to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:15 | 01.12.2013

Διεθνή

Ουκρανία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις οργής εναντίον του Γιανούκοβιτς (φωτογραφίες - ενημέρωση)

Σε κλοιό η έδρα της κυβέρνησης


Ενημέρωση, Δευτέρα 2/12:

Συνεχίζεται το ορμητικό κύμα διαδηλώσεων εναντίον της κυβέρνησης στο Κίεβο, παρά τις συγκρούσεις με την αστυνομία την Κυριακή: Τα ξημερώματα της Δευτέρας, περίπου πέντε χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν γύρω από την έδρα της κυβέρνησης με σκοπό να την αποκλείσουν, ενώ αρκετοί είχαν περάσει τη νύχτα σε σκηνές στην κεντρική πλατεία:

Protesters are seen near barricades which blocked a street in Kiev December 2, 2013. (Reuters / Vasily Fedosenko)

Μετά την άνοδό του στην προεδρία, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προσπάθησε να βελτιώσει την εικόνα του, εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής των δημοκρατικών αξιών και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και διακηρύσσοντας παράλληλα τη βούλησή του να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η προσπάθεια απέδωσε και αυτός που χαρακτηριζόταν άλλοτε "άνθρωπος της Μόσχας", εμφανιζόταν πριν ακόμη μερικές εβδομάδες ως ο απροσδόκητος πρωτεργάτης του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Ουκρανίας, καθώς αναμενόταν να υπογράψει στα τέλη Νοεμβρίου μια ιστορική συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Όμως μερικές ημέρες πριν από την προγραμματισμένη υπογραφή, έπειτα από επισκέψεις στο ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που καλύφθηκαν από μυστήριο, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, υπό την προφανή πίεση της Ρωσίας. Οι διαδηλώσεις υπέρ της Ε.Ε. που ακολούθησαν στο Κίεβο διαλύθηκαν βίαια, με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου-λάμψης που προκάλεσαν τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων.

Protesters participating in pro-EU rallies stand near the entrance to Ukraine's Cabinet building in Kiev on December 2, 2013. (RIA Novosti / Andrey Stenin)

Πρόκειται για μια κατάσταση πρωτοφανή για την Ουκρανία η οποία, αντίθετα από άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, δεν είχε γνωρίσει παρά ειρηνικές διαδηλώσεις μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, με πρώτη την Πορτοκαλί Επανάσταση. Αυτής της βίαιης καταστολής είχαν προηγηθεί παραβιάσεις των ελευθεριών του Τύπου και του συνέρχεσθαι και κυρίως η καταδίκη, το 2011, της Γιούλια Τιμοσένκο σε κάθειρξη επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας, μια υπόθεση που καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως πράξη εκδίκησης εκ μέρους του Γιανουκόβιτς και προκάλεσε σοβαρή κρίση ανάμεσα στο Κίεβο και την ΕΕ.

About 1,000 protesters blocked off the Ukrainian government's main headquarters on Monday in protest at its decision to suspend moves to deepen integration with Europe and to revive economic ties with Russia. (RIA Novosti / Andrey Stenin)

(πηγές: ΑΜΠΕ, rt.com)

********

Κυριακή 1/12:

Σε καταλήψεις δημοσίων κτιρίων προχώρησαν οι διαδηλωτές στο Κίεβο διαμαρτυρόμενοι για την άρνηση της κυβέρνησης να υπογράψει τη συμφωνία για στενότερους δεσμούς με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το μεσημέρι της Κυριακής και υστερα από μία ογκωδέστατη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία (Ανεξαρτησίας) του Κιέβου, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο Δημαρχείο της πόλης σπάζοντας τα παράθυρα του κτιρίου, ενώ έξω από αυτό έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έτοιμες να προχωρήσουν σε επιχείρηση ανακατάληψης.

Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών παραμνένει η παραίτηση της κυβέρνησης και η προκήρυξη εκλογών.

Στην περιοχή έχουν επίσης σπεύσει ασθενοφόρα ενώ ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι από το κτίριο αναδύεται οσμή καπνού.

 

*******************************************

Νωρίτερα σήμερα (01/12): 

Αρκετές δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που τάσσονται υπέρ της ΕΕ πραγματοποιούν σήμερα πορεία στο κέντρο του Κιέβου και κατευθύνονται προς την Πλατεία Ανεξαρτησίας, παρά την απαγόρευση των αρχών, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Άποψη της Πλατείας Ανεξαρτησίας απ' όπου οι διαδηλωτές έχουν εκδιώξει την αστυνομία σύμφωνα με την Guardian:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας νωρίτερα:

Photo by Alexey Yaroshevsky, RT

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Το ρεπορτάζ από το Αθηναϊκό Πρακτορείο:

Μετά την συγκέντρωσή του σε ένα πάρκο στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, το πλήθος των διαδηλωτών ξεκίνησε την πορεία του προς το κέντρο του Κιέβου, όπου βρίσκεται η πλατεία αυτή, κρατώντας σημαίες της Ουκρανίας και της ΕΕ και φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Participants of a rally in support of Ukraine's European integration gathered at Mikhaylovskaya Square in Kiev on November 30, 2013 (RIA Novosti / Andrey Stenin)

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας προειδοποίησε σήμερα τους δεκάδες χιλιάδες αυτούς διαδηλωτές που ξεκίνησαν την πορεία τους στο κέντρο της πρωτεύουσας ότι η αστυνομία θα αντιδράσει αν σημειωθούν μαζικές ταραχές.

Στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στην οποία κατευθύνονται σήμερα οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές η αστυνομία κατέστειλε χθες βίαια μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιούσαν διαδηλωτές υπέρ της ΕΕ, πυροδοτώντας περαιτέρω την ένταση στην χώρα. Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης προκήρυξαν γενική απεργία σε όλη τη χώρα, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου Γιανουκόβιτς. Ανάμεσά τους και η Ευγενία Τιμοσένκο, κόρη της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιουλια.

People in support of the EU integration hold a rally in Kiev, December 1, 2013. (Reuters / Gleb Garