to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 07.09.2013

Κοινωνία

Π. Κανέμπο: «Μέσα από τον αγώνα για το νερό, ανακτήσαμε την αξιοπρέπειά μας» (φωτ.-βίντεο)

Ο υπουργός πολιτισμού της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo μετέφερε χθες, μιλώντας στην εκδήλωση του SOSτε το νερό στη Θεσσαλονίκη, το παράδειγμα της Βολιβίας με την ιδιωτικοποίηση του νερού και τις συνέπειες που είχε στον λαό του, αναφέροντας πως τα όσα έγιναν στη χώρα του πρέπει να αποτελέσουν οδηγό προς τον κόσμο.


«Ο πόλεμος για το νερό στη Βολιβία το 2000 δεν ήταν κάτι μεταφορικό, ήταν κάτι ουσιαστικό.  Έγινε ένας πόλεμος με νεκρούς, σύγκρουση του λαού με τον στρατό, γυναίκες με παιδιά και άνδρες που καταλάμβαναν τους δρόμους. Όλος ο κόσμος πρέπει να μάθει μέσα από τις αρνητικές συνέπειες ( της ιδιωτικοποίησης του νερού στη Βολιβία) και να προβλέψει».  Με αυτά τα λόγια,  ο υπουργός πολιτισμού της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo μετέφερε το παράδειγμα της Βολιβίας με την ιδιωτικοποίηση του νερού και τις συνέπειες που είχε στον λαό του, αναφέροντας πως τα όσα έγιναν στη χώρα του πρέπει να αποτελέσουν οδηγό προς τον κόσμο.

«Τότε, ο λαός είχε πάρει τους λογαριασμούς και πήγε στην κεντρική πλατεία της πόλης Κοτσαμπάμπα, όπου τους έκαψε, υπήρχε πολιτική αντίσταση» ανέφερε, λέγοντας πως η βία δεν είναι υποχρεωτική και πως το αίσθημα του κοινού και ο σεβασμός σε ένα ανθρώπινο δικαίωμα όπως είναι το νερό, είναι αρκετά.

Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκε, καλεσμένος του Συντονιστικού πολιτών και φορέων SOSτε το νερό , ο κ.Canedo, κάλεσε τους έλληνες να οργανωθούν σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας για να αποκρούσουν την ιδιωτικοποίηση του νερού, καθώς όπως είπε το νερό πρέπει να μας απασχολεί όλους.

Σύμφωνα με τον κ.Canedo, το νερό τότε για τον λαό του ήταν κάτι σαν δικαιολογία που βοήθησε ώστε να επανα-χτιστεί η χώρα. «Ο λαός κατάλαβε ότι αφού μπορεί να πάρει πίσω το νερό, μπορεί να πάρει πίσω και άλλα πράγματα…. Η ιδιωτικοποίηση του νερού ήταν η αρχή μιας μεγάλης νύχτας, στη διάρκεια της οποίας αντιμετωπίστηκε ο νεοφιλελευθερισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «όχι απλά ανακτήσαμε το νερό για τον λαό μας, αλλά μέσα από τον αγώνα αυτό, ανακτήσαμε την αξιοπρέπεια και την πατρίδα μας. Το νερό ήταν απλά μια δικαιολογία και ο αγώνας εξαπλώθηκε σε όλους τους τομείς».

Αναφερόμενος στα γεγονότα του 2000 στην πόλη Κοτσαμπάμπα, όπου άρχισαν οι αιματηρές διαδηλώσεις κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού, ο υπουργός πολιτισμού της Βολιβίας είπε πως «η πολυεθνική Σουέζ που εκμεταλλευόταν το νερό, ανέβασε την τιμή του 300%. Ιδιωτικοποιήθηκαν μέχρι και οι υδροφόρες που μετέφεραν νερό εκτός πόλεων. Ιδιωτικοποιήθηκε το νερό της βροχής που βρισκόταν αποθηκευμένο σε ιδιωτικούς χώρους οικογενειών. Ακόμη και η βροχή είχε τιμή». Τότε, όπως είπε ο λαός είχε πάρει τους λογαριασμούς και πήγε στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου τους έκαψε, υπήρχε πολιτική αντίσταση».

Από το 2002 και για πρώτη φορά στην ιστορία της Βολιβίας, αναφέρεται ρητά στο σύνταγμα της χώρας πως το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, είπε ο κ.Canedo,  επισημαίνοντας ότι πλέον κανείς δεν μπορεί να το εκλάβει ως εμπόρευμα.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό, το νερό εκμεταλλεύεται στη Βολιβία με τις ακόλουθες μεθόδους:

-          Δημόσιες εταιρείες, κυρίως στις πόλεις που είναι υπεύθυνες διαχείρισης του νερού και της αποχέτευσης, με πολίτες από κάθε περιοχή που συνεργάζονται με τους διαχειριστές των εταιρειών, είτε σε αγροτικές περιοχές.

-          Στις αγροτικές περιοχές, το κράτος επενδύει από τα κέρδη των δημόσιων εταιρειών νερού, προκειμένου να γίνουν υποδομές και να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν όλες οι πηγές.

-          Υπάρχουν και συνεργατικές κολεκτίβες στις οποίες πολλοί γείτονες έχουν συμμετοχή στη διαδικασία διαχείρισης του νερού (κυρίως σε μικρότερες πόλεις και χωριά).

Ο κ.Canedo, παραχώρησε το μεσημέρι συνέντευξη τύπου στο στούντιο της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΤ3, με συντονιστή τον δημοσιογράφο Απόστολο Λυκεσά, ενώ στο πάνελ βρισκόταν και ο πρόεδρος του σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ Γιώργος Αρχοντόπουλος ο οποίος επισήμανε πως το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει μια επικοινωνιακή αντεπίθεση από την κυβέρνηση και ειδικά το ΤΑΙΠΕΔ, για το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος έχει αρχίσει και από την άλλη μεριά, «εμείς όμως είμαστε έτοιμοι και τους περιμένουμε».

Δείτε ένα απόσπασμα από τα όσα είπε ο κ. Αρχοντόπουλος για την επίσκεψη του κ.Canedo στη Θεσσαλονίκη:

Ο υπουργός πολιτισμού της Βολιβίας από τις εγκαταστάσεις της ΕΤ3 έστειλε και ένα μήνυμα συμπαράστασης της κυβέρνησης του, χαιρετίζοντας τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ και μεταφέροντας «τον σεβασμό  και τον θαυμασμό του προέδρου Μοράλες».  Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ.Δρίτσας και Β.Χατζηλάμπρου.

Σε λίγη ώρα ο κ.Canedo (7.30) θα μιλήσει στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης σε  εκδήλωση με θέμα «Από την Κοτσαμπάμπα ως την Θεσσαλονίκη, οι αγώνες για το νερό φτάνουν στη νίκη».

Φωτογραφίες από την επίσκεψη του στο κτίριο της ΕΤ3:

ypourgos-volivias

ypourgos-volivias1

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ : Αλέξης Αλεξιάδης για το thesstoday.gr

Aπό το σχετικό ρεπορτάζ του alterthess.gr διαβάστε επίσης:

Αμέσως μετά την εκδήλωση, ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης, μια ιδιαίτερη διαμαρτυρία με αναμμένα κεριά και σύνθημα "Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα και Νερό, εμπόρευμα δεν είναι, ανήκουν στον λαό". Στην πορεία συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες ενώ στην κεφαλή του πανό βρέθηκε ο κ. Canedo.

Διαβάστε σχετικά:

Συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)