to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:57 | 18.07.2023

Διεθνή

Ουκρανία: Εξέπνευσε η συμφωνία για τα σιτηρά - Χτύπησε το λιμάνι της Οδησσού η Ρωσία

Ουκρανικές λιμενικές υποδομέ» υπέστησαν ζημιές κατά τη ρωσική επιδρομή με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Οδησσό, ώρες αφού εξέπνευσε η ισχύς της συμφωνίας που υπέγραψαν πέρσι η Ουκρανία και τη Ρωσία κι επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας


Ουκρανικές «λιμενικές υποδομές» υπέστησαν ζημιές κατά τη ρωσική επιδρομή με πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Οδησσό, ώρες αφού εξέπνευσε η ισχύς της κρίσιμης συμφωνίας που υπέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 η Ουκρανία και τη Ρωσία κι επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή 33 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο, έκαναν γνωστό οι ένοπλες δυνάμεις.

«Έξι πύραυλοι Καλίμπρ εκτοξεύθηκαν από τα νερά της Μαύρης Θάλασσας εναντίον της Οδησσού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιχειρησιακή διοίκηση της νότιας Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως καταρρίφθηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα αλλά συντρίμμια τους «προκάλεσαν ζημιές σε λιμενικές υποδομές και ιδιωτικές κατοικίες».

Είκοσι ένα UAVs-καμικάζι «τύπου Shahed-136» καταρρίφθηκαν επίσης στην περιφέρεια της Οδησσού και άλλα τέσσερα την περιφέρεια της Μικολάιφ, βορειότερα, όπου επλήγη βιομηχανική υποδομή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Εκδηλώθηκε πυρκαγιά» εκεί, η οποία κατασβέστηκε γρήγορα χωρίς να προκαλέσει θύματα, διαβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ μέσω Telegram.

Συνολικά, σύμφωνα με την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία εξαπέλυσε επιδρομές τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη με 36 τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Σαχέντ και έξι πύραυλοι Καλίμπρ, στην πλειονότητά τους σε νότιους τομείς της χώρας. Τα 37 από τα ρωσικά UAVs καταρρίφθηκαν, όπως και άλλο ένα, που εκτελούσε πτήση αναγνώρισης.

Το νέο κύμα επιθέσεων αποτελεί «πρόσθετη απόδειξη» ότι η Ρωσία «θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή 400 εκατομμυρίων ανθρώπων σε διάφορες χώρες που εξαρτώνται από τις ουκρανικές εξαγωγές τροφίμων», σχολίασε μέσω Telegram ο επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ.

Το Κρεμλίνο «προειδοποιεί» επισείοντας κινδύνους ασφαλείας

Η συνέχιση των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, όπως προτείνει το Κίεβο, θα σήμαινε «ορισμένους κινδύνους» ασφαλείας, προειδοποίησε το Κρεμλίνο μετά την άρνηση της Μόσχας να παρατείνει την ισχύ της σχετικής συμφωνίας.

«Απουσία των κατάλληλων εγγυήσεων ασφαλείας, τίθενται ορισμένοι κίνδυνοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προσθέτοντας ότι «αν γίνει κάτι χωρίς την Ρωσία, αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να ληφθούν υπ΄όψιν».

Επιπλέον της συγκαλυμμένης απειλής, το Κρεμλίνο κατηγόρησε το Κίεβο ότι χρησιμοποίησε τον θαλάσσιο δίαυλο για την εξαγωγή σιτηρών «για στρατιωτικούς σκοπούς».

«Δεν είναι μυστικό για κανέναν, είναι προφανές ότι η ζώνη αυτή χρησιμοποιήθηκε από το Κίεβο για στρατιωτικούς σκοπούς» είπε στους δημοσιογράφους ο Πεσκόφ λίγες ώρες μετά την λήξη τα μεσάνυκτα της ισχύος της διεθνούς συμφωνίας στην οποία κατέληξαν Κίεβο και Μόσχα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Τουρκίας.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «ξεδιάντροπη» την στάση των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες, κατά την γνώμη του, δεν επέτρεψαν την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας από την ρωσική πλευρά, γεγονός που, κατ' αυτόν, προκάλεσε την αποχώρηση της Μόσχας.

«Δεν φταίει ο κ. Γκουτέρες», είπε αναφερόμενος στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Η Ρωσία θεωρεί ότι η συμφωνία δεν επέτρεψε την άρση των εμποδίων και των κυρώσεων που βαρύνουν τις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων, όπως θα έπρεπε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έδωσε επίσης την διαβεβαίωση ότι η Μόσχα είναι «αναμφίβολα» έτοιμη να εξαγάγει δωρεάν σιτηρά προς τις χώρες της Αφρικής που τα έχουν ανάγκη.

Αυτή η πρόταση θα συζητηθεί με τους αφρικανούς εταίρους της Μόσχας κατά την διάρκεια της επόμενης συνάντησης κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στο τέλος του Ιουλίου στην Αγία Πετρούπολη, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)