to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:13 | 19.07.2023

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: Κρίσιμο ζήτημα η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος που πλήττεται (βίντεο)

Την επανεξέταση του αντιπυρικού σχεδιασμού, την επαναξιολόγηση των πρωτοκόλλων κατάσβεσης, την ουσιαστική ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και την υλοποίηση μιας αποτελεσματικής πολιτικής για την αποκατάσταση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που έχει πληγεί, προέταξε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των συνεπειών τους, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» του ΣΚΑΪ, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο


Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης:

Εκ του αποτελέσματος βλέπουμε ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο συνολικός σχεδιασμός και ο βραχυπρόθεσμος ίσως και ο στρατηγικός, διότι, όπως πολύ σωστά είπατε κι εσείς με το ερώτημά σας, οι συνθήκες της κλιματικής κατάρρευσης επιβάλλουν να προσαρμοστούμε σ’ αυτή την πραγματικότητα. Φωτιές θα έχουμε, θα είναι 89, θα είναι 95 και βλέπετε ότι τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν. Άρα πρέπει να επαναξιολογηθεί συνολικά ο σχεδιασμός, να δούμε τι κάνουμε και σε στρατηγικό επίπεδο, άμεσα.

Μαθαίνω, και δεν έχει υπάρξει διάψευση, ότι φέτος υπήρξαν πάνω από 4.500 κενά στο Πυροσβεστική Σώμα, οργανικές θέσεις. Αν έχει συμβεί, αυτό είναι ένα λάθος. Πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα των δασοπυροσβεστών, δεν μπορεί να έχει μόνο στοιχεία εποχικότητας η πρόσληψή τους, διότι το δάσος θέλει προετοιμασία και φροντίδα όλο τον χρόνο, καθαρισμούς, διανοίξεις δρόμων. Βλέπουμε, απ’ όσα ακούω με βάση τα δικά σας ρεπορτάζ, ότι έρχονται ξένα σώματα, όπως αυτό των Ρουμάνων δασοπυροσβεστών, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά, απ’ ότι λένε αυτόπτες μάρτυρες, δεν έχω κάποια πληροφορία, σε αντίθεση με τους δικούς μας οι οποίοι φαίνεται να έχουν άλλα πρωτόκολλα, άλλα δόγματα.

Η αττική μετατρέπεται σε «κρανίου τόπο» κι εδώ δεν βοηθάει να θυμόμαστε τη κλιματική κρίση στο «και πέντε». Πριν από λίγες ημέρες, στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίστηκε ένας νόμος για την αποκατάσταση της φύσης. Δεν τον ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ. Προβλέπει ότι εκεί που υπάρχουν φυσικές καταστροφές και παρεμβάσεις, σε δάση, σε θάλασσες, η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την αποκατάσταση, κατά το 20% έως το 2030. Αυτό που κάνουμε σε σχέση με τους στόχους του 2050, για την κλιματική ουδετερότητα και την απανθρακοποίηση, είναι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Άρα επενδύουμε -και κάποιοι θέλουν να βγάλουν τα λεφτά τους- σε μεθόδους χρήσης ενέργειας που είναι επιβλαβής για το περιβάλλον. Κλιματική κρίση  σημαίνει φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Υπάρχει Περιφερειάρχης; Ποιος είναι; Τον είδατε καθόλου; Βλέπω τους δημάρχους να δίνουν τη μάχη τους. Ερχόμενος είδα ένα tweet του κ. Ραβανού, του συναδέλφου σας από το ΒΗΜΑ, ο οποίος παρουσιάζει έγγραφο για τη μίσθωση μηχανημάτων από την Περιφέρεια για την περίοδο της πυροπροστασίας, όπου η κατάθεση των προσφορών λήγει 15/7. Αν είναι αυτός ο σχεδιασμός, τότε «πιάσ’ τ’ αβγό και κούρευ’ το».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)