to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:22 | 28.03.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Στην Τουρκία οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις, συνεχίζει τα πλήγματα η Ρωσία (liveblog)

Iσχνές ακόμη οι ελπίδες ειρήνευσης στην Ουκρανία, με τον ρωσικό στρατό να χτυπά διάφορους στόχους ανά την Ουκρανία, με το Κίεβο να ισχυρίζεται ότι τα αντίπαλα στρατεύματα οπισθοχωρούν σε διάφορα σημεία για «ανασυγκρότηση» - Στην Κωνσταντινούπολη από σήμερα, Δευτέρα, αντιπροσωπείες των δύο πλευρών για διαπραγματεύσεις - Ο Ζελένσκι λέει ότι, υπό όρους, η Ουκρανία θα συζητούσε ένα καθεστώς «ουδετερότητας» - Ασφυκτική η κατάσταση σε Μαριούπολη και Τσερνίχιβ - Οι σημαντικότερες εξελίξεις από το ουκρανικό μέτωπο στο liveblog του left.gr


(στη φωτογραφία:Κάτοικοι του Χάρκοβου σε υπόγειο σταθμό του μετρό που χρησιμεύει ως καταφύγιο, το Σάββατο 26/3/22 - φωτ. Felipe Dana/AP)

Στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρεται από σήμερα, Δευτέρα, το διπλωματικό επίκεντρο των εξελίξεων στο ουκρανικό ζήτημα, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων, το πιθανότερο την Τρίτη, στην τουρκική μεγαλούπολη. Ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται σε διάφορα σημεία ανά την Ουκρανία, με τη Μαριούπολη και τους 160 χιλιάδες αμάχους στα πρόθυρα της ανθρωπιστικής καταστροφής, ενώ και το Τσερνίχιβ έχει «καταστραφεί πλήρως» σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης (αναλυτικότερα παρακάτω)

Η προοπτική κάποιας διεξόδου ενισχύθηκε ελαφρώς μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή, σε ρώσους δημοσιογράφους, ότι η Ουκρανία θα ήταν έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, αλλά αυτό θα πρέπει να εγγυηθεί από τρίτα μέρη και να τεθεί σε δημοψήφισμα. Το Κίεβο μάλιστα θεωρεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι μια από τις χώρες που θα παρείχαν τέτοιες εγγυήσεις ασφαλείας.

Η συνέντευξη Ζελένσκι σε ρώσους δημοσιογράφους (αγγλικοί υπότιτλοι)

Μάχες σε όλη την Ουκρανία

Οι μάχες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, σήμερα Δευτέρα, με τις ρωσικές δυνάμεις να ανοίγουν επίσης πυρ στις εγκαταστάσεις πυρηνικής έρευνας Neutron Source στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των ουκρανικών μέσων ενημέρωσης. Οι εγκαταστάσεις, οι οποίες είχαν ήδη υποστεί ζημιές από βομβαρδισμό πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες και είχαν αποκοπεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, βομβαρδίστηκαν το Σάββατο, ανέφερε η Ukrayinska Pravda.

Στο μεταξύ τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επιτυχείς αντεπιθέσεις γύρω από το Χάρκοβο, σύμφωνα τουλάχιστον με τον περιφερειακό επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων. Κτίριο κατοικιών επλήγη κατά τη διάρκεια ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο χωριό Όσκιλ στην περιοχή Ιζιούμ και σκοτώθηκε μια τετραμελής οικογένεια. Η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Στο μεταξύ οι μάχες συνεχίζονται στη Ρούμπιζνε, τη Σεβεροντονέτσκ και τη Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Το γενικό επιτελείο ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσική Εθνοφρουρά προσπαθεί να καταπνίξει την λαϊκή αντίσταση σε κατεχόμενες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας. Παράλληλα, σύμφωνα με τη Μόσχα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν μεγάλη αποθήκη καυσίμων στην Ουκρανία κοντά στην δυτική πόλη Λβιβ, που εφοδίαζε τον ουκρανικό στρατό στο δυτικό τμήμα της χώρας και κοντά στο Κίεβο, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δοθεί από το Σάββατο από την Ουκρανία.

Ρουκέτες που ρίφθηκαν από αεροσκάφη και πολεμικά πλοία κατέστρεψαν διάφορους στρατιωτικούς στόχους στην Λβιβ και περιοχές του Κιέβου, ανακοίνωσε επίσης το γενικό επιτελείο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Στην περιφέρεια Ρίβνε, στη δυτική Ουκρανία, αποθήκη καυσίμων καταστράφηκε επίσης από ρωσικά πυραυλικά πλήγματα το Σάββατο, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές. Η καταστροφή που προκλήθηκε στην πόλη Ντούμπνο ήταν εκτεταμένη, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης.

Συνολικά 67 στρατιωτικοί στόχοι καταστράφηκαν σε ένα 24ωρο, δήλωσε επίσης ο Κονασένκοφ από τη Μόσχα. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν εγκαταστάσεις επισκευών του στρατού στην Λβιβ, μια αποθήκη με αντιαεροπορικούς πυραύλους 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου και 18 μαχητικά drones. Οι επιθέσεις στην Ουκρανία θα συνεχιστούν, σημείωσε ο Κονασένκοφ.

Mαριούπολη: Η πόλη πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, λέει ο δήμαρχος

Η Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ υπογράμμισε πως το Κίεβο δεν σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.

Το Τσερνίχιβ «έχει εντελώς καταστραφεί»

Οι εκτεταμένες καταστροφές έχουν αφήσει χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα τον πληθυσμό του Τσερνίχιβ, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν την πόλη αυτή στη βόρεια Ουκρανία. Η παροχή φυσικού αερίου εξακολουθεί να λειτουργούν εν μέρει, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της περιφερειακής κυβέρνησης. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Τσερνίχιβ στον ουκρανικό βορρά για κάποιο καιρό. Κεντρικός δρόμος της πόλης, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οδηγεί στο Κίεβο.

Ο δήμαρχός της Βλαντισλάβ Ατροσένκο δήλωσε το Σάββατο ότι η πόλη έχει "εντελώς καταστραφεί" από τις ρωσικές δυνάμεις. Επίσης σημείωσε ότι περισσότεροι από 200 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους 285.000 κατοίκους που είχε αρχικά η πόλη έχουν φύγει.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, αποστασιοποιήθηκε από την ομιλία του Τζο Μπάιντεν στην Πολωνία το Σάββατο, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε να απομακρυνθεί ο Πούτιν από την εξουσία (κάτι που και το αμερικανικό Πεντάγωνο προσπαθεί να ανασκευάσει) ενώ τον αποκάλεσε «χασάπη».   Το Κρεμλίνο είπε ότι «δεν εναπόκειται στον πρόεδρο των ΗΠΑ και στους Αμερικανούς να αποφασίσουν ποιος θα παραμείνει στην εξουσία στη Ρωσία», καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να υποχωρήσουν από τα σχόλια του Μπάιντεν περί «αλλαγής καθεστώτος» στη Ρωσία

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι τουλάχιστον 1.119 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.790 τραυματίστηκαν στον πόλεμο μέχρι σήμερα, με 15 κορίτσια και 32 αγόρια, καθώς και 52 παιδιά των οποίων το φύλο ήταν ακόμη άγνωστο, μεταξύ των νεκρών. Τα αληθινά νούμερα είναι πιθανό να είναι σημαντικά υψηλότερα, ανέφερε ο ΟΗΕ.

Οι σημαντικότερες εξελίξεις της Κυριακής στο προηγούμενο κεντρικό μας θέμα

Οι σημαντικότερες εξελίξεις σε liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)