to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:34 | 16.08.2023

Διεθνή

Ουκρανία: «Πόλεμος» για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη - Ενισχύσεις στην Κούπιανσκ

Αντιμέτωπος με τη συνεχιζόμενη προέλαση ρωσικών στρατευμάτων στην περιφέρεια Χαρκίβ (ανατολικά), ο ουκρανικός στρατός αποφάσισε να αναπτύξει εφεδρείες στον τομέα της πόλης Κούπιανσκ - Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως κατέρριψε τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιφέρεια Καλούγκα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μόσχας, με φόντο τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων αυτού του τύπου με στόχο τη ρωσική πρωτεύουσα


«Θέσεις ενισχύθηκαν, δόθηκαν μεθοδολογικές συστάσεις και μεταφέρθηκαν εφεδρείες», δήλωσε ο Σερχίι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων, σε τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας χθες Τρίτη.

Σύμφωνα τόσο με ουκρανούς όσο και ρώσους παρατηρητές των εξελίξεων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, ο ρωσικός στρατός απέχει πλέον επτά χιλιόμετρα από την πόλη. Οι αρχές διέταξαν τους άμαχους να την εγκαταλείψουν.

Η Κούπιανσκ είχε ανακαταληφθεί από τον ουκρανικό στρατό πέρυσι, στην αντεπίθεση που είχε εξαπολύσει στη Χαρκίβ.

Οι αρχές της Ρωσίας λένε πως καταρρίφθηκαν 3 UAVs της Ουκρανίας στην Καλούγκα

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως κατέρριψε τρία ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιφέρεια Καλούγκα που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Μόσχας, με φόντο τον πολλαπλασιασμό των επιθέσεων αυτού του τύπου με στόχο τη ρωσική πρωτεύουσα.

Γύρω στις 05:00 απόπειρα επίθεσης του Κιέβου με «τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (...) στην περιφέρεια Καλούγκα αποτράπηκε», ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Όλα τα drones εντοπίσθηκαν και καταστράφηκαν εγκαίρως από τα συστήματα της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας», ανέφερε ακόμη το υπουργείο, το οποίο πρόσθεσε πως από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα ούτε ζημιές.

Ο «πόλεμος» των drones

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν «στο νότιο τμήμα της περιφέρειας» Καλούγκα, ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο τοπικός κυβερνήτης Βλάντισλαβ Σάπσα.

Οι επιδρομές με επιθετικά drones στα εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία έχουν πολλαπλασιασθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως με στόχο την πρωτεύουσα.

Πρόκειται τουλάχιστον για την πέμπτη φορά που η Ρωσία λέει πως κατέρριψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιφέρεια Καλούγκα, έπειτα από παρόμοιες επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 3 και στις 7 Αυγούστου, καθώς και την Πέμπτη και το Σάββατο.

Επτά ουκρανικά drones είχαν εξουδετερωθεί στις 3 Αυγούστου χωρίς να προκαλέσουν θύματα ούτε ζημιές, σύμφωνα με τη ρωσική άμυνα και τον περιφερειακό κυβερνήτη.

Στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν καταστραφεί πάνω από την επιχειρηματική συνοικία της Μόσχας, στο δυτικό τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, προκαλώντας μικρές ζημιές στις προσόψεις δύο ουρανοξυστών. Το Μάιο, δύο drones είχαν καταρριφθεί πάνω από το Κρεμλίνο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε εκφράσει στα τέλη Ιουλίου την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο πόλεμος φθάνει στο έδαφος της Ρωσίας.

Η Ουάσινγγκτον ζητάει από την Τεχεράνη να σταματήσει να πουλάει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Μόσχα

Iran to deliver armed drones to Russia for Ukraine war, White House says |  The Times of Israel

Οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο Ιράν για να σταματήσει να πουλάει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, στο πλαίσιο συζητήσεων για μια ευρύτερη προφορική συνεννόηση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, αναφέρουν σήμερα οι Financial Times επικαλούμενοι πρόσωπα ενημερωμένα για το θέμα.

