to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:39 | 16.06.2014

Διεθνή

Μονομερή κατάπαυση πυρός στην ανατολική Ουκρανία ανακοινώνει ο Ποροσένκο (ενημέρωση)

Το ειρηνευτικό σχέδιο ξεκινά με τη διαταγή μου για μονομερή κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος λίγο μετα τη συνομιλία του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για πιθανή εκεχειρία


Τετάρτη 18/6

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι «εντός ολίγου» θα διατάξει μονομερή κατάπαυση του πυρός στο ανατολικό τμήμα της χώρας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειρηνευτικού του σχεδίου για τον τερματισμό της φιλορωσικής εξέγερσης. «Το ειρηνευτικό σχέδιο ξεκινά με τη διαταγή μου για μονομερή κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Αμέσως μετά, θα δεχθούμε την υποστήριξη όλων των εμπλεκομένων στη σύγκρουση. Αυτό θα γίνει πολύ σύντομα» πρόσθεσε. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά τη συνομιλία ανάμεσα στον Πέτρο Ποροσένκο και τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για πιθανή εκεχειρία (διαβάστε παρακάτω). Ο Ουκρανός πρόεδρος υποσχέθηκε αμνηστία «για όσους καταθέσουν τα όπλα και δεν έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα».

Νωρίτερα:

«Ενδεχόμενη» εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία συζήτησαν σε νέα τηλεφωνική τους συνομιλία ο Πέτρο Ποροσένκο και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο τηλεφώνημα, ο ρώσος πρόεδρος έθεσε και το θέμα του θανάτου δύο ρώσων δημοσιογράφων στα ανατολικά της Ουκρανίας.

RT screenshot

-------------

Να κηρυχθεί προσωρινή εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζονται συγκρούσεις ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τους αυτονομιστές, προκειμένου να αναζητηθεί λύση για την ειρήνευση στην περιοχή, ζήτησε ο πρόεδρος της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο.

Σε ανακοίνωσή του προς τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Ποροσένκο αναφέρει ότι είχε ζητήσει από τα κυβερνητικά στρατεύματα να ανακτήσουν αυτή την εβδομάδα τον έλεγχο των συνόρων της χώρας με τη Ρωσία. Μόλις είναι ασφαλή τα σύνορα, σημείωσε, θα πρέπει να κηρυχθεί μια προσωρινή εκεχειρία και να γίνουν προσπάθειες να συμφωνηθεί ένα σχέδιο ειρήνευσης. "Η κήρυξη εκεχειρίας ενώ τα σύνορα είναι ανοικτά θα ήταν ανεύθυνη", υπογράμμισε ο Ποροσένκο.

Ο Oυκρανός πρόεδρος επεσήμανε εξάλλου ότι οι προτάσεις του για την επίλυση της κρίσης περιλαμβάνουν συνταγματικές αλλαγές ώστε να αποκεντρωθεί η εξουσία, ένα αίτημα πολλών από την ανατολική Ουκρανία. Πάντως δεν διευκρίνισε για πόσο διάστημα προτείνει να διαρκέσει η εκεχειρία.

Νεκροί δύο ρωσοι δημοσιογράφοι

Νεκροί έπεσαν δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι οι οποίοι κάλυπταν τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. (Διαβάστε σχετικά εδώ)

Οργή στη Ρωσία μετά τον υβριστικό χαρακτηρισμό του Ουκρανού ΥΠΕΞ για τον Πούτιν

Την ίδια μερα, μαίνεται ο διπλωματικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά τις υβριστικές δηλώσεις του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Αντρίι Ντέσιτσα.

Συγκεκριμένα ο Ντεσίτσα, απευθυνόμενος το Σαββατοκύριακο σε διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο, αποκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο "μα.....", προσθέτοντας: "Είμαι στο πλευρό σας. Είμαι έτοιμος να μείνω εδώ μαζί σας και να πω «Ρωσία σήκω φύγε από την Ουκρανία»".

Στις δηλώσεις Ντέσιτσα απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είπε ότι δεν πρόκειται να ξαναμιλήσει στον Oυκρανό ομόλογό του. "Όσον αφορά αυτό το άτομο με το επίθετο Ντέσιτσα -σας είπα πώς ταξινομούμε την συμπεριφορά του: δεν έχει μείνει τίποτε για να συζητήσουμε μεταξύ μας", δήλωσε ο Λαβρόφ.

Έκλεισε η Ρωσία την στρόφιγγα φυσικού αερίου στην Ουκρανία

Το ρωσικό αέριο θα ρέει πλέον προς την Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο έχει καταβάλει προπληρωμή, κάτι που ουσιαστικά συνιστά κλείσιμο της στρόφιγγας. Η Gazprom διευκρίνισε ότι θα παραδίδει μεν αέριο για την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας κανονικά, αλλά το Κίεβο θα είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά του. Η εταιρεία σημείωσε με νόημα ότι ενημέρωσε τις Βρυξέλλες «για πιθανή διαταραχή στις παραδόσεις εάν η Ουκρανία παρακρατήσει αέριο» που προορίζεται για την Ευρώπη. Το Κίεβο ανακοίνωσε επίσημα το μεσημέρι ότι η στρόφιγγα έκλεισε: «Η ποσότητα αερίου προς την Ουκρανία έπεσε στο μηδέν» είπε ο υπουργός Ενέργειας Γιούρι Πρόνταν. Νωρίτερα, πηγές στο Reuters είχαν ότι οι ποσότητες αερίου είχαν αρχίσει να μειώνονται ήδη την ώρα των ρωσικών ανακοινώσεων.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε την Ουκρανία και την Ρωσία να «κάνουν μια προσπάθεια» για να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να ξαναρχίσει η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία. «Θα ήθελα για άλλη μια φορά να καλέσω τις δύο χώρες να κάνουν μια προσπάθεια και να δεσμευτούν [...] για την δική τους αξιοπιστία» δήλωσε ο Μπαρόζο από το Σανταντέρ, στην βόρεια Ισπανία, λίγο μετά την ανακοίνωση της διακοπής από την Μόσχα των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία.

AFP Photo / Alexander Zobin

ΟΗΕ: 34.000 οι εκτοπισμένοι στην Ουκρανία

Ο ΟΗΕ ανέφερε την ύπαρξη 34.000 εκτοπισμένων στην Ουκρανία, ωστόσο μόνον για τους 19.000 εξ αυτών μπορεί μέχρι στιγμής να υπάρξει επιβεβαίωση ταυτότητας από το προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών.

«Στο σύνολο εκτιμάται ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων έχει ανέλθει στους 34.000», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γραφείου για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Γενς Λέρκε, στη Γενεύη.

Από τους 34.000 εκτοπισμένους «οι 19.000 έχουν αναγνωριστεί» και προέρχονται από την Κριμαία και από την Ανατολική Ουκρανία, προσέθεσε ο ίδιος.

«Έχουμε επίσης λάβει αξιόπιστες πληροφορίες που μιλούν για κινήσεις στις επαρχίες του Ντονέτσκ (στα ανατολικά) και Λουχάνσκ (στα ανατολικά), όμως εμείς δε διαθέτουμε προσωπικό επί του πεδίου εκεί. Υπάρχει επίσης εκτίμηση για 15.000 από το Σλοβιάνσκ», υπογράμμισε η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Έιμος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Λέρκε υπογράμμισε ότι αυτόν τον τελευταίο αριθμό τον έχουν μεταβιβάσει οι τοπικές αρχές, όμως ο ΟΗΕ δε μπορεί να τον επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής.

Την 20η Μαΐου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι περίπου 10.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Τάταροι, έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους στην Ουκρανία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)