to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:18 | 28.03.2018

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Βαρίδια οι Βενιζέλος και Λοβέρδος στο Κίνημα Αλλαγής

Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συζητά με όμορους πολιτικά χώρους, αναζητώντας προϋποθέσεις για μόνιμες συνεργασίες χωρίς σκοπιμότητες


Ανοιχτός σε συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «βαρίδια του παρελθόντος» του κυρίους Βενιζέλο και Λοβέρδο.

Όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συζητά με όμορους πολιτικά χώρους, αναζητώντας προϋποθέσεις για μόνιμες συνεργασίες χωρίς σκοπιμότητες.

Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είπε ότι ολοκληρώνεται με την προκήρυξη των εκλογών. Πήραμε εντολή συνεργασίας για την έξοδο από τα μνημόνια και τη διαφθορά, δεν είναι συνεργασία σε ένα πλατύ φάσμα συμπλήρωσε.

Για τους συμβασιούχους τόνισε ότι αναζητούνται οι τρόποι αποκατάστασης της σχέσης τους γιατί -όπως είπε- κάποιος που εργάζεται 15 χρόνια δεν μπορεί να θεωρείται έκτακτος.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, σημείωσε ότι επι της ουσίας εισηγείται τη συνέχιση του καθεστώτος ελέγχου και μάλιστα με νέα δανειοδότηση. Πρόσθεσε ότι οι θέσεις Στουρνάρα στέλνουν λάθος μήνυμα στις αγορές και στον κόσμο.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την επιστολή της Φώφης Γεννηματά στα κόμματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζοντας ότι πολλές φορές η κυβέρνηση πήγαινε να νομοθετήσει και σκόνταφτε πάνω στο Σύνταγμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη:

Α.ΣΠΑΝΟΥ: Συζητάμε εδώ με τον Βασίλη (σ.σ. Σκουρή) την πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά για τη Συνταγματική αναθεώρηση και την αντίδραση του Πρωθυπουργού, η οποία ήταν καταρχάς θετική, για ένα διάλογο προς την κατεύθυνση του προοδευτικών συγκλίσεων και θα θέλαμε να μας πείτε τη γνώμη σας. Εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να προκύψει κάτι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν θεωρώ απόλυτα θετική την πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά να αποστείλει αυτές τις επιστολές, αντιλαμβανόμενη ότι πράγματι υπάρχει μία τέτοια αναγκαιότητα στο πεδίο του Συντάγματος. Θέλω να σας πω ότι όλα αυτά τα χρόνια, σε διάφορες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έκανε η Κυβέρνηση, όταν πήγε να αλλάξει νόμους, να εκσυγχρονίσει το νομοθετικό πλαίσιο, βρέθηκε μπροστά στο Σύνταγμα. Κατά συνέπεια δεν είναι ένα εγκεφαλικό κατασκεύασμα, αλλά υπάρχει μία αντικειμενική ανάγκη, το θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης, γεγονός που όπως θυμάστε η παρούσα κυβέρνηση εδώ και πάρα πολύ καιρό το έχει θέσει, έχει συστήσει μία αντίστοιχη Επιτροπή που ασχολείται και έχει δεσμευτεί, μάλιστα, ότι στην παρούσα θητεία της θα θέσει το θέμα αυτών των αναθεωρητέων διατάξεων, για να το αντιμετωπίσουμε όπως προβλέπεται στην επόμενη Βουλή. Άρα είναι μια πραγματική ανάγκη.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Δεσμεύεστε ότι αυτή η Βουλή θα είναι Αναθεωρητική;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Το έχει πει νομίζω ο Πρωθυπουργός και το επανέλαβε, ότι θα είναι εκείνη η Βουλή που θα υποδείξει τις διατάξεις…

