to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 01.04.2016

Πολιτική

Π. Σκουρλέτης: «Κάποιοι έχουν εργολαβικά αναλάβει να ανακαλύπτουν εμπόδια και να μεγεθύνουν ζητήματα»

Στη ραδιοφωνική συνέντευξη του Υπουργού ΠΕΝ Πάνου Σκουρλέτη στον Ρ/Σ Real FM 97.8 και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή, επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:


Για τη διαπραγμάτευση

Κ. Μακρή: Ακούω τα κυβερνητικά στελέχη, που είστε  πάρα πολύ  αισιόδοξοι ότι μπορεί η διαπραγμάτευση να κλείσει μέχρι τις 20 – 22 Απριλίου και αυτό είναι το επιθυμητό. Από την άλλη, πληροφορίες που έρχονται και τις βλέπετε σήμερα και στην «Καθημερινή», λένε ότι δεν είναι το ίδιο ενθουσιώδες το κλίμα των δανειστών και δεν μιλάω για το ακραίο ΔΝΤ, συζητώ και για το eurogroup  τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Π. Σκουρλέτης: Απορώ με αυτούς που έχουν αυτές τις μαντικές ικανότητες να προβλέπουν πράγματα. Αλλά ξέρετε κάποιοι εργολαβικά έχουν αναλάβει κάθε φορά να ανακαλύπτουν εμπόδια, να μεγεθύνουν ζητήματα και να υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Κ. Μακρή:  Άρα εσείς θεωρείτε ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση.

Π. Σκουρλέτης:  Αυτό εκτιμώ.

Κ. Μακρή:  Σε τι βάθος χρόνου;

Π. Σκουρλέτης:  Στο χρόνο που προβλέπεται, δηλαδή μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.

Κ. Μακρή:  Μετά θα έρθουν όλα για ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος όπως ξέρουμε σε ένα νομοσχέδιο;

Π. Σκουρλέτης:  Μιλάτε για τη διαδικασία του κατεπείγοντος όταν αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία, η ελληνική κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός γνωρίζει και συζητάει πάνω σε αυτά τα μέτρα πριν από τον Δεκέμβριο. Έτσι δεν είναι;

Κ. Μακρή:  Όχι δεν είναι έτσι, γιατί είναι  μέτρα τα οποία διαψεύδονται και δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τις συντάξεις...

 Π. Σκουρλέτης:  Δεν μας έχει απασχολήσει στο δημόσιο διάλογο,  στην αντιπαράθεση; Έχουν γίνει κινητοποιήσεις,  στο ασφαλιστικό για παράδειγμα;

 Κ. Μακρή: Ξέρει κανείς το ασφαλιστικό κύριε υπουργέ;

 Π. Σκουρλέτης: Στην τελική του μορφή προφανώς κανείς μας δεν το γνωρίζει, αλλά το βασικό πυρήνα της πρότασης τον γνωρίζει 100%.

 Κ. Μακρή: Ναι, ο βασικός πυρήνας, από το αν θα κοπούν συντάξεις ή τελικά θα γίνει αύξηση των εισφορών, έχει τεράστια διαφορά

Π. Σκουρλέτης: Ειλικρινά σας λέω έχω κουραστεί να ακούω μονότονα αυτό το θέμα για το αν θα κοπούν συντάξεις και να διαψεύδεται και γνωρίζετε πολύ καλά ότι η συζήτηση γίνεται πέραν αυτού αυτή τη στιγμή.

Για την αξιολόγηση

Κ. Μακρή: Λέτε λοιπόν ότι ο κόσμος έχει εγκρίνει αυτά τα μέτρα, οπότε εσείς απλώς τα υλοποιείτε. Δεν ξέρω αν τα ήξερε στην ολότητά του κύριε υπουργέ και δεύτερον δεν ξέρω αν ήξερε κανείς ότι πάμε για 3,6 δισ. φόρους άμεσους και έμμεσους.

Π. Σκουρλέτης: Τo γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, άρα ουσιαστικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ξεμπερδεύουμε με τον μεγάλο αριθμό των μέτρων που πρόκειται να παρθούν, είναι κάτι το οποίο θα λειτουργήσει θετικά και για την ψυχολογία του κόσμου αλλά κυρίως θα αποσαφηνίσει το τοπίο. Έτσι ώστε, πια, να γνωρίζουμε σε ένα βάθος τριετίας τί έχουμε μπροστά μας και θεωρώ ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα απελευθερώσει και δυνάμεις επενδυτικές και θα δούμε το αποτέλεσμα αυτής της ολοκλήρωσης στην ίδια την οικονομία.

