to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 21.04.2019

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις την πρωτιά στις 26 Μαΐου

Συνέντευξη του γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος Π. Σκουρλέτη, που τιτλοφορείται «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις την πρωτιά στις 26 Μαΐου» φιλοξενεί η εφημερίδα Νέα Σελίδα.


«Το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών», εκτιμά ο Πάνος Σκουρλέτης, και προσθέτει ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο».

Στη σκιά των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, ο κ. Σκουρλέτης εξηγεί ότι «ο λαός μας ψήφισε για να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες έτσι ώστε η Δικαιοσύνη να δρα ανεμπόδιστα και απελευθερωμένα», κάνοντας λόγο για «λαϊκή απαίτηση να διερευνηθούν (σ.σ.: τα σκάνδαλα) και να αποδοθούν ευθύνες».

Προβλέποντας μια «βαθιά πολιτική σύγκρουση με σκληρά διλήμματα» στις 26 Μαΐου 2019, ο γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων είναι η καρδιά του νέου αριστερού - προοδευτικού πόλου» μετά την επίσημη πρώτη της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι, καθώς «μιλάμε για έναν πολύχρωμο πόλο, με απόλυτο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της κάθε δύναμης σε ισότιμη βάση».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτη, στη«ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» και στη δημοσιογράφο Γεωργία Σαδανά:


Η υπόθεση Novartis έφτασε αυτή την εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής. Σας ικανοποιεί η εξέλιξη αυτή και τι απαντάτε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «σκευωρίας»;

 Όσοι αποκαλούν την υπόθεση Νovartis σκευωρία εκτίθενται, αυτογελοιοποιούνται και υπονομεύουν τη Δικαιοσύνη. Αλήθεια, Έλληνες και ξένοι δικαστές, υπηρεσίες, όλοι συνέπραξαν για να στήσουν αυτή τη σκευωρία; Η πραγματικότητα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν συνηθίσει να λειτουργούν ανεμπόδιστα οι θεσμοί. Με ικανοποιεί όταν μια υπόθεση χωρίς εμπόδια και επεμβάσεις διερευνάται.

Περίπου έναν μήνα πριν από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτιμάτε ότι υποθέσεις όπως η Novartis «τορπιλίζουν» το πολιτικό κλίμα;

Το κλίμα το τορπιλίζει η σκανδαλολογία και όχι η διαλεύκανση  των πραγματικών σκανδάλων, για τα οποία, άλλωστε, υπάρχει η λαϊκή απαίτηση να διερευνηθούν  και να αποδοθούν ευθύνες. Ο λαός μάς ψήφισε για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες έτσι ώστε η Δικαιοσύνη να δρα ανεμπόδιστα και απελευθερωμένα. Σε καμία περίπτωση δεν μας ψήφισε για να την υποκαταστήσουμε ή να την καθοδηγήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση οδήγησε υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, όπως είχε, εξάλλου, δεσμευτεί και όφειλε να πράξει. Από εκεί και πέρα, τα πράγματα κινούνται με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και εσείς, έχουν ταχθεί υπέρ της διερεύνησης της «υπόθεσης Πετσίτη» από τη Δικαιοσύνη. Γιατί;

Είμαι υπέρ του να δίνονται απαντήσεις και να διευκολύνεται η όποια διερεύνηση σε οτιδήποτε χρήζει διερεύνησης, σε οτιδήποτε επιχειρείται  να πλήξει το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Ο χώρος μας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.

Η συγκέντρωση στο Γαλάτσι δημιούργησε υψηλές προσδοκίες για τη συγκρότηση μιας πλατιάς Προοδευτικής Συμμαχίας, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση πολιτών και στελεχών απέναντι στο κάλεσμα αυτό και πως σκοπεύετε να συνεχιστεί το εγχείρημα;

Πέρα από την πανθομολογούμενη επιτυχία της συγκέντρωσης, δεκάδες συγκεντρώσεις πριν και μετά το Γαλάτσι σε όλη τη χώρα στέλνουν αντίστοιχο μήνυμα συσπείρωσης. Άρα αυτό που λέτε ανταπόκριση στο κάλεσμα για τη διαμόρφωση αυτού του πολύμορφου πολιτικού  αστερισμού δυνάμεων της Οικολογίας, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς είναι μια διαρκώς ογκούμενη πραγματικότητα. Δεν πρόκειται για έναν νέο ενιαίο φορέα, αλλά για τη δυνατότητα να βρεθούν μαζί, στη βάση μιας ενιαίας προγραμματικής εναλλακτικής πρότασης, ένα ευρύ  φάσμα κινήσεων και συλλογικοτήτων που, παρά τις διάφορες τους, συντονίζονται, ενώνουν τις δυνάμεις τους, διαμορφώνουν μια νέα, ελπιδοφόρα δυναμική.

