to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:01 | 26.01.2023

Διεθνή

Ουκρανία: Ρωσική αεροπορική επίθεση, λίγες ώρες μετά την «πτώση» της πόλης Σολεντάρ

Η πόλη Σολεντάρ «έπεσε», οι ουκρανικές δυνάμεις αναδιπλώνονται, αλλά προσπαθούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Νέα αεροπορική επίθεση σήμερα, με τους πολίτες να καλούνται να σπεύσουν και πάλι στα καταφύγια.


Η κατάληψη της Σολεντάρ αποτελεί την πρώτη σημαντική επιτυχία του ρωσικού στρατού έπειτα από μήνες. Προηγήθηκε σειρά ηττών και αναδιπλώσεων στο ανατολικό και το νότιο μέτωπο. Η Ρωσία εξαπέλυσε νέα αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία στη διάρκεια της ώρας αιχμής σήμερα το πρωί και Ουκρανοί αξιωματούχοι συνέστησαν στους Ουκρανούς να σπεύσουν στα καταφύγια καθώς οι δυνάμεις της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριπταν εισερχόμενους πυραύλους.  

Ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε χθες Τετάρτη πως οι δυνάμεις του αποσύρθηκαν από τη Σολεντάρ, πόλη στην περιφέρεια Ντονέτσκ όπου εκτυλίχθηκαν οι σφοδρότερες μάχες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Για 2-3 ημέρες χάσαμε τις θέσεις μας, αλλά τώρα προσπαθούμε να τις ανακτήσουμε», διαβεβαιώνει ο Ιγκόρ, ουκρανός στρατιώτης στην περιοχή.

Η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner που φέρεται να πρωτοστάτησε στην επίθεση στη Σολεντάρ ανακοίνωσε την κατάληψή της την 11η Ιανουαρίου.

Δύο ημέρες αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του ελέγχουν την πόλη, η οποία πριν από τον πόλεμο αριθμούσε περίπου 10.000 κατοίκους.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Σερχίι Τσερεβάτι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δυνάμεις του υποχώρησαν ύστερα από εβδομάδες σφοδρών μαχών. «Χτίζουμε νέα γραμμή άμυνας, με οχυρωματικά έργα σε άλλα σημεία, ενώ εξακολουθούμε να προκαλούμε βαρύτατα πλήγματα στον εχθρό», συμπλήρωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναδίπλωση σχεδιάστηκε προσεκτικά, χωρίς να υπάρξει «περικύκλωση» ή «μαζικές αιχμαλωτίσεις» ουκρανών στρατιωτών.

Λοχίας, ονόματι Άλκορ, είπε ότι «η μάχη ήταν σκληρή» και ο εχθρός είχε μεγάλο αριθμητικό πλεονέκτημα. «Πυροβολούσαμε ακατάπαυστα, αλλά πέντε λεπτά αργότερα νέο κύμα 20 εχθρών ερχόταν εναντίον μας (…) Ο αριθμός τους ήταν τεράστιος. Χρησιμοποιούν στρατιώτες τους σαν τροφή για τα κανόνια… Οι δικοί μας έλεγαν “Μείνετε όρθιοι, μην κάνετε πίσω”».

Παρότι ορισμένοι ουκρανοί στρατιώτες είναι πεπεισμένοι ότι τα χαμένα εδάφη μπορούν να ανακτηθούν, άλλοι δεν είναι τόσο βέβαιοι.

«Η Σολεντάρ έπεσε», παραδέχθηκε ο υποδιοικητής του 144ου τάγματος πεζικού Βολοντίμιρ Λεόνοφ, το οποίο αναδιπλώθηκε δέκα χιλιόμετρα μακρύτερα. Σύμφωνα με τον ίδιο, 27 στρατιώτες υπέγραψαν επιστολή στην οποία εκφράζουν την άρνησή τους να επιστρέψουν σε θέσεις μάχης.

Χθες Τετάρτη ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που αυστηροποιεί τις ποινές για ανυπακοή ή λιποταξία, προβλέποντας φυλάκιση 10 και 12 ετών αντίστοιχα.

Ωστόσο, για ορισμένους η φυλακή μπορεί να είναι προτιμότερη από τον θάνατο σε κάποιο όρυγμα. Τουλάχιστον «ορισμένοι σκέφτονται έτσι», παραδέχεται ο Λεόνοφ.

