to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:23 | 01.03.2022

Διεθνή

Ρωσική εισβολή: Νύχτα τρόμου στο Κίεβο (liveblog)

Έκτη μέρα εχθροπραξιών στην Ουκρανία με τη ρωσική πολεμική μηχανή, με μια τεράστια στρατιωτική οχηματοπομπή, να πλησιάζει το Κίεβο - Ύστατη μάχη της διπλωματίας χωρίς χειροπιαστό αποτέλεσμα μέχρι τώρα - Τουλάχιστον 500.000 Ουκρανοί πρόσφυγες είχαν εισέλθει έως το βράδυ της Δευτέρας στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Όλες οι εξελίξεις σε liveblog


[Εικόνες από δορυφόρους,της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας Maxar Technologies, κατέγραψαν μια τεράστια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου (28/02/22)]

Υπό πολιορκία βρίσκεται το Κίεβο ενώ σκληρές επιθέσεις εξαπέλυσαν όλη τη νύχτα οι ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο και την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ένα κομβόι 64 χιλιομέτρων με εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα των Ρώσων κινούνται προς το Κίεβο. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι έχει περικυκλωθεί και η Χερσώνα στο νότο, μετά το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά που ήδη δέχεται πυκνά πλήγματα. Η Μαριούπολη, το λιμάνι της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, βρίσκεται επίσης στο στόχο πυκνών πυρών από το ρωσικό πυροβολικό και την αεροπορία.

Τα χέρια για την ημερομηνία του νέου γύρου συνομιλιών φέρεται να έδωσαν Μόσχα και Κίεβο, λίγες ώρες μετά την πρώτη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας κι ενώ οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την επέλασή τους για έκτη ημέρα στην Ουκρανία. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει αυτή τη φορά, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στα σύνορα Λευκορωσίας - Πολωνίας, με τις προσδοκίες να παραμένουν πάντως χαμηλές. Όπως μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ουκρανικές πηγές, ο νέος γύρος συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αύριο, 2 Μαρτίου, κάτι για το οποίο είχε άλλωστε προαναγγείλει από χθες η ρωσική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας ολοκληρώθηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Λευκορωσία, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο ουκρανό αξιωματούχο. Οι αντιπροσωπείες επέστρεψαν στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος συνομιλιών εντός των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με χάρτη που δίνει στη δημοσιότητα το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται να χτυπούν σε πολλά σημεία την Ουκρανία τόσο στα βορειανατολικά αλλά και στα νοτιοδυτικά, ενώ η πρωτεύουσα του Κιέβου πολιορκείται. Ο χάρτης δείχνει την νεότερη κατάσταση που επικρατεί σήμερα 1η του Μάρτη, χρησιμοποιώντας εξελιγμένη τεχνολογία αμυντικών μηχανισμών:

Russian attacks and troop locations map 01 March 2022

Όλες οι εξελίξεις σε Liveblog:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)