Α.ΣΠΑΝΟΥ: Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Θα είναι μία συζήτηση στη Βουλή όπως ζητά η κ. Γεννηματά, θα είναι μία πρόσκλησή της στο Μέγαρο Μαξίμου;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Τον ακριβή σχεδιασμό θα τον βρούμε, σημασία έχει να υπάρχει μία ειλικρινής διάθεση και να μην είναι απλώς ένα βήμα που να μείνει στα χαρτιά. Θεωρώ ότι καταρχήν η συζήτηση γύρω από το τι πρέπει να αλλάξει στο Σύνταγμα, μπορεί να γίνει με όλους τους θεσμικούς αλλά και ουσιαστικούς τρόπους, δημόσιες συζητήσεις, αρθρογραφίες κ.λπ. και όλα τα υπόλοιπα προφανώς έπονται με βάση τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Η  κ. Γεννηματά έχει μία πρόταση 5+1 σημείων για αυτά που λέει ότι είναι ώριμα μεταξύ όλων των πολιτικών δυνάμεων και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και που αφορούν ουσιαστικά θέματα, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η κατάργησή του, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, να μην διαλύεται η Βουλή για την εκλογή του, εσείς τι θα προσθέτατε πάνω σε αυτό, τι θα απορρίπτατε από αυτά τα σημεία ή και τι θα προσθέτετε κ. υπουργέ;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Καταρχήν το θέμα του νόμου περί ευθύνης υπουργών έχει και μία εξαιρετική επικαιρότητα. Το βλέπετε και με την υπόθεση του σκανδάλου Novartis και δεν είναι η πρώτη φορά που μας έχει απασχολήσει. Άρα είναι υπερώριμο να τεθεί αυτό το θέμα. Κατά καιρούς έχουν μπει ζητήματα που σχετίζονται και με αυτό που είπατε, δηλαδή τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και υπάρχουν επιχειρήματα ένθεν κακείθεν. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι έχει ωριμάσει, όπως την προηγούμενη περίπτωση, μία σαφής επιλογή για ένα νέο τρόπο εκλογής. Αλλά εάν κοιτάξετε, όμως, όλο το πλέγμα της θεσμικής διάρθρωσης, θα συναντήσετε πάρα πολλά ζητήματα. Για παράδειγμα θα σας αναφέρω ένα που αφορά στην αυτοδιοίκηση, τον τομέα της σημερινής πολιτικής μου ευθύνης. Μιλούν όλοι για ενίσχυση του ρόλου των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης. Αυτό μεταφράζεται και στη δυνατότητα να αποκτήσει δικαίωμα φορολογικής εξουσίας, όχι προφανώς για να επιβαρύνει διπλά και επιπλέον τους πολίτες, αλλά για να ανακατανεμηθεί η υπάρχουσα φορολογική εξουσία. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, αν δεν το προβλέπει το Σύνταγμα. Σας λέω ένα πολύ σημαντικό θέμα, που θέτει εδώ και χρόνια ο κόσμος της αυτοδιοίκησης. Ένα λιγότερο κεντρικό-πολιτικό για να καταλάβετε την αξία αυτής της συζήτησης.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Στις συζητήσεις μου με τον Πάνο Σκουρλέτη έχω συνηθίσει να είμαι πιο ευθύς, πιο σταράτος. Υπάρχει ένα θέμα αναδιάταξης των συμμαχιών; Δηλαδή μετά το μνημόνιο, οι στρατηγικές σας συμμαχίες να είναι προς το χώρο της κεντροαριστεράς ή θα εξακολουθήσετε με τους ΑΝΕΛ; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που υποκρύπτει και η πρόταση του κ. Τσίπρα προς την κ. Γεννηματά;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό είναι μεγάλο ερώτημα, το οποίο δεν ταυτίζεται με απόλυτο τρόπο στο προηγούμενο που συζητάγαμε.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Σαφώς, σαφώς δεν ταυτίζεται αλλά το υποκρύπτει.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Θα σας έλεγα με πιο ευθύ τρόπο, όχι ότι υπάρχει θέμα, αλλά υπάρχει ανάγκη, ανάγκη για νέες συμμαχίες στην βάση πραγματικών Προγραμματικών συγκλίσεων. Και προφανώς όταν μιλάμε για στέρεες προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες, αναφερόμαστε σε χώρους που μπορούν να έχουν τις προϋποθέσεις να κάνουν κάτι τέτοιο. Πρώτα από όλα που είναι σχετικά όμοροι πολιτικά. Διακριτοί μεν και ιστορικά και στην παρούσα φάση, αλλά είναι όμοροι πολιτικά. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, ο χώρος της Αριστεράς, όπως εκφράζεται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ και της Σοσιαλδημοκρατίας, όπως εκφράζεται με αυτό τον τρόπο, εν πάση περίπτωση, τον ασαφή, αλλά εκφράζεται από το Κίνημα Αλλαγής, που πρόσφατα συγκροτήθηκε, είναι δύο χώροι οι οποίοι πρέπει να συνδιαλέγονται και να αναζητήσουν τις προϋποθέσεις μιας μεγαλύτερης συνεργασίας. Μιλώ για μία συζήτηση ειλικρινή, που κυρίως, όμως, δεν θα υπηρετεί κάποιες σκοπιμότητες για τη διαμόρφωση ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, αλλά θα αναζητεί μόνιμες συνεργασίες που θα δημιουργήσουν αντίστοιχους στέρεους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς που έχει ανάγκη τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη γιατί αυτό το θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό.

