to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:21 | 20.03.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη - «Έτοιμος» να διαπραγματευτεί ο Ζελένσκι (liveblog)

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία, με τη Μαριούπολη να σφυροκοπείται για ακόμη μια ημέρα. Δραματική αύξηση του αριθμού των άμαχων θυμάτων - Η Ρωσία εκτόξευσε άλλο ένα υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal (στιλέτο) στην Ουκρανία, μαζί με πυραύλους Κρουζ, Kalibr, για να καταστρέψει μια αποθήκη καυσίμων στην περιοχή του Μικολάιβ - Παρακολουθήσαμε της εξελίξεις σε liveblog


Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι «είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις» με τον Πούτιν. Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης την αναστολή των δραστηριοτήτων 11 «φιλορωσικών» κομμάτων και δήλωσε ότι αυτό που γίνεται στη Μαριούπολη θα το θυμόμαστε για αιώνες. Στην πόλη οι οδομαχίες εμποδίζουν τη διάσωση των εγκλωβισμένων στο βομβαρδισμένο θέατρο. Η Μαριούπολη είναι υπό έντονη πολιορκία, με τις αρχές να καταγγέλουν ότι χιλιάδες άμαχοι που έχουν απομακρυθνεί μεταφέρονται χωρίς τη θέλησή τους σε ρωσικές πόλεις.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι «είναι έτοιμος για διαπραγματεύσεις» με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο» που διεξάγεται από την Ρωσία κατά της Ουκρανίας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNN.

«Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Είμαι έτοιμος εδώ και δύο χρόνια και πιστεύω ότι, χωρίς διαπραγματεύσεις, δεν θα σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε , ενώ αναφερόμενος στους γύρους των συνομιλιών που έχουν διεξαχθεί μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δήλωσε ότι «έχουν μεγάλη αξία».

«Αν υπάρχει και μόνο 1% πιθανότητα τερματισμού αυτού του πολέμου, πρέπει να την αρπάξουμε», είπε.

«Αλλά, αν οι απόπειρες αποτύχουν, αυτό θα πει ότι η σύρραξη στην Ουκρανία είναι ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», προειδοποίησε.

Απέναντι σε έναν ρωσικό στρατό που εισέβαλε στην Ουκρανία για να εξοντώσει τον πληθυσμό, «οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα σχήματα, όλες τις ευκαιρίες για να έχουμε την δυνατότητα να διαπραγματευθούμε, την δυνατότητα να μιλήσουμε στον Πούτιν», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες στα εδάφη της Ουκρανίας για 25η ημέρα

Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρίσκεται για ακόμη μια ημέρα η Μαριούπολη, με τον τραγικό απολογισμό των άμαχων, σύμφωνα με πληροφορίες, να διογκώνεται συνεχώς.

Ομάδα 19 παιδιών στην πλειονότητά τους ορφανά, σε σανατόριο στη Μαριούπολη βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο», εγκλωβισμένα, δήλωσαν συγγενείς τους και αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 4 έως 17 ετών, στάλθηκαν σε αυτήν την κλινική παίδων που ειδικεύεται στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, πριν αρχίσει η ρωσική επίθεση.

Πλέον βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο», καθώς οι κηδεμόνες τους δεν μπόρεσαν να τα πάρουν πίσω λόγω των μαχών σε αυτή την πόλη που βομβαρδίζεται εδώ και αρκετές εβδομάδες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αυτόπτης μάρτυρας, Αλεξέι Βολοστσούκ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει θέρμανση, κάνει κρύο. Ένα από τα κοριτσάκια, ηλικίας περίπου οκτώ ετών, μου έδειξε μια πληγή στο πρόσωπό της που προκλήθηκε από το κρύο". Όπως δήλωσε, ένας "ηρωικός" πνευμονολόγος, ένας μάγειρας και δύο νοσοκόμες φροντίζουν τα παιδιά, ενώ η τοπική αστυνομία τους πηγαίνει το φαγητό, που μαγειρεύεται έξω, σε μια φωτιά, κοντά στο κτίριο του σανατόριου.

Αλλά τα τρόφιμα μπορεί να τελειώσουν γρήγορα και να υπάρξει έλλειψη», είπε.

Έφτασε στην Αθήνα ο Γενικός Πρόξενος στη Μαριούπολη Μ. Ανδρουλάκης: “Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία” 

   "Αυτό που συμβαίνει είναι τραγωδία και για το ρωσικό και τον ουκρανικό λαό", ανέφερε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα την Κυριακή το απόγευμα, έπειτα από μια δύσκολη επιχείρηση απεγκλωβισμού που ξεκίνησε την Τρίτη.

   "Αυτό που συμβαίνει είναι ένα τραύμα το οποίο δύσκολα θα επουλωθεί", υπογράμμισε και πρόσθεσε: "Να ενώσουμε τις φωνές μας για να γίνει μια ανακωχή και κατάπαυση του πυρός. Γιατί αυτή τη στιγμή χτυπούνται άμαχοι, τυφλά και ανεξέλεγκτα. Αν ενδιαφερόμαστε για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, για τον ανθρώπινο πόνο, για την πραγματική φιλία των λαών ας προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό το πράγμα". διαβάστε αναλυτικά το θέμα εδώ

Παρακολουθούμε τις σημαντικότερες εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο σε liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)