Είναι επίσης προφανές ότι δεν πρόκειται για μια πρόταση ανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου ούτε, βέβαια, υποκατάστασής του σε μια νέα εκδοχή του. Μιλάμε για έναν πολύχρωμο πόλο, με απόλυτο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της κάθε δύναμης σε ισότιμη βάση. Η δυναμική αυτής της προσπάθειας θα κριθεί από τις προτάσεις της και από το κατά ποσό αυτές θα πείσουν τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το νέο μεταμνημονιακό σκηνικό θα σφραγιστεί από την προγραμματική αντιπαλότητα των δυο νέων πόλων: Του αριστερού-προοδευτικού έναντι του συντηρητικού-νεοφιλελεύθερου πόλου που θα έχει κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων είναι η καρδιά του νέου αριστερού-προοδευτικού πόλου.

Στις αρχές του χρόνου είχατε διαπιστώσει ότι οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης με κοινωνικό πρόσημο έκλειναν την ψαλίδα με τη Νέα Δημοκρατία. Έχετε την ίδια εντύπωση μέχρι και σήμερα;

Ακριβώς την ίδια και για πολλούς λόγους. Μετά την ψήφιση στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης για την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι περισσότεροι εργαζόμενοι αυτό κουβέντιαζαν την επόμενη μέρα, αναρωτώμενοι εάν και σε ποιο βαθμό τους αφορά το μέτρο. Αυτή η εικόνα μας μεταφέρθηκε και θεωρώ φυσιολογικό να ενδιαφέρεται ο κόσμος για τη βελτίωση της ζωής του. Και η βελτίωση της ζωής του δεν μπορεί παρά να αποτελεί κριτήριο ψήφου. Καταργήσαμεεπίσης τον υποκατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών, μια βαθιά άδικη διάκριση. Στην περίπτωσή τους η αύξηση του μισθού ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Και δεν επιβεβαιώθηκαν οι καταστροφολόγοι που προέβλεπαν μείωση της απασχόλησης σε αυτή την κατηγορία των νέων.

Για τη βαρύτητα που δίνουμε στη νεολαία, θα σας θυμίσω ότι θεσπίσαμε το δικαίωμα ψήφου για τους 17χρονους, κάτι που πολεμήθηκε έντονα από τη Νέα Δημοκρατία. Έχουμε επίσης την επιδότηση ενοικίου για τα νέα ζευγάρια. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Επαναφέραμε την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, βελτιώνοντας το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων και τη διαπραγματευτική δύναμή τους. Ενισχύσαμε τους δήμους με μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, οδηγήσαμε τη σχέση προσλήψεων - αποχωρήσεων στο 1 προς 1, ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται για επιστροφή στο 1 προς 5, και στηρίζουμε την εκπαίδευση με χιλιάδες προσλήψεις. Ακυρώσαμε τη μείωση των συντάξεων, ενώ ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ρητά και στη μη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Μπορώ να πω πάρα πολλά. Το σημαντικότερο είναι ότι τα αντίστοιχα μέτρα αυτής της κυβέρνησης, εκτός από τις άμεσες θετικές επιδράσεις τους, δείχνουν και την κατεύθυνση στην οποία θέλει και μπορεί να κινηθεί. Θεωρώ ότι αυτή την κατεύθυνση τη συμμερίζεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού.

Εκτιμάτε ότι η 26η Μαΐου θα είναι ημέρα εκλογικών εκπλήξεων για τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι δυνατή η πρωτιά για το κόμμα σας;

Ασφαλώς και πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις την πρωτιά στις 26 Μαΐου. Το βλέπω καθημερινά στην επαφή μου με τον κόσμο, το διαπιστώνω μέσα από τις δεκάδες επιτυχημένες εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών. Το εκτιμώ με βάση την υπεροχή των επιχειρημάτων της δικής μας πλευράς έναντι της ΝΔ. Παρά τις δυσκολίες, έχουμε μια διαρκώς βελτιούμενη πραγματικότητα που λειτουργεί υπέρ μας. Όσα μέσα και να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα, όσα χρήματα και να ρίξουν στο διαδίκτυο οι φίλοι τους επιχειρηματίες, δεν μπορούν να πείσουν τους πολίτες ότι τα πράγματα δεν είναι καλύτερα από πέρσι και πρόπερσι. Ο κόσμος θυμάται, βλέπει και δεν θέλει να γυρίσει πίσω.