Οι ΗΠΑ πιέζουν το Ιράν να σταματήσει να πουλάει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία, τα οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και ανταλλακτικά για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται έναν ιρανό αξιωματούχο και άλλο ένα πρόσωπο που γνωρίζει για τις συνομιλίες.

Ο Λευκός Οίκος και το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Ρόιτερς για σχολιασμό.

Η είδηση έρχεται ενώ η Ουάσινγκτον και το Ιράν προσπαθούν να μειώσουν τις εντάσεις και να αναβιώσουν ευρύτερες συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλινκεν δήλωσε χθες, Τρίτη, πως θα καλωσόριζε οποιαδήποτε βήματα του Ιράν για να αποκλιμακώσει την «αυξανόμενη πυρηνική απειλή» εκ μέρους του.

Οι συνομιλίες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει η εφημερίδα. Το Ιράν επέτρεψε σε τέσσερις κρατούμενους αμερικανούς πολίτες να τεθούν υπό κράτηση κατ' οίκον και να βγουν από τη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, ενώ ένας πέμπτος βρισκόταν ήδη σε κατ' οίκον περιορισμό.

Την περασμένη εβδομάδα πηγές είπαν στο Ρόιτερς πως το Ιράν μπορεί να απελευθερώσει πέντε κρατούμενους αμερικανούς πολίτες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για το ξεπάγωμα ιρανικών κεφαλαίων ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Νότια Κορέα.

Αποθήκες και σιλό δημητριακών υπέστησαν ζημιές από ρωσικές επιθέσεις στο λιμάνι της Ουκρανίας στο Δούναβη

Odessa Journal | Main

Ρωσικές αεροπορικές επιδρομές, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύκτας στη νότια Ουκρανία, προκάλεσαν ζημιές σε σιλό και σε αποθήκες δημητριακών σε ένα από τα λιμάνια του Δούναβη σημαντικού για την εμπορία σιτηρών, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν στην περιφέρεια της Οδησσού δύο φορές την περασμένη νύκτα με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη», γνωστοποίησε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο κυβερνήτης Όλεχ Κίπερ. «Οι κύριοι στόχοι ήταν το λιμάνι και οι υποδομές για τα δημητριακά στο νότιο τμήμα της περιφέρειας».

Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία από ανεξάρτητη πηγή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τη Ρωσία.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως κατέστρεψε πάνω από τις νότιες περιφέρειες της Οδησσού και του Μικολάιφ 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν απογειωθεί από τη Ρωσία. Δεν έγινε αμέσως σαφές πόσα drones απογειώθηκαν συνολικά από τη Ρωσία.

Τα λιμάνια της Ουκρανίας στο Δούναβη εξασφάλιζαν περίπου το ένα τέταρτο των εξαγωγών σιτηρών πριν η Ρωσία αποσυρθεί τον Ιούλιο από την υπόστηριζόμενη από τον ΟΗΕ συμφωνία για την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα ουκρανικά λιμάνια στο Δούναβη έχουν γίνει έκτοτε η κύρια εξαγωγική οδός. Τα σιτηρά στέλνονται με φορτηγίδες στο ρουμανικό λιμάνι της Κωστάντζας όπου και μεταφορτώνονται για να εξαχθούν.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ρωσία είχε επιτεθεί στο Ισμαήλ, το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας στο Δούναβη, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.

Οι ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, είχαν στόχο το ουκρανικό λιμάνι Ρένι στον Δούναβη, δήλωσε σήμερα ο Άντριι Γερμάκ, προσωπάρχης του ουκρανού προέδρου.

Η Ουκρανία ανέφερε νωρίτερα σήμερα ρωσικά πλήγματα σε ένα από τα λιμάνια της στο Δούναβη, τα οποία προκάλεσαν ζημιές σε σιλό και αποθήκες σιτηρών, αλλά δεν γνωστοποίησε αμέσως ποιο λιμάνι έγινε στόχος. Η Ουκρανία διαθέτει δύο μεγάλα λιμάνια στο Δούναβη, το Ρένι και το Ισμαήλ, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)