to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 21.03.2022

Διεθνή

Oυκρανία: «Καταιγίδα» πυρών στη Μαριούπολη - Αντεγκλήσεις για το εμπορικό στο Κίεβο - Δημοψήφισμα επί συμβιβασμών ο Ζελένσκι

Δευτέρα 21/3, 26η ημέρα του πολέμου: H ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της πολιορκημένης Μαριούπολης ως τις 5 το πρωί - Βομβαρδισμός στη διάρκεια της νύχτας στη συνοικία Ποντλίνσκι του Κιέβου, τουλάχιστον 8 νεκροί· η Ρωσία επιβεβαιώνει και μιλάει για αποθήκη πυρομαχικών - Διαρροή αμμωνίας σε εργοστάσιο χημικών στην πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας μετά από ρωσικό χτύπημα - Στην Πολωνία ο Μπάιντεν την Παρασκευή, θα προηγηθούν συναντήσεις με ηγέτες της ΕΕ - Οι σημαντικότερες εξελίξεις από το ουκρανικό μέτωπο σε liveblog


Συνεχίστηκε για 26η ημέρα η φρίκη στην Ουκρανία, με τους Ρώσους να απαιτούν την παράδοση της Μαριούπολης ως τις 5 το πρωί τοπική ώρα και την ουκρανική κυβέρνηση να απορρίπτει το τελεσίγραφο. Η συνοικία Ποντλίνσκι έγινε στόχος ρωσικού βομβαρδισμού, με τουλάχιστον έξι νεκρούς σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, και τεράστιους σωρούς ερειπίων. Στην Πολωνία θα πάει την Παρασκευή ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι μίλησε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης στο ισραηλινό κοινοβούλιο, επιχειρώντας παραλληλισμό της επίθεσης από το καθεστώς Πούτιν με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. 

Αναλυτικότερα τα σημαντικότερα γεγονότα ως σήμερα το πρωί - ακολουθεί η συνεχής ενημέρωση σε liveblog:

Βομβαρδισμός εμπορικού κέντρου στο Κίεβο - Τουλάχιστον 8 νεκροί - «Είχε μετατραπεί σε αποθήκη πυρομαχικών», απαντά η Ρωσία: Η Ρωσία ανέφερε σήμερα ότι χρησιμοποίησε υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει εμπορικό κέντρο στο Κίεβο, το οποίο - όπως υποστηρίζει - είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό σε αποθήκη πυρομαχικών.

Το εμπορικό κέντρο στην ουκρανική πρωτεύουσα επλήγη αργά χθες, Κυριακή, προκαλώντας τον θάνατο 8 ανθρώπων, καθώς και μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και αυτοκίνητα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.«Υψηλής ακριβείας οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Μαρτίου μια ουκρανική μονάδα εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών και έναν χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών σε εμπορικό κέντρο που δεν λειτουργούσε», δήλωσε.

Μαριούπολη - «Πέφτουν βόμβες κάθε 10 λεπτά»: Στο μεταξύ, απανωτοί είναι οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματικό. «Οι βόμβες πέφτουν κάθε 10 λεπτά. Τα πολεμικά πλοία του ρωσικού ναυτικού βομβαρδίζουν. Χθες οι στρατιώτες εξουδετέρωσαν τέσσερα άρματα, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα. Χρειαζόμαστε ακόμα πυρομαχικά, αντιαρματικά όπλα και αεράμυνα», δήλωσε στο CNN ο λοχαγός Σβιατοσλάβ Παλάμα.

Λίστα με 500 Ουκρανούς αιχμαλώτους παρέδωσε στον Ερυθρό Σταυρό η Μόσχα - Τους ανταλλάσει με ρώσους αιχμαλώτους: Την πληροφορία αυτή φέρεται να μετέφερε η Επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας, Τατιάνα Μοσκάλκοβα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Μοσκάλκοβα είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ανταλλάξει τους αιχμαλώτους με Ρώσους που έχουν συλληφθεί στην Ουκρανία.

Υπερηχητικοί πύραυλοι: Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν από ανεξάρτητες πηγές ούτε να διαψεύσουν τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι έπληξε το περασμένο Σαββατοκύριακο ουκρανικό στόχο με υπερηχητικούς πυραύλους, αλλά η χρήση ενός τέτοιου όπλου έχει ελάχιστη σημασία από στρατιωτικής άποψης, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Ο ίδιος είπε πως η αποτυχία της Ρωσίας να προωθηθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία δεν φαίνεται να δίνει στην Μόσχα περισσότερο πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις, ενώ επισήμανε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περισσότερες από 300 εξόδους πάνω από την Ουκρανία.

Ουκρανοί

Η Ουκρανία απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο για παράδοση της Μαριούπολης ως τις 5 το πρωί: Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας όρισε προθεσμία ως τις 5 το πρωί τοπική ώρα στην Ουκρανία για να παραδοθεί η Μαριούπολη. «Καταθέστε τα όπλα σας», δήλωσε την Κυριακή ο στρατηγός Μιχαήλ Μιζίντσεφ, διευθυντής του κέντρου διαχείρισης εθνικής άμυνας της Ρωσίας. Ο Μιζίντσεφ πρόσθεσε ότι για όσους καταθέσουν τα όπλα τους «θα είναι εγγυημένη η ασφαλής διέλευση από τη Μαριούπολη» με ανθρωπιστικούς διαδρόμους που θα ανοίξουν από τις 10 το πρωί τη Δευτέρα.

Η Ουκρανία απέρριψε γρήγορα την πρόταση με την αντιπρόεδρο της κυβέρνηση Ίρινα Βέρεντσουκ να λέει ότι «δεν μπορεί να τεθεί θέμα» παράδοσης. «Αντί να χάνετε χρόνο σε οκτώ σελίδες επιστολών, απλώς ανοίξτε έναν [ανθρωπιστικό] διάδρομο», είπε στην εφημερίδα.

Οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Ρωσία θα τεθεί σε δημοψήφισμα, λέει ο Ζελένσκι: Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα.«Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες», τόνισε ο Ζελένσκι. «Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και αντιδράσει σε οποιαδήποτε μορφή συμβιβασμού.

Ζητήματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα ενδεχομένως να αφορούν εδάφη υπό κατοχή από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, καθώς και οι εγγυήσεις ασφαλείας που προσφέρονται από άλλες χώρες στην Ουκρανία αντί για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε.

Διπλωματία

Κοινή αντιμετώπιση του πολέμου από Ντράγκι, Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον, οι οποίοι συνομίλησαν τηλεφωνικά: Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενόψει της διάσκεψης του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και της συμμετοχής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην Πολωνία ο Μπάιντεν την Παρασκευή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει την Παρασκευή στην Πολωνία για να συζητήσει τις διεθνείς προσπάθειες για υποστήριξη και «επιβολή σοβαρού και άνευ προηγουμένου κόστους στη Ρωσία» για την εισβολή της, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Οι συζητήσεις θα ακολουθήσουν τις συναντήσεις του Μπάιντεν στις Βρυξέλλες του Βελγίου με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τους ηγέτες της G7 και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξελίξεις σε Liveblog:

Tο προηγούμενο κεντρικό μας θέμα με τις εξελίξεις ως την Κυριακή το βράδυ: Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη - «Έτοιμος» να διαπραγματευτεί ο Ζελένσκι (liveblog)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)