Α.ΣΠΑΝΟΥ: Σε αυτό το «κάδρο» κ. Σκουρλέτη, βάζετε και τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Λοβέρδο; Γιατί είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όχι απλώς δεν τους βάζω μέσα, αλλά τους τοποθετώ εντελώς μακριά, εντελώς μακριά. Θεωρώ ότι και οι πολιτικές τους επιλογές στο πρόσφατο παρελθόν και η όλη τους παρουσία, συνιστά ένα πολιτικό βάρος, το οποίο ο άλλος χώρος, εάν θέλει να απελευθερωθεί για να έχει μία γόνιμη πολιτική παρουσία, θα πρέπει να το κάνει. Δεν μπορεί σε αυτή τη φάση ο χώρος της Κεντροαριστεράς να «κουβαλάει» στις πλάτες του τα βαρίδια του παρελθόντος.

Α.ΣΠΑΝΟΥ: Μάλιστα, βάζετε αυτό τον όρο..

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Βάζω ένα θέμα πολιτικής αξιοπιστίας. Αν θέλουμε να τα εννοούμε αυτά, θα πρέπει αυτό να υπηρετείται και με αντίστοιχες κινήσεις. Προφανώς δεν μπορεί να υπηρετείται, κουβαλώντας αυτά τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία δεν είναι μόνο ότι ευθύνονται επειδή υπήρξαν σε κρίσιμες κυβερνητικές θέσεις και ενεπλάκησαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με λάθος επιλογές κ.λπ. Αυτά που υποστηρίζουν σήμερα, ουσιαστικά αναιρούν τη διακριτή πολιτική παρουσία του χώρου της Κεντροαριστεράς έναντι του νεοφιλελευθερισμού και της Νέας Δημοκρατίας πιο συγκεκριμένα. Αυτό είναι απόλυτα σαφές.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων, ότι με το τέλος της παρούσας Βουλής ολοκληρώνεται και η συνεργασία -έκτακτη όπως έλεγε παλαιότερα και ο κ. Τσίπρας- μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Καλά κατανοώ με βάση αυτά που είπατε πριν;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό δεν μπορώ να σας το απαντήσω, ούτε εγώ ούτε και κανένας άλλος μπορεί να σας το απαντήσει.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Δηλαδή μπορεί να συνεργαστείτε με τους ΑΝΕΛ και μετά από τις εκλογές;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Επαναλαμβάνω ότι όπως θα ήταν αυθαίρετο να σας πω ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές σε κάθε περίπτωση, εξίσου θα έλεγα υπερβολικό θα ήταν να σας πω ότι αυτή η συνεργασία τελειώνει με την προκήρυξη των επόμενων εκλογών. Ήμασταν κάτω από ειδικές συνθήκες, πήραμε μία διττή κατά βάση εντολή, η οποία σχετίζεται με την έξοδο από το Πρόγραμμα αλλά και την καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και στα δύο αυτά μέτωπα έχουν γίνει βήματα, προφανώς δεν είναι μία συνεργασία, η οποία στηρίζεται σε ένα πλατύ προγραμματικό φάσμα.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Μιας και είπατε για το Πρόγραμμα, να πάμε στο θέμα του Προγράμματος, θα ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχει περίπτωση να δεχτείτε να έρθουν νωρίτερα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, όπως είναι για παράδειγμα το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου, να έρθει ένα χρόνο νωρίτερα και παράλληλα να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα όπως ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αν πιεστείτε σε αυτό τι θα γίνει;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτή η επιλογή θα σημαίνει ότι βγαίνει εκτός όλος ο αλγόριθμος του Προγράμματος. Ότι όλες οι προβλέψεις έχουν πέσει έξω, διότι εάν βγαίνει, που είναι ο στόχος της επίτευξης, σε πρώτη φάση που είναι το 3,5%, ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, δεν υπάρχει ανάγκη να πάρουμε τέτοια μέτρα. Άρα θα μιλάμε για μία σχετική αποτυχία του Προγράμματος. Δεν είμαστε όμως σε αυτή τη φάση. Εδώ όλα δείχνουν ότι είναι υπεραρκετά τα ήδη ψηφισμένα μέτρα και δεν υπάρχει λόγος για τέτοιου είδους συζητήσεις. Προφανώς και δεν είμαστε διατεθειμένοι.

