to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:21 | 26.09.2019

Πολιτική

Ούτε καν πρωτότυπος: Με υποσχέσεις για success story ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Bloomberg

«Ο στόχος μου είναι κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια» η ατάκα Μητσοτάκη - μιμούμενος τον Σαμαρά - στο Bloomberg. Ωστόσο, μετέθεσε πάλι για το αόριστο μέλλον το πότε θα διεκδικήσει μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων


«Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σαφές: η μείωση των φόρων, η διευκόλυνση των επενδύσεων τόσο από Ελληνικές όσο και από ξένες επιχειρήσεις και η διαχείριση του τραπεζικού προβλήματος», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg, σπεύδοντας να προσθέσει  ότι «ο στόχος μου είναι κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια».

«Κάτι έχει αλλάξει στη χώρα μετά τις εκλογές», υποστήριξε ο πρωθυπουργός, αυτο-επαινούμενος: «Έχουμε κάνει καλή αρχή. Η κυβέρνηση έχει ισχυρή εντολή να φέρει την ανάπτυξη. Είναι το σημαντικότερο θέμα που αντιμετωπίζουμε μετά τη δεκαετή κρίση», ανέφερε ενώ εκτίμησε ότι «το επενδυτικό κλίμα είναι σε θετική πορεία, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν, υπάρχει αίσθηση αισιοδοξίας που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε το πρόγραμμά μας με πιο επιθετικό τρόπο».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε (7'30'') ονομαστικά στην πώληση του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος, στην πώληση των ΕΛΠΕ (μετά από συγκεκριμένη ερώτηση) [λέγοντας «είναι ζήτημα τιμής, να πουλήσουμε σε καλή τιμή»], στις ιδιωτικοποιήσεις των δικτύων ενέργειας, στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων]

Για τα πλεονάσματα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη να επανεξεταστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα υποστηρίζοντας ότι αυτό το έχει ήδη θέσει, από την πρώτη στιγμή, στις συνομιλίες του με τους πιστωτές [σ.σ.: χωρίς ωστόσο να θέσει το θέμα της χρονικής εφαρμογής]. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου του Bloomberg, αν έχει μιλήσει με τους πιστωτές για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να μειωθούν σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα βραχυπρόθεσμα, απάντησε: «Φυσικά. Το θέσαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι ουσιαστικά ένα απομεινάρι του παρελθόντος. Τα εφάρμοσαν σε μια εποχή που υπήρχε λίγη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα νομίζω ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση. Θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το τι σημαίνουν για τη βιωσιμότητα του χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι έθεσε στον Ρ. Ερντογάν το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας. «Η Συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές», υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας παράλληλα ότι «ήταν και είναι λογικό η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση».

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σήμερα Πέμπτη

Με τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες (09:40 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης) ξεκινά το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της παρουσίας του στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.  Στη συνέχεια θα συναντηθεί -λίγο μετά τις 10 το πρωί- με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Στις 11 θα συναντηθεί με εκπροσώπους εβραϊκών οργανώσεων και στις 12.30 με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Narendra Μοdi. Στις 13:00 τοπική ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί σε γεύμα με στελέχη της ομογένειας, ενώ στις 15:30 θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Διαβάστε ακόμη: ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη: Ούτε μία λέξη για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)