Για τις εκλογές

Κ. Μακρή: Να πάω στο έτερο θέμα, των εκλογών και στη δήλωσή σας, την προχτεσινή, μετά το αίτημα του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για εκλογές ουσιαστικά, είπατε εσείς ότι ενίοτε τα αιτήματα γίνονται και αποδεκτά.  Κι αυτό έδωσε τροφή για να υπάρξουν διάφορα σχόλια ότι ο Σκουρλέτης πυροδότησε το θέμα των εκλογών. Τα διαβάσατε κι εσείς. Θέλω να σας ρωτήσω, γίνονται ενίοτε και αποδεκτά  τα αιτήματα;

Π. Σκουρλέτης: Το ενίοτε δεν σημαίνει πάντοτε. Αλλά, βεβαίως, θεωρώ ότι όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για εκλογές,  ουσιαστικά αυτό συνιστά λεονταρισμούς. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι αν αυτή τη στιγμή πηγαίναμε σε εκλογές δεν θα είχε τύχη ούτε η Νέα Δημοκρατία και κατ’ επέκταση και ο ίδιος ως νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Δεύτερον, προφανώς δεν υπάρχει θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης και ανάγκης προσφυγής στο λαό. Και αυτό θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό από όλα. Θα έλεγα δε ότι και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που το λέει τρέμει το φυλλοκάρδι του, μήπως και από καμία καραμπόλα οδηγηθούμε στις κάλπες. Νομίζω λοιπόν ότι άξιζε να τον τρολάρω λίγο τον κ. Μητσοτάκη και να του απαντήσω με τη γνωστή φράση του Κώστα Καραμανλή.

[…]

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία,  ενώ γνωρίζει ότι ούτε ανάγκη υπάρχει για εκλογές ούτε η ίδια κατά βάθος το θέλει,  το να το λέει απλά και μόνο συντηρεί ένα κλίμα,  για όλους όσοι επηρεάζονται από αυτές τις δηλώσεις,  ανασφάλειας σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και αυτό νομίζω ότι δεν προσφέρει κάτι.

Για τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός»

Κ. Μακρή: Κι ένα τελευταίο ερώτημα που έχει να κάνει με τις Σκουριές, γιατί παρακολούθησα και τη συνέντευξη Τύπου που δώσατε χθες. Ήταν η πρώτη φορά που ήσασταν τόσο διαλλακτικός με τις Σκουριές. Αν δεν κάνω λάθος αδειοδοτήθηκε και η εταιρεία πριν από λίγες ημέρες. Και θέλω να σας ρωτήσω,  γιατί είχατε σηκώσει τόσο ψηλά τον πήχη απέναντι σε αυτή την επένδυση, με  κίνδυνο να φύγει κάποια στιγμή η επένδυση, αφού τελικά αναγνωρίζετε κι εσείς ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση συμβιβαστική.

Π. Σκουρλέτης: Δεν είναι αυτό το σκεπτικό της κυβέρνησης. Όποιος αναζητά διαφορετικές προσεγγίσεις ή στροφές στην κυβέρνηση, κάνει λάθος και  ματαιοπονεί. Εμείς κινούμαστε με βάση ένα τρίπτυχο, το έχουμε πει και το επαναλαμβάνουμε μονότονα. Η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, η υπηρέτηση της νομιμότητας και η προστασία του περιβάλλοντος.  Αυτά τα τρία είναι που μας καθοδηγούν σε κάθε μας βήμα.

Κ. Μακρή: τα τηρεί τώρα η εταιρεία, ενώ δεν τα τηρούσε;

Π. Σκουρλέτης: Υπήρξαν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίες αποδέσμευσαν κάποιες αιτήσεις της εταιρείας για νέες άδειες και προφανώς εμείς έχουμε αποδείξει – παρά τα όσα λέγονται- ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν είναι “αλά καρτ” οι αποφάσεις, αλλού να τις θέλουμε κι αλλού να μη τις θέλουμε, όπως κάνουν άλλοι. Από εκεί και πέρα αυτό είναι ένα μεγάλο έργο, έχει πολλές στροφές ακόμα, πολλές αδειοδοτήσεις,  πολλά ζητήματα ανοιχτά, μένει λοιπόν να δούμε τι θα κάνει η εταιρεία, πώς  θα συμμορφώνεται και ποια θα είναι τελικά η πορεία  της ίδιας της επένδυσης.

Κ. Μακρή: Άρα να καταλάβω ότι πρόκειται για μια προσωρινή ανακωχή, η οποία μπορεί να ανατραπεί στην πορεία. 

Π. Σκουρλέτης: Μου λέτε για  ανακωχές και πολέμους. Αυτές οι μεταφορικές προσεγγίσεις και αναφορές δεν αποτυπώνουν πάντοτε την κατάσταση.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)