Α.ΣΠΑΝΟΥ: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πάντως βάζει αυτό το θέμα. Εφόσον επιμείνει είστε διατεθειμένοι να πάτε ακόμα και σε ρήξη;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Έχετε καταλάβει εάν το ΔΝΤ θα είναι τελικά με κάποιο τρόπο στο Πρόγραμμα; Δεν το έχει απαντήσει πρώτα από όλα το ίδιο. Άρα δεν μπορούμε να εξάγουμε τέτοια συμπεράσματα.

Α.ΣΠΑΝΟΥ: Έχουμε καταλάβει, πάντως, ότι αυτή τη στιγμή ή μέχρι στιγμής, η διάθεση που υπάρχει στις Βρυξέλλες είναι αυτή, να συμμετάσχει στο Πρόγραμμα..

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Και να μείνει. Και το ίδιο να επιμένει στα μέτρα αυτά που λέγαμε..

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας κατ’ απόλυτο τρόπο ότι είναι αυτή η διάθεση, διότι βλέπω πλευρές των ευρωπαϊκών κύκλων πράγματι να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια με την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βλέπω κι άλλες, όμως, όπου θέλουν να τελειώνουν με το Πρόγραμμα στην Ελλάδα, θέλοντας και οι ίδιοι, πλέον, να απαλλαγούν από το βραχνά να πηγαίνουν στα κοινοβούλιά τους και να εξηγούν εκ νέου την ανάγκη της συνέχισης του ελληνικού Προγράμματος. Άρα τα πράγματα δεν είναι μονοσήμαντα.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα είναι μία αποτυχία να αναγκαστεί η Κυβέρνηση, να έρθει νωρίτερα το αφορολόγητο ή να μπει σε πιστοληπτική γραμμή; Να κάνω ανάποδα την  ερώτηση για να προχωρήσει η συζήτηση.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να έρθει πιο νωρίς το αφορολόγητο, θα σας έλεγα μάλιστα ότι η δυναμική της οικονομίας, εάν είναι τέτοια, μπορεί να μας επιτρέψει να πάμε και σε διαπραγμάτευση αυτών των δεσμεύσεων, προφανώς στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτή πρέπει να είναι η στόχευση.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτή πρέπει λέτε να είναι η στόχευση και αυτό είναι σημαντικό. Αυτά θα περιλαμβάνονται και στο ελληνικό Πρόγραμμα που θα καταθέσουμε; Για παράδειγμα εκεί μπορεί να δούμε να επιμένετε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων; Θα τα δούμε και στο ελληνικό Πρόγραμμα αυτά ή για να μην τσινήσουν -να το πω λαϊκά- οι δανειστές δεν θα τα έχουμε και θα επιχειρήσουμε να τα διαπραγματευτούμε στην πορεία; Ποια είναι η γνώμη σας; Πρέπει να υπάρχει φέτος η αύξηση του κατώτατου μισθού;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν θα είμαι εγώ αυτός, είναι η αρμόδια υπουργός που θα παρουσιάσει ακριβώς την πρότασή της, ακριβώς στην κατεύθυνση όμως της σταδιακής αύξησης. Αυτό είναι ένα αναγκαίο μέτρο και για την ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων. Θεωρώ ότι έχει άμεση επίπτωση στην ίδια την αγορά, αλλά προφανώς κανείς πρέπει να δει την εφαρμογή του σε σχέση με τις αντοχές των ελληνικών επιχειρήσεων. Άρα, το πιο λογικό είναι κανείς να αναφέρεται σε μία ουσιαστική μεν, αλλά σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Όταν γινόταν αυτή η συζήτηση το 2015, μιλάγαμε και για άλλα μεγέθη. Δηλαδή αυτή τη στιγμή η απομείωση της ελληνικής οικονομίας, η απαξίωση, η πτώση των αξιών, η εσωτερική υποτίμηση, έχει δημιουργήσει και άλλα μεγέθη. Συνεπώς όλα αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν για να δεις πώς κάνεις ένα τέτοιο βήμα. Αλλά πρέπει να το κάνεις.

