to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:49 | 15.03.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας - Την Τετάρτη συνεχίζονται οι συζητήσεις (liveblog)

«Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων» λέει ο Ρώσος πρόεδρος - Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού - Σχεδόν 2.000 οχήματα έφυγαν από την Μαριούπολη - Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σε liveblog


(φωτ. Aris Messinis/AFP)

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβενίας έφτασαν απόψε στο Κίεβο. «Πρέπει να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στην Ανατολή το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Μ. Μοραβιέτσκι. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 24 Μαρτίου. Περισσότερα από 600 κτήρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος. «Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε

Απροσδιόριστος ο αριθμός των νεκρών αμάχων του πολέμου στην Ουκρανία, που συνεχίζεται σήμερα για 20η ημέρα. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την χώρα. Μάλιστα, από την έναρξη του πολέμου τα ελληνικά σύνορα έχουν περάσει 9.875 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 3.201 ανήλικοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. 

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ουκρανίας. Στο Κίεβο που επλήγη τουλάχιστον σε τρία διαφορετικά σημεία, στα δυτικά, νότια και στο κέντρο, πολυκατοικίες χτυπήθηκαν και πήραν φωτιά. Ανασύρθηκαν 4 νεκροί και τραυματίες από τα σωστικά συνεργεία.

Σε χωριστή ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών ανέφεραν πως προκλήθηκε πυρκαγιά από ρωσικά πυρά σε σπίτι στη συνοικία Οσοκόρκι, στο νοτιοανατολικό τμήμα του Κιέβου. Το χτύπημα αυτό δεν προκάλεσε θύματα, κατά τις ίδιες πηγές. Τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίτερα σήμερα από δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου στο κέντρο του Κιέβου.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε ότι θα αποφανθεί στις 16 Μαρτίου για την προσφυγή της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας ενώ σήμερα επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αντιπροσωπείες.

Οι διαπραγματεύσεις Ουκρανίας - Ρωσίας συνεχίζονται σήμερα

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία ξεκίνησαν και πάλι και βρίσκονται σε εξέλιξη, γνωστοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

"Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Ξεκίνησαν και πάλι οι διαβουλεύσεις για την κύρια πλατφόρμα των διαπραγματεύσεων. Γενικά θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων, κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων από το έδαφος της χώρας", ανέφερε στο Twitter ο Ποντόλιακ.

Σχεδόν 2.000 οχήματα έφυγαν από τη Μαριούπολη μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου

Περίπου 2.000 οχήματα κατόρθωσαν να φύγουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, που βρίσκεται υπό πολιορκία από ρωσικές δυνάμεις και φιλορώσους αυτονομιστές, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος.

«Έως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) δύο χιλιάδες έφυγαν από την πόλη», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης, το οποίο δεν διευκρίνισε πόσοι άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη-λιμάνι όπου οι συνθήκες είναι καταστροφικές μετά από μέρες βομβαρδισμών και πολιορκίας.

Όλες οι εξελίξεις σε liveblog

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)