Ελεύθερη και Ενωμένη Ευρώπη, δεσμώτης του καθεστώτος Μουσολίνι στο νησί Βεντοτένε;

Η σημερινή ΕΕ απέχει πολύ από τα οράματα των πρωτεργατών της Ευρωπαϊκής Ιδέας, με την πλήρη επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού στις οικονομικές και πολιτικές δομές της. Οδυνηρά είναι τα αποτελέσματα στη ζωή των ευρωπαϊκών λαών και πολιτών, στην ίδια την ικανότητα της ΕΕ να διαδραματίσει ρόλο υπέρ της ειρήνης στο σύνολο της ηπείρου και στον κόσμο.

Πολεμώντας τον ρατσισμό, πρέπει να μη ξεχνούμε ότι αυτός έχει πολλά πρόσωπα. Δεν είναι μόνο ο φυλετικός ρατσισμός αλλά και ο κοινωνικός ρατσισμός παντός είδους, που πηγάζει από προκαταλήψεις, καθώς και από μια κουλτούρα της βίας (κουλτούρα των «νταήδων») που έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία μας.

Καταλήγοντας, επανέρχομαι  στην ιδέα για  συντονισμένες πολύμορφές δράσεις σε τοπικό επίπεδο, ιδιαίτερα στα σχολεία, για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της νεοναζισμού.  Στην κατεύθυνση αυτή, η Περιφέρεια της Αττικής και άλλες Περιφέρειες της χώρας μας καλούνται να εκπονήσουν και να εφαρμόσουν έναν Αυτοδιοικητικό Χάρτη κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων με όλα τα δικαιώματά τους, εννοείται και τις υποχρεώσεις τους. 

Τέλος, αποτελεί ευθύνη και της Πολιτείας, ειδικότερα του υπουργείου Παιδείας, να προωθήσει στα σχολεία και στο χώρο του αθλητισμού μια Κουλτούρα Ειρήνης και Μη Βίας με βάση τις αποφάσεις και διεθνείς συμβάσεις της UNESCO.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)