to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:05 | 15.08.2014

Διεθνή

Ουκρανοί συνοριοφύλακες ελέγχουν επί ρωσικού εδάφους το κονβόι «ανθρωπιστικής βοήθειας»

«Καθηλωμένα» κοντά στα ουκρανικά σύνορα παραμένουν τα ρωσικά φορτηγά εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη διαδικασία παράδοσης της ανθρωπιστικής βοήθειας. Το βράδυ ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού πέρασαν σε ουκρανικό έδαφος. Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε την Πέμπτη τον έλεγχο του οδικού άξονα που συνδέει το Λουχάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων, με τα ρωσικά σύνορα, τον δρόμο δηλαδή που πρόκειται να ακολουθήσει η ρωσική φάλαγγα.


Η φωτογραφία με τα σταματημένα ρωσικά φορτηγά πριν από λίγο από το BBC

Ουκρανοί συνοριοφύλακες ελέγχουν επί ρωσικού εδάφους το φορτίο υπό το φόβο ότι μπορεί να περιέχει στρατιωτικά εφόδια προς τους αυτονομιστές. Ρωσικά στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού πέρασαν τη νύχτα τα σύνορα, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Guardian και της Telegraph.

View this content on The Guardian's website

O ανταποκριτής του Γκάρντιαν στη Ρωσία είδε (και φωτογράφισε) και ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού που πέρασαν σε ουκρανικό έδαφος. Τ ο ρεπορτάζ του εδώ.

Νωρίτερα, ωστόσο, είχε μεταδοθεί ότι «το κονβόι περίμενε μέχρι να πέσει το σκοτάδι πριν ξεκινήσει να διασχίσει ένα σημείο διέλευσης με αγκαθωτό σύρμα που σηματοδοτεί τα σύνορα και οδηγεί στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας το οποίο ελέγχεται από τους φιλορώσους αποσχιστές, όπως ανέφερε ο Guardian.

Η διάβαση έγινε στα σύνορα κοντά στη ρωσική πόλη του Ντονέτσκ, περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της ομώνυμης ουκρανικής πόλης».

Η ρωσική φάλαγγα που αποτελείται από σχεδόν 280 φορτηγά είχε αρχικά σταματήσει στη ρωσική πλευρά των συνόρων. Η Ουκρανία επέμενε η οχηματοπομπή να εισέλθει στο έδαφος της μόνο υπό την αιγίδα διεθνών οργανισμών όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ή η Διεθνής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Το κονβόι είναι μια αμφιλεγόμενη κίνηση, διότι η ουκρανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως εχθρό που επιτίθεται στην ουκρανική δημοκρατία. Η Μόσχα έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι τα οχήματα της θα μπορούσαν να μεταφέρουν όπλα για τους αποσχιστές.

Και η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για την υποστήριξη των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία.

Embedded image permalink

Οι άντρες του ρωσικού κονβόι σε μια από τις ελάχιστες στάσεις που έκαναν

Νέα επιτυχία για τον ουκρανικό στρατό

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε την Πέμπτη τον έλεγχο του οδικού άξονα που συνδέει το Λουχάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων, με τα ρωσικά σύνορα, τον δρόμο δηλαδή που πρόκειται να ακολουθήσει η ρωσική φάλαγγα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις απέσπασαν από τους αντάρτες το χωριό Νοβοσβιτλίβκα, γεγονός που τους επέτρεψε να κλείσουν και «την τελευταία οδική σύνδεση» ανάμεσα «στην πόλη του Λουχάνσκ και άλλες περιοχές που ελέγχουν οι μισθοφόροι, ιδίως το συνοριακό φυλάκιο Ιζβαρίν», είπε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας της Ουκρανίας.

Μετά τις επιτυχίες αυτές του ουκρανικού στρατού και τις αιματηρές, πολύνεκρες μάχες που έφτασαν ακόμη και στο κέντρο του Ντονέτσκ, δύο ηγέτες των ανταρτών, μεταξύ των οποίων και ο «υπουργός Άμυνας», ο Ρώσος Ιγκόρ Στρέλκοφ, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.

«Το υπουργικό συμβούλιο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ αποδέχθηκε την παραίτηση του Ιγκόρ Στρέλκοφ», η οποία συνδέεται με μια αλλαγή «των καθηκόντων» του, ανέφερε ανακοίνωση της ηγεσίας της «Λαϊκής Δημοκρατίας», που δεν διευκρίνισε ποια θα είναι τα νέα του καθήκοντα.

Λίγο νωρίτερα είχε παραιτηθεί και ο αποσχιστής ηγέτης του Λουχάνσκ, Βαλέρι Μπολότοφ, δηλώνοντας ότι αποχωρεί «προσωρινά» από τα καθήκοντά του λόγω του τραυματισμού που είχε υποστεί τον Μάιο. Την περασμένη εβδομάδα είχε παραιτηθεί επίσης και ο «πρωθυπουργός» του Ντονέτσκ, ο Ρώσος Αλεξάντερ Μποροντάι.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κάλεσαν την Ουκρανία να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση» ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων, όπως είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ.

Πληροφορίες από Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)