Ρωσική αεροπορική επίθεση σε εξέλιξη, η Ουκρανία βρίσκεται στο στόχαστρο πάνω από 30 πυραύλων 

Η ρωσική πυραυλική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ουκρανία έχει τεθεί στο στόχαστρο "περισσότερων από 30 ρωσικών πυραύλων", σημείωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας σε δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση.

"Έξι Tu-95 απογειώθηκαν από την (ρωσική) περιφέρεια του Μουρμάνσκ και εξαπέλυσαν πυραύλους. Περιμένουμε περισσότερους από 30 πυραύλους" συνολικά, "οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές. Η αντιαεροπορική άμυνα λειτουργεί", διευκρίνισε ο Γιούρι Ίγκνατ, την ώρα που τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ήδη για εκρήξεις σε πολλές ουκρανικές περιφέρειες και οι περιφερειάρχες γνωστοποιούσαν ότι έχει τεθεί σε λειτουργία η αντιαεροπορική άμυνα.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για drones.

Αξιωματούχοι του Κιέβου σημείωσαν ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε περισσότερους από 15 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

"Ο εχθρός εκτόξευσε περισσότερους από 15 πυραύλους κρουζ προς την κατεύθυνση του Κιέβου. Χάρη στην εξαιρετική δουλειά της αντιαεροπορικής μας άμυνας όλοι οι στόχοι καταστράφηκαν", δήλωσε ο αξιωματούχος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου Σέρχιι Πόπκο σε ανάρτησή του στο Telegram.

"Ωστόσο ο κίνδυνος των αεροπορικών επιδρομών δεν έχει παρέλθει", πρόσθεσε. "Παραμείνετε στα καταφύγια ως τη λήξη του συναγερμού", υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος του Κιέβου κάλεσε κι αυτός τους κατοίκους της πρωτεύουσας να παραμείνουν στα καταφύγια αφού ακούστηκε έκρηξη μετά τις αναφορές των ουκρανών αξιωματούχων για ομοβροντία ρωσικών πυραύλων.

"Έκρηξη στο Κίεβο! Παραμείνετε στα καταφύγια", ανέφερε στο Telegram ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν πλήγματα από ρωσικούς πυραύλους σε αδιευκρίνιστες περιοχές της κεντρικής περιφέρειας Βινίτσια κι άλλα μέρη της χώρας.

"Σε διάφορες περιοχές και στην περιφέρεια της Βινίτσια συγκεκριμένα υπάρχουν πλήγματα από ρωσικούς πυραύλους", σημείωσε ο Γιούρι Ίγκνατ στις δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση.

Ο περιφερειάρχης της Βινίτσια επιβεβαίωσε τα πλήγματα στην περιοχή του και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν απώλειες.

Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή ήχησε στη χώρα σήμερα το πρωί την ώρα που οι άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους. Στην πρωτεύουσα πλήθη ανθρώπων κατέφυγαν σε υπόγειους σταθμούς του μετρό, όπου κάποιοι καθόντουσαν σε κουβέρτες και μικρές πλαστικές καρέκλες.

Η Ρωσία στοχοθετεί από τον Οκτώβριο κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας με επιδρομές με πυραύλους και drones, με αποτέλεσμα να προκαλούνται στη χώρα μεγάλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

Νωρίτερα δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε ότι άκουσε τον ήχο πυραύλου που ίπτατο σε χαμηλό ύψος, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Δύο πύραυλοι εντοπίστηκαν επίσης πάνω από την περιφέρεια του Μικολάιφ, ανέφερε παράλληλα ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

"Πύραυλοι πετούν στην επικράτεια της Ουκρανίας. Τουλάχιστον δύο βορειοδυτικά στην περιφέρεια Μικολάιφ", σημείωσε.

"Οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν", δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το πρωί ότι κατέρριψε το σύνολο των 24 μη επανδρωμένων αεροσκαφών-καμικάζι που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας.

"Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο εχθρός χρησιμοποίησε 24 drones Σαχέντ", ιρανικής κατασκευής, ανέφερε η ουκρανική πολεμική αεροπορία σε ανάρτησή της στο Telegram. "Και οι 24 καταστράφηκαν" από τις ουκρανικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

Τα 15 από τα drones-καμικάζι καταρρίφθηκαν γύρω από το Κίεβο, όπου δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Η DTEK, η μεγαλύτερη ουκρανική ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε έκτακτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή, όπως και στις επαρχίες Οδησσό και Ντιπροπετρόφσκ λόγω του αυξημένου κινδύνου πυραυλικών επιθέσεων.

