to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Π. Μπόφινγκερ: Η γερμανική εμμονή στην λιτότητα έχει αποτύχει

Μεταξύ των «πέντε σοφών» συμβούλων της Άνγκελα Μέρκελ, αυτός είναι ο αιρετικός. Στην συνέντευξη που έδωσε ο κεϋνσιανός Πέτερ Μπόφινγκερ (Peter Bofinger) στην «La Reppublica» αποκαλύπτει τις υποκρισίες των συμπατριωτών του γύρω από την λιτότητα, απαντά για τις επιθέσεις εναντίον του Ντράγκι και αποκαθηλώνει τη ρητορική γύρω από τον εθισμό των Γερμανών στην αποταμίευση.


Πρόκειται για λάθος ;
Στην πράξη η διαδικασία οικονομικής ενοποίησης στην Ευρωζώνη έχει ανασταλεί  από το 2013, με θετικό αποτέλεσμα διότι επέστρεψε η ανάπτυξη. Μια τέτοια απόκλιση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Ήταν λάθος η Συμφωνία του Μάαστριχτ να καταστεί ανελαστική μέσω του Συμφώνου Σταθερότητας;
Είναι ευτύχημα που το Σύμφωνο Οικονομικής Σταθερότητας δεν επηρεάζει άλλο. Αν είχαμε αποτολμήσει να το εφαρμόσουμε κατά γράμμα, αυτή τη στιγμή η Ευρωζώνη θα είχε άλλη φυσιογνωμία. Ας δοκιμάσουμε να διευρύνουμε την οπτική μας γωνία.

Οι ισολογισμοί που είναι προσηλωμένοι στην αυστηρή εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων έχουν εκλείψει: αναφέρομαι στις ΗΠΑ, στην Ινδία,  την Ιαπωνία αλλά και την Κίνα. Σε αυτές τις χώρες τα ελλείμματα είναι ψηλά σε βάθος χρόνου.
Η πεποίθηση της Γερμανίας ότι στην παρούσα παγκόσμια συγκυρία η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τακτοποίησης των δημόσιων οικονομικών είναι  εσφαλμένη. Εκτός των άλλων, σε αυτές τις χώρες η νομισματική πολιτική είναι εξαιρετικά συνδιαλλακτική. Εάν οι πιο πλούσιες  χώρες ακολουθούσαν τη γερμανική συνταγή, θα βρισκόμασταν όλοι εδώ και χρόνια σε ύφεση.

Είναι αιτιολογημένη η εμμονή στον ισοσκελισμό του ισολογισμού;
Από οικονομική σκοπιά δεν ευσταθεί. Σύμφωνα με τον χρυσό κανόνα της δημοσιονομικής πολιτικής, οι κρατικές επενδύσεις πρέπει να χρηματοδοτούνται μέσω δανεισμού. Ο ισοσκελισμός του ισολογισμού είναι βάρος και τροχοπέδη για τις επόμενες γενιές. Παρεμποδίζει το γερμανικό κράτος το οποίο θα μπορούσε να δανειστεί με μηδενικό κόστος, από την υλοποίηση επενδύσεων σε υποδομές, στην παιδεία, σε παιδικούς σταθμούς. Σε αυτούς τους τομείς η Γερμανία είναι κάτω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση χαραμίζει τις υφιστάμενες δυνατότητες ανάπτυξης.

Σε τι αποδίδεται την έντονα κριτική στάση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα;
Αντίθετα με ότι συμβαίνει, η Γερμανία θα όφειλε ευγνωμοσύνη στην ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι το 2012 συνέβαλε στην διάσωση της Ευρωζώνης και είμαι πεπεισμένος ότι η Γερμανία θα ήταν η χώρα με τις πλέον καταστροφικές επιπτώσεις από την απαξίωση του ευρώ. Εκτός των άλλων η ΕΚΤ συνέβαλλε στην αποδυνάμωση του ευρώ, γεγονός εξαιρετικά υποβοηθητικό στις γερμανικές εξαγωγές. Ο Ντράγκι έκανε ότι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας στην Γερμανία και την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εταιριών.

Γιατί η εμμονή στην αποταμίευση;
Μυωπική είναι η μονόπλευρη εστίαση της προσοχής στον αποταμιευτικό χαρακτήρα των Γερμανών αγνοώντας την επιχειρηματικότητα και την εργατικότητα. Και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι το ένα πέμπτο των αποταμιεύσεων είναι για ρευστότητα και καταθέσεις που παραδοσιακά δεν αποδίδουν.



Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «La Reppublica» στις 2.6.2016 – Μετάφραση Μαρία Γαβαλά για την ΑΥΓΗ  - Ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ»  8.6.2016

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)