to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:37 | 23.04.2015

Πολιτισμός

Π. Τριγάζης: Ο Λόρδος Βύρων έδειξε ότι Έλληνας «γίνεσαι»

«Ο Μπάιρον, όπως και πολλοί άλλοι φιλέλληνες, κατέρριψε το ρατσιστικό σύνθημα που λέει «έλληνας γεννιέσαι - δεν γίνεσαι», τόνισε ο Π. Τριγάζης σε πρόσφατη εκδήλωση


«Ο Λόρδος Βύρων αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για μια πατρίδα που δεν ήταν η δική του, αναδεικνυόμενος σε εθνικό ήρωα των ελλήνων», τόνισε κατά την ομιλία του την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 σε κεντρική αίθουσα της Αθήνας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό Πάνος Τριγάζης, προσθέτοντας ότι «Ο Μπάιρον, όπως και πολλοί άλλοι φιλέλληνες, κατέρριψε το ρατσιστικό σύνθημα που λέει «έλληνας γεννιέσαι -  δεν γίνεσαι».  

Η εκδήλωση που συνέπεσε με  τη θλιβερή επέτειο της επιβολής στην Ελλάδα της στρατιωτικοφασιστικής χούντας του  1967,  είχε θέμα της  «Αντιρατσιστής και ουμανιστής  Λόρδος Βύρων».  Ποιήματα και χαρακτηριστικές επιστολές του Μπάιρον διάβασε η ηθοποιός και πρώην βουλευτής Νόρα Κατσέλη, ενώ συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η πρώην βουλευτής Μαρία Γιαννακάκη.

«Προστάτης προσφύγων και ελευθερωτής αιχμαλώτων»

Με αδιάσειστα στοιχεία, ο ομιλητής αναφέρθηκε στη δράση του Λόρδου Βύρωνα, υπέρ της προστασίας προσφύγων και της απελευθέρωσης αιχμαλώτων, ελλήνων και τούρκων, καθώς και εναντίον του διχασμού στις τάξεις των επαναστατημένων ελλήνων.   Επίσης αναφέρθηκε στην πρώτη ομιλία του Μπάιρον στη Βουλή των Λόρδων με την οποία κατήγγειλε νομοσχέδιο που πρόβλεπε τη θανατική ποινή για τους εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότιγχαμ, ενώ με τη  δεύτερη  ομιλία του, ο Μπάιρον είχε ταχθεί κατά των διακρίσεων σε βάρος των καθολικών, τους οποίους τα περίφημα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ δεν δέχονταν ως φοιτητές αν δεν ασπάζονταν το προτεσταντικό δόγμα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα, προσφορά των σπουδαίων τραγουδιστών Τάκη Κωνσταντακόπουλου, Γιάννη Θωμόπουλου, Νίκου Ανδρουλάκη και Δέσποινας Τσολάκη, τους οποίους συνόδευσε στο πιάνο ο Γιώργος Σαλβάνος.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)