to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:40 | 16.09.2019

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Μια νέα αφετηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα (ηχητικό)

Η παρουσία Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη και την ΔΕΘ «ανέδειξε μία νέα αφετηρία για τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην πολιτική αντιπαράθεση, την στάση του απέναντι στην κυβέρνηση και τον τρόπο που θα κινηθεί αντιπολιτευτικά, όσο και την διάθεσή του και ο ίδιος υποκειμενικά να ακολουθήσει με συγκεκριμένο τρόπο τα βήματα οργανωτικής διεύρυνσης που έχουν προαναγγελθεί», είπε ο Π. Σκουρλέτης Στο Κόκκιν


Στη Θεσσαλονίκη, με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βελλίδειο, αναδείχθηκε ο νέος βηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα φάση, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας, Πάνος Σκουρλέτης, σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019, μιλώντας στον δημοσιογράφο Νίκο Σβέρκο στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» 105,5. Πρόσθεσε ότι η απάντηση των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι σε κάθε διχαστικό εγχείρημα από την κυβέρνηση, με αφορμή το ζήτημα της NOVARTIS, θα πρέπει να είναι σαφής. Επίσης, χαρακτήρισε σημείο αναφοράς, για όλους εκείνους που στήριξαν  τον ΣΥΡΙΖΑ, την πορεία προς το Συνέδριο και έδωσε έμφαση στην πολιτική τοποθέτηση που αναμένεται στο τέλος του μήνα στο Φεστιβάλ της Νεολαίας.

Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ανέδειξε τον βηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα φάση

«Η παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του Αλέξη Τσίπρα, στη Θεσσαλονίκη, ουσιαστικά ανέδειξε μια νέα αφετηρία για τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα επίπεδα. Τόσο σε σχέση με αυτό που αναφέρατε, δηλαδή το θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης, της στάσης του απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά και του τρόπου που θα κινηθεί αντιπολιτευτικά, όσο και ως προς τη διάθεσή του, και ο ίδιος, υποκειμενικά, να ακολουθήσει με έναν συγκροτημένο τρόπο τα βήματα της οργανωτικής διεύρυνσης που ούτως ή άλλως έχουν προαναγγελθεί. Μέσα από την ομιλία κυρίως, στο Βελλίδειο, αναδείχθηκε, σκιαγραφείται και αυτός ο νέος βηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ  στη νέα φάση».

Τεκμηριωμένη, προγραμματική αντιπολίτευση σε επαφή με την κοινωνία και τα κινήματα

«Εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ, κι αυτό έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια τη ζωή,  από το 2012 και μετά, κατόρθωσε να μεγαλώσει τα όρια της αριστερής παράταξης και να γίνει ο βασικός εκφραστής αυτού που λέτε, του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου. Κατά συνέπεια, συνεχίζοντας σε αυτή την πορεία που έχει χαραχτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης είτε από τη θέση της κυβέρνησης, σήμερα ξανά από τη θέση της αντιπολίτευσης, θα προσπαθήσει να αναβαθμίσει και ποιοτικά την δουλειά του, την παρουσία του και την αντιπολίτευσή του και ιδιαίτερα, ως προς το τελευταίο, να της προσδώσει τα χαρακτηριστικά μιας δυναμικής, τεκμηριωμένης, προγραμματικής αντιπολίτευσης που θα βρίσκεται, όμως, σε μία άμεση επικοινωνία και θα τροφοδοτείται από την ίδια την κοινωνία και τα κινήματα».

Πορεύεται με τακτική αντιπερισπασμών η κυβέρνηση

«Αποτελεί μια συνειδητή επιλογή εκ μέρους της κυβέρνησης να κυβερνάει ενώ, ταυτόχρονα, αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση. Έτσι λοιπόν, σε κάθε μέτρο που θα παίρνει με βάση το δικό της πρόγραμμα και λογική, θα επιχειρεί έναν αντιπερισπασμό για να μπορέσει να περάσει ή να δικαιολογήσει την αντικοινωνική πολιτική της. Δεν είναι –πολύ σωστά αναφέρατε ότι ίσως είναι το κορυφαίο αυτή τη στιγμή – μόνο το παράδειγμα της NOVARTIS, όπου επιχειρείται αυτός ο αντιπερισπασμός. Αν και εδώ θα έπρεπε κανείς να επισημάνει ότι δεν εμφανίζεται ενιαία, από όσο φαίνεται, η στάση της Νέας Δημοκρατίας πάνω στο ζήτημα αυτό και θα έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε στην επόμενη φάση πώς, με βάση την εσωτερική διάταξη δυνάμεων εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα κινηθεί γύρω από αυτό. Φαίνεται ότι είναι διαφορετικές οι προσεγγίσεις γύρω από τα θέματα της NOVARTIS. Αλλά δεν είναι μόνο το θέμα της NOVARTIS. Και στη ΔΕΗ, για να μπορέσει να δικαιολογήσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια, μιλάει πάλι για εξεταστική επιτροπή. Για να μπορέσει να δικαιολογήσει, για παράδειγμα, αυτή την αυταρχική, συγκεντρωτική, νέα “επιτελική” δομή του κράτους και τους δεκάδες ημέτερους που προσπαθεί να “φυτέψει” μέσα στην κρατική δομή μέσω της νέας ΕΥΠ, μιλάει για σκάνδαλο μετακλητών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι θα πάμε κάπως έτσι».

Συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων για να υπερασπιστούμε τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης

«Καταρχάς δεν πρόκειται περί ενός δευτερεύοντος ζητήματος. Δεν μπορείς να παίζεις με τον πρώην Πρωθυπουργό, με τον σημερινό αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύο μήνες μετά τις εκλογές και να πετάς στο τραπέζι, έστω και ως αποτέλεσμα εσωτερικών διαφορετικών προσεγγίσεων γύρω από το ζήτημα, το θέμα μιας εξεταστικής επιτροπής και να τον εμπλέκεις. Αυτό δείχνει, προφανώς, μια επιλογή ρεβανσισμού, μια επιλογή διχαστική, αν τελικά επικρατήσει, η οποία είναι επιζήμια από κάθε άποψη και θα πρέπει, εάν επιχειρηθεί, να απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Με μια μέγιστη συσπείρωση των δημοκρατικών δυνάμεων για να υπερασπιστούν τους όρους της πολιτικής αντιπαράθεσης και της δημοκρατίας, διότι περί αυτού πρόκειται αυτή τη στιγμή. Αντί λοιπόν να ακολουθήσουμε μια ενδεδειγμένη στάση, σαν αυτή που πολλές φορές έχει ειπωθεί εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, γύρω από ένα αποδεδειγμένα κορυφαίο σκάνδαλο, αυτό της NOVARTIS - και εννοώ καταρχάς το οικονομικό σκάνδαλο, αυτό που λειτούργησε εις βάρος των Ελλήνων πολιτών και του ελληνικού δημοσίου μέσα από την υπερκοστολόγηση των φαρμάκων - να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, κι εκεί να φανούν οι ευθύνες των πάντων, αν υπάρχει ή όχι, βλέπετε ότι φλερτάρουν και με άλλες απόψεις. Άρα, θα πρέπει να είμαστε  αρκετά σαφείς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Βεβαίως, δεν μπορεί να μονοπωλήσει την αντιπολιτευτική μας και ευρύτερη πολιτική μας παρουσία, η στάση μας απέναντι σε μία τέτοια πρωτοβουλία, σε μία επιλογή σκλήρυνσης και επίθεσης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρα πολλά πράγματα να πει για όλα τα ζητήματα, για τα θέματα της οικονομίας, της κοινωνίας, του κόσμου της εργασίας, του περιβάλλοντος. Είδατε τους μεγάλους άξονες που έθιξε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο Βελλίδειο. Προφανώς δεν θα αρκεστούμε, δεν θα κάνουμε τη χάρη στη Νέα Δημοκρατία, μόνο να απαντάμε στις δικές της, αήθεις, επιθέσεις».

Αναγκαία και επωφελής μια εξωστρεφής αποτίμηση

«Να σας πω ευθέως τη γνώμη μου. Μια εξωστρεφής αυτοκριτική προσέγγιση της προηγούμενης περιόδου, ουσιαστικά ενδυναμώνει την πολιτική μας αξιοπιστία ως πολιτικού χώρου. Το θεωρώ κάτι αναγκαίο για μας τους ίδιους,  για την ελληνική κοινωνία, για τους ψηφοφόρους μας, αλλά και συνολικά για την Ευρώπη και την ευρύτερη ευρωπαϊκή Αριστερά που παρακολουθούσε και παρακολουθεί, το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα μοναδικό παράδειγμα ενός κόμματος της Αριστεράς το οποίο κλήθηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες να κυβερνήσει και κατόρθωσε, μετά από μια πολύ δύσκολη πορεία 4,5 χρόνων, να παραμένει το πρώτο - σε δύναμη, σε εκλογικά ποσοστά - κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης στην Ευρώπη. Οφείλουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση με έναν νηφάλιο τρόπο, πολιτικό, γιατί αυτό ακριβώς έχει ανάγκη και ο κόσμος που μας παρακολουθεί. Να απαντήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, στο “πως” και το “γιατί”».

Σημείο αναφοράς η πορεία προς το Συνέδριο

«Την Κυριακή θα συνεδριάσει η Κ.Ε. του κόμματός μας για να συζητήσει τον νέο οδικό χάρτη προς το Συνέδριο. Πολλά πράγματα, έτσι κι αλλιώς, θα ειπωθούν και με αφορμή το Φεστιβάλ της Νεολαίας που θα γίνει στα τέλη του Σεπτέμβρη, σε μια ανοιχτή πολιτική ομιλία η οποία θα θέσει τους άξονες και τις συντεταγμένες αυτής της πορείας. Θεωρώ ότι, εκ των πραγμάτων, αυτή η διαδικασία γίνεται ένα σημείο αναφοράς όλων εκείνων των πολιτών που - άλλοι μας ψήφισαν, άλλοι μας στήριξαν πιο ενεργά - αντιλαμβάνονται την ανάγκη να “βάλουν πλάτη” σε αυτή τη νέα πορεία, να συνδεθούν οργανικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, να πυκνώσουν τις γραμμές του στη βάση των χαρακτηριστικών που αναφέρατε και πριν».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)