Α.ΣΠΑΝΟΥ: Κύριε Σκουρλέτη, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας, επιμένει ότι για να είναι ασφαλής η μετάβαση της χώρας μας, μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο, θα πρέπει να υπάρξει μία προληπτική γραμμή πίστωσης. Εσείς εξακολουθείτε να μην το θεωρείτε απαραίτητο;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Στουρνάρας, με άλλα λόγια, εισηγείται την ανάγκη παράτασης ή ενός νέου Προγράμματος.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Ναι, γιατί η πιστοληπτική γραμμή έχει και μέτρα.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Προφανώς όπως το λέτε, διότι εισηγείται εκ νέου έναν νέο κύκλο δανειοδότησης, ο οποίος θα πρέπει να εγκριθεί και από τα υπόλοιπα μέλη-κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αντίστοιχα Κοινοβούλια. Δηλαδή μια παράταση του σημερινού καθεστώτος ελέγχου της Ελλάδας, ως προς τις αποφάσεις, ως προς το μείγμα της πολιτικής της. Αν λοιπόν το ζητούμενο είναι να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ελευθερία στις κινήσεις μας ως χώρα, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε, πια, το δικό μας, πλέον, σχέδιο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Στουρνάρας απέναντι σε αυτή την προοπτική δείχνει κόκκινη κάρτα. Είναι ένα λάθος σήμα και προς τις αγορές αλλά και προφανώς προς τον ελληνικό λαό.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Συνεπώς υπάρχει πρόβλημα με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδας;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Με αυτή την άποψη που εκφράζει, προφανώς υπάρχει πρόβλημα. Τώρα με τα άλλα προβλήματα που υπάρχουν με το πρόσωπο Στουρνάρα νομίζω ότι κατά καιρούς έχουν αναδειχθεί, ο κ. Στουρνάρας είναι και ένα πολιτικό πρόσωπο αντικειμενικά, το οποίο του αρέσει να κάνει και πολιτικές δηλώσεις.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Να σας ρωτήσουμε για το θέμα του Καλλικράτη, του νομοσχεδίου και να το πάω πιο ευθέως, είναι οριστική η απόφαση να μεταφερθούν προς τα πίσω οι δημοτικές εκλογές;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Αυτό κατά έναν ασφαλή και απόλυτο τρόπο θα το γνωρίζετε μέσα στις  επόμενες εβδομάδες, μετά το Πάσχα, όπου θα έρθει ο νόμος που θα τα περιλαμβάνει. Ναι, αυτή είναι πάντως η πρόθεσή μας.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Εννοούμε δηλαδή για Νοέμβριο του 2019, για παράδειγμα, κύριε υπουργέ.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Στο παρελθόν, σε προηγούμενα χρόνια, είχε δια νόμου αλλάξει η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, για να γίνονται μαζί με τις Ευρωεκλογές. Αυτό αποδείχτηκε λάθος, διότι αλλοιώνει τον πραγματικό χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο οποίος πρέπει να είναι ένας χαρακτήρας σαφής και οι εκλογές πρέπει να διεξάγονται μόνες τους. Ψηφίζουμε για την αυτοδιοίκηση, δεν ψηφίζουμε ούτε για το Ευρωκοινοβούλιο, ούτε για τις εθνικές εκλογές. Είναι άλλο το διακύβευμα αυτής της υπόθεσης. Αυτή είναι λογική μας.

Α.ΣΠΑΝΟΥ: Η απλή αναλογική;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Η απλή αναλογική, νομίζω ότι είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την αυτοδιοίκηση, θα δώσει μία νέα δυναμική και κυρίως θα βοηθήσει στο να υπάρχει μία νέα κουλτούρα συνθέσεων και συναινέσεων -που το έχουν ανάγκη τοπικές κοινωνίες- έτσι ώστε οι αιρετές αρχές να είναι πραγματικά νομιμοποιημένες στη συνείδησή τους και να μπορούν να κάνουν επιλογές, με τις οποίες θα συμφωνούν οι περισσότεροι. Αυτό είναι μία βασική αρχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θεωρούμε λοιπόν ότι η απλή αναλογική βοηθά σε αυτό.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Για να το καταλάβουμε, δεύτερο γύρο θα έχουμε εάν ο πρώτος δεν βγει με (50+1)% μεταξύ των δύο πρώτων..

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ακριβώς, και οι έδρες θα βγαίνουν από τον πρώτο γύρο αναλογικά..