Η ΝΔ θέτει υψηλά τον εκλογικό πήχη, με ολοένα και περισσότερα στελέχη της να βλέπουν πολιτικές εξελίξεις μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι για εσάς δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές τελικά;

Δεν θεωρώ ότι ο όρος δημοψήφισμα είναι ο πιο πετυχημένος, σίγουρα όμως εκτιμώ ότι βαδίζουμε σε ευρωεκλογές με έντονο εθνικό χαρακτήρα και διακύβευμα. Θα είναι μια βαθιά πολιτική σύγκρουση με σκληρά διλήμματα. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 26ης Μαΐου θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό το περιβάλλον και το αποτέλεσμα των επόμενων εθνικών εκλογών. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο, όταν εν πολλοίς κρίνεται το αν θα γυρίσουμε  στο προηγούμενο, αμαρτωλό καθεστώς που μας οδήγησε στην οικονομική και κοινωνική χρεοκοπία από τη μια κι από την άλλη η δυνατότητα να συνεχίσουμε στον δρόμο της δίκαιης ανάπτυξης. Συμφωνώ, λοιπόν, με όσους λένε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι το πρώτο ημίχρονο του αγώνα των εθνικών εκλογών.

Στις πρόσφατες κάλπες που στήθηκαν στη Φινλανδία, οι Σοσιαλδημοκράτες επικράτησαν του εθνικιστικού κόμματος. Θεωρείτε ότι είναι μια ευνοϊκή συγκυρία η παρούσα για την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και, αν ναι, υπό ποιες προϋποθέσεις;

Θα προσέθετα, με αφορμή την αναφορά σας στη Φινλανδία, και τις δημοσκοπήσεις πριν τις ισπανικές εκλογές, που δείχνουν μια αύξηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και μια ανάκαμψη των UnidosPodemos. Επίσης, στη Βρετανία φαίνεται να ενισχύονται οι Εργατικοί. Βλέπουμε, λοιπόν, μια ενίσχυση της αριστερής Σοσιαλδημοκρατίας, που, ασφαλώς, διευκολύνει την συνεργασία και τον διάλογο με την ευρωπαϊκή Αριστερά. Η προοπτική της διαμόρφωσης μιας αντινεοφιλελεύθερης- αντιεθνικιστικής συμμαχίας ανάμεσα στην αριστερόστροφη Σοσιαλδημοκρατία, την Οικολογία και την ευρωπαϊκή Αριστερά αποτελεί μια ζωντανή ελπίδα για μια  ριζική στροφή στην Ευρώπη.

Μιλώντας για τη Σοσιαλδημοκρατία, υπάρχει χώρος ακόμη στην Προοδευτική Συμμαχία για το ΚΙΝΑΛ και το Ποτάμι ή αυτή είναι μια συζήτηση που θα εξελιχθεί μετεκλογικά;

Οι τοποθετήσεις της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής δεν αφήνουν περιθώρια για μια τέτοια συζήτηση. Η κυρία Γεννηματά φαίνεται πως έχει συμπτύξει μια άτυπη αντιΣΥΡΙΖΑσυμμαχία με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Δίνει την εντύπωση ότι είναι πανέτοιμοι να ξανακυβερνήσουν με τη ΝΔ και απεύχονται να βρεθούν μπροστά σε ένα τέτοιο δίλημμα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δρόμος αυτός είναι πολιτικά αδιέξοδος και οδηγεί τον χώρο αυτό στην απόλυτη δορυφοροποίησή του ως προς τη ΝΔ. Το Ποτάμι από τη μεριά του νομίζω ότι σε αυτή τη φάση δίνει τον αγώνα της επιβίωσης και τίποτα περισσότερο.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τις μεγάλες περιφέρειες και τους κεντρικούς δήμους της χώρας εμφανίζουν σε χαμηλά ποσοστά πρόσωπα που υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι είναι εφικτή η ανατροπή αυτής της εικόνας;

Επιλέξαμε στους κεντρικούς δήμους της χώρας να στηρίξουμε νέα πρόσωπα με χαμηλή αναγνωρισιμότητα, αλλά με εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Σήμερα έχουμε μια αλματώδη αύξηση της απήχησής τους και μια ευρύτερη αποδοχή των προτάσεών τους. Είμαι αισιόδοξος για το τελικό αποτέλεσμα. Όσον άφορα στις περιφέρειες, νομίζω ότι και εκεί τα πράγματα θα είναι καλύτερα για τους συγκεκριμένους περιφερειακούς συνδυασμούς σε σχέση με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)