Η Ουκρανία πιέζει τους Δυτικούς να της στείλουν όσο το δυνατόν νωρίτερα τα βαρέα άρματα μάχης 

Η Ουκρανία ελπίζει να παραλάβει όσο το δυνατόν νωρίτερα τα βαρέα άρματα μάχης που της υποσχέθηκαν η Γερμανία και οι ΗΠΑ, καθώς η ταχύτητα της παράδοσής τους είναι κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επίθεσης, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε την απόφαση των Δυτικών και έβαλε τον πήχυ ακόμη ψηλότερα ζητώντας τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροπλάνα.

«Το κλειδί είναι τώρα η ταχύτητα και ο όγκος» των παραδόσεων των αρμάτων μάχης, υπογράμμισε. Η παράδοση αυτών των τεθωρακισμένων συνιστά «έναν σημαντικό σταθμό για την τελική νίκη», πρόσθεσε ο Βολοντίμιρ Ζελοένσκι χθες, Τετάρτη, το βράδυ στην καθημερινή ομιλία του.

«Σήμερα ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος όπως ποτέ άλλοτε με ένα κοινό στόχο: την απελευθέρωση της Ουκρανίας», επέμεινε.

Έπειτα από εβδομάδες δισταγμών, οι ΗΠΑ και η Γερμανία ανακοίνωσαν χθες, Τετάρτη, την παράδοση βαρέων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, αυξάνοντας περαιτέρω τη δυτική υποστήριξη προς το Κίεβο με προοπτική μια ενδεχόμενη αντεπίθεση στη ρωσική εισβολή.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την αποστολή 31 Abrams ενώ ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε Leopard 2, τεθωρακισμένα τα οποία ζητούσε από καιρό το Κίεβο για να αντιμετωπίσει το ρωσικό οδοστρωτήρα.

«Δεν πρόκειται για μια επιθετική απειλή εναντίον της Ρωσίας», θέλησε να διαβεβαιώσει ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το Βερολίνο πρόκειται να παράσχει στο Κίεβο 14 Leopard 2 τύπου 2A6 προερχόμενα από τα αποθέματα του στρατού του, της Bundeswehr, και αποφάσισε να επιτρέψει στους δυτικούς συμμάχους του, που διαθέτουν αυτά τα γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα, να πράξουν το ίδιο.

«Κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο και δυνατό για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, όμως ταυτόχρονα εμποδίζουμε μια κλιμάκωση του πολέμου προς ένα πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο Σολτς ενώπιον της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου.

Ρωσική οργή

«Είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση που θα οδηγήσει τη σύγκρουση σ' ένα νέο επίπεδο αντιπαράθεσης», αντέδρασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βερολίνο Σεργκέι Νετσάγεφ.

«Αυτό μας πείθει για μια φορά ακόμη ότι η Γερμανία, όπως και οι πιο στενοί σύμμαχοί της, δεν θέλει μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση και ότι θέλει μια διαρκή κλιμάκωση», δήλωσε.

Σύμφωνα με ειδικούς, ο φόβος μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη Μόσχα έπαιξε σε μεγάλο βαθμό ρόλο στους δισταγμούς του δυτικού στρατοπέδου να παράσχει βαρέα άρματα μάχης στο Κίεβο.

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους εκτιμά ότι τα πρώτα προερχόμενα από τη Γερμανία άρματα μάχης μπορεί να βρίσκονται στην Ουκρανία μέσα σε τρεις μήνες.

Η Νορβηγία υποσχέθηκε επίσης στην Ουκρανία Leopard 2. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ο συνασπισμός των χωρών που είναι έτοιμες να παράσχουν τέτοια τεθωρακισμένα περιλαμβάνει επίσης τη Δανία και την Ολλανδία, επιπλέον της Πολωνίας και της Φινλανδίας. Η Ισπανία επιβεβαίωσε πως είναι «διατεθεμένη» να παραδώσει επίσης άρματα μάχης.

Τα Leopard θα «ενισχύσουν την αμυντική ικανότητα» της Ουκρανίας, εκτιμά το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεσμεύθηκε να παραδώσει 14 βαρέα άρματα μάχης Challenger 2.

Για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, «σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο που εξαπολύθηκε από τη Ρωσία», τα βαρέα άρματα μάχης που στέλνονται στο Κίεβο «μπορούν να βοηθήσουν την Ουκρανία να αμυνθεί, να νικήσει και να τον κερδίσει ως ανεξάρτητο κράτος».

Βόμβες διασποράς

Ένας ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί ούτε να αναφερθεί η χώρα του, δήλωσε εξάλλου πως η κυβέρνησή του επιδιώκει να στείλει στην Ουκρανία βόμβες διασποράς.

Αυτού του τύπου οι βόμβες είναι απαγορευμένες από μια συνθήκη που υπογράφηκε το 2008 από τις περισσότερες δυτικές χώρες, αλλά όχι από τη Ρωσία, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι τις χρησιμοποιεί στην Ουκρανία.

«Οι Ουκρανοί τις ζητούν. Πρόκειται για θεμιτά όπλα. Οι παράπλευρες ζημιές δεν είναι πια τόσο σημαντικές. Ήταν εξαιρετικά σημαντικές στα χρόνια του 40 και του 50· σήμερα είναι μάλλον ελεγχόμενες», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσινγκτον.

«Οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει κάθε είδους όπλα που είναι 100 φορές χειρότερα από τις βόμβες διασποράς», υποστήριξε διαβεβαιώνοντας πως η Ουκρανία «οφείλει να κερδίσει τον πόλεμο». Πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του έχει εγκρίνει την παράδοση και επιδιώκει να έχει τη συμφωνία της Γερμανίας, που εμπλέκεται στην παραγωγή.

Ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε εξάλλου χθες, Τετάρτη, πως αποχώρησε από τη Σολεντάρ, μια πόλη κοντά στο Μπαχμούτ, δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της κατάληψής της από τη Μόσχα.

Εξάλλου η Ουκρανία έκανε λόγο για «διπλωματική νίκη» αφού το ιστορικό κέντρο της Οδησσού περιελήφθη χθες στον κατάλογο της Unesco με την παγκόσμια κληρονομιά που κινδυνεύει, εξαιτίας «απειλών καταστροφής» που πλανώνται πάνω από το χώρο αυτό από την αρχή της ρωσικής εισβολής.

Πρόκειται για μια «πολιτική» απόφαση που ελήφθη «βιαστικά», επέκρινε από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ελήφθη εξάλλου απόφαση να μην προσκληθούν αντιπρόσωποι της Ρωσίας στους εορτασμούς της 78ης επετείου της απελευθέρωσης από τον Κόκκινο Στρατό του ναζιστικού στρατοπέδου θανάτου του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, ανακοίνωσε το μουσείο που βρίσκεται στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο.

Η Σλοβακία δεν θα στείλει Leopard  

Η Σλοβακία δεν είναι έτοιμη να στείλει βαριά άρματα μάχης Leopard 2 που διαθέτει στην Ουκρανία, καθώς αντικαθιστούν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης που η Μπρατισλάβα ήδη παρέδωσε στο Κίεβο, δήλωσε αργά το βράδυ χθες Τετάρτη ο σλοβάκος υπουργός Άμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

Η συμφωνία με τη Γερμανία πως θα παραδίδονταν στις σλοβακικές ένοπλες δυνάμεις Leopard 2A4 προορισμένα γι’ αυτές παραμένει σε ισχύ, υπογράμμισε ο κ. Ναντ στο πρακτορείο ειδήσεων TASR.

• Διαβάστε επίσης: Σολτς: Ήταν σωστό να μην παρασυρθούμε για την αποστολή των Leopard

Δυνάμει της συμφωνίας, ένα τέτοιο βαρύ άρμα μάχης παραδόθηκε στη Σλοβακία από την τότε υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, ενώ 14 ακόμη αναμένεται να έχουν παραδοθεί μέχρι τα τέλη του 2023.

Η συμφωνία αυτή αποτελούσε μέρος του συστήματος που εφάρμοσε η γερμανική κυβέρνηση για να παραδίδονται όπλα στην Ουκρανία εμμέσως, από συμμάχους, που βάπτισε κυκλική ανταλλαγή.

Έτσι, τα γερμανικά Λέοπαρντ θα αντικαταστήσουν τα 30 BMP-1 που η Σλοβακία έχει ήδη παραδώσει στην Ουκρανία.

Για να βοηθήσει το Κίεβο, η Σλοβακία είναι διατεθειμένη να της στείλει σοβιετικού σχεδιασμού άρματα μάχης T-72, αλλά θα χρειαστεί να αντικατασταθούν επίσης, είπε ακόμη ο κ. Ναντ.

Πηγή: Reuters, AFP, dpa, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)