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο δήμαρχος θα εκλέγεται απευθείας από το λαό;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Ο δήμαρχος θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό, θα είναι από τους δύο πρώτους συνδυασμούς της πρώτης Κυριακής, οι επικεφαλής τους θα πηγαίνουν στον δεύτερο γύρο. Αλλά οι έδρες θα έχουν κριθεί στον πρώτο γύρο.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω και κάτι ακόμα. Είδαμε τον Πάνο Καμμένο, χθες, να βγαίνει κόντρα στην κυβερνητική γραμμή για ένα μείζον θέμα που είναι το θέμα των Σκοπίων, όχι με τη λογική ότι δεν ψηφίζει μία λύση, αλλά ότι θα κάνει τα πάντα ο υπουργός Άμυνας και το κόμμα του προφανώς, για να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία σε ένα σύνθετο όνομα, πράγμα που η Κυβέρνηση,  όμως, έχει μία τελείως διαφορετική θέση. Ήθελα το σχόλιό σας.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι μια γνωστή θέση, του κ. Καμμένου, δεν συμφωνούμε, δεν είναι η θέση της Κυβέρνησης αυτή, είναι μία θέση προσωπική του, διαχρονικά την έχει υποστηρίξει και θεωρώ ότι με τη στάση του δεν συμβάλλει να δημιουργηθεί στο εσωτερικό της χώρας μία τέτοια συνεννόηση που να βοηθήσει, ώστε να περάσει αυτή η ευκαιρία, η οποία μετά από χρόνια ανοίγεται μπροστά μας. Δηλαδή να πάμε σε μία άρση αυτής της παράλογης σχέσης που έχουμε με την ΦΥΡΟΜ, την έχουμε ανάγκη ως χώρα και για το κύρος μας απέναντι στην Ευρώπη, αλλά και για να μπορέσουμε να παίξουμε το ρόλο ως μία δύναμη αναφοράς, ως ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή, θεωρώ εντελώς λάθος αυτή την θέση.

Α.ΣΠΑΝΟΥ: Κύριε Υπουργέ, με την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα αδέσποτα, χθες, ανακοινώθηκε η προχειρότητα στη διαδικασία παραγωγής νομοθετικού έργου.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν είναι σωστό αυτό που λέτε.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Ας μην το πάρουμε σε απόλυτο βαθμό. Ας πούμε για παράδειγμα, αν υπάρχει πρόβλημα συντονισμού κατά τη γνώμη σας.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν κακό κάποια νομοσχέδια κάποια στιγμή μετά από …

Α.ΣΠΑΝΟΥ: Δεν είναι κακό να μη γίνεται διαβούλευση, να υπάρχουν τόσο έντονες κοινωνικές αντιδράσεις και μετά να αναδιπλώνεται ο υπουργός με εντολή Πρωθυπουργού; Δεν είναι κακό αυτό;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Σας λέω ότι δεν κακό και αυτό αν θέλετε είναι και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας. Αν είναι τα πράγματα να τίθενται από την αρχή μέχρι το τέλος,  επειδή διαθέτουμε μια πλειοψηφία, τότε -εντάξει- να μην τα συζητάμε, να μην υπάρχουν οι διαδικασίες διαβούλευσης.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτό δεν ήταν θέμα πλειοψηφίας ή όχι, ήταν θέμα κακής λειτουργίας. Ο κ. Ρήγας έλεγε χθες, ότι δεν είχε ενημερωθεί η Κυβέρνηση και νομίζω δεν έχει γίνει καλή δουλειά. Υπάρχουν τέτοια προβλήματα πρέπει να διορθωθούν;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν μπορώ να οδηγηθώ σε αυτό το γενικό συμπέρασμα που λέτε με αφορμή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Το θεωρώ ως συμπέρασμα πολύ πρόχειρο.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Κι ένα τελευταίο τώρα, κ. υπουργέ, αλλά πρέπει να το ρωτήσουμε, δεν γίνεται διαφορετικά, υπάρχει το θέμα των συμβασιούχων. Είχατε πει ότι υπάρχουνε 30.000 περίπου έκτακτοι αυτή τη στιγμή, κανένας δεν ξέρει, εργάζονται χρόνια και δεκαετίες ορισμένοι από αυτούς, τι θα γίνει με αυτούς, είχατε κάνει μία πρόταση να υπάρξει…

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Όταν μιλάμε για συμβασιούχους δεν πρέπει να βάζουμε όλες τις περιπτώσεις στο ίδιο καλάθι. Η μία κατηγορία είναι αυτή που είπατε, των ανθρώπων που επί πάρα πολλά χρόνια δουλεύουν στις ίδιες θέσεις..

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Με αυτή την κατηγορία ήθελα να δω τι θα γίνει…

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Που επί πάρα πολλά χρόνια δουλεύουν στις ίδιες θέσεις και γύρω από αυτό το ζήτημα έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές, λέγοντας ότι αναζητούμε τον κατάλληλο χρόνο και τον κατάλληλο τρόπο να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τον πραγματικό χαρακτήρα της εργασιακής τους σχέσης, διότι όταν κάποιος είναι 10, 15 χρόνια, δεν είναι συμβασιούχος. Εκεί τότε έχουμε υποπέσει σε αυτό που η Ευρωπαϊκή Ένωση πολλές φορές μας καταγγέλλει, ότι κάνουμε μία κατάχρηση της έννοιας της σύμβασης, γιατί ουσιαστικά έχουμε ανθρώπους, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό είναι η μία περίπτωση, η οποία προσκρούει αυτή τη στιγμή στη διάθεση των θεσμών, με την εξής έννοια, ότι αν για αυτούς βρεις έναν τρόπο να μετατραπούν οι συμβάσεις τους ή εν πάση περιπτώσει να αποκατασταθεί, θα έλεγα καλύτερα, ο πραγματικός χαρακτήρας της εργασιακής τους σχέσης, θα θεωρηθούν νέες προσλήψεις, άρα δεν θα μπορούμε να προσλάβουμε κόσμο σε άλλους τομείς. Εμείς, λοιπόν, όποια λύση θέλουμε να βρούμε, θέλουμε να είναι με βάση το Σύνταγμα με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και να μην θεωρηθούν νέες προσλήψεις, από τη στιγμή που ήδη εργάζονται. Και τελείως διαφορετικό είναι αυτό που ήδη συζητείται αυτές τις ημέρες με το διαγωνισμό στην καθαριότητα. Εκεί δεν έχουμε συμβασιούχους αυτού του χαρακτήρα. Έχουμε συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις έληγαν τον Δεκέμβριο του 2017, το θυμόμαστε..

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Το θυμόμαστε, με τις απεργίες κ.λπ. Αυτοί είναι 6.800 περίπου, πότε θα ανακοινωθούν προσλήψεις;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Είναι 6.100 οι συμβασιούχοι, προκηρύχθηκαν 8.800 θέσεις, για τις 8.100 θέσεις βγαίνουν από το ΑΣΕΠ μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι Προσωρινοί Πίνακες, μιλάμε για έναν ανοιχτό διαγωνισμό, όχι φωτογραφικό διαγωνισμό, άρα μπορεί να συμμετάσχει και έχει πιθανότητα -ανάλογα με τα κριτήρια του ΑΣΕΠ- να πάρει την θέση, όποιος πληροί αυτά τα κριτήρια, δεχόμαστε μία κριτική, κακώς, από τη Νέα Δημοκρατία ότι είναι φωτογραφικός αυτός ο διαγωνισμούς και από την άλλη μεριά, δεχόμαστε μία κριτική από το ΚΚΕ ότι πετάμε έξω τους συμβασιούχους που εργάζονται 20 και 24 μήνες. Το κοινωνικά δίκαιο είναι πάμε σε έναν ανοιχτό διαγωνισμό, όπως και το πράξαμε και ολοκληρώνεται ευτυχώς.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Πότε θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτού του διαγωνισμού;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Μέσα στην εβδομάδα.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Μέσα στην εβδομάδα. Έχετε, μήπως, πόσοι ήταν οι υποψήφιοι για τις 8.100 θέσεις;

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: 130.000 έφτασε ο αριθμός.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: 130.000 έφτασε ο αριθμός για 8.100 θέσεις, για εργάτες στην καθαριότητα και δεν το λέω υποτιμητικά καθόλου.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: 130.000, οι οποίοι διεκδίκησαν μία θέση στην καθαριότητα όχι οπουδήποτε αλλού και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε και να έχουμε αδιάβλητες διαδικασίες, αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα.

Β.ΣΚΟΥΡΗΣ: Το σημαντικότερο. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. υπουργέ. Ήταν ο Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εσωτερικών.

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Να είστε καλά.

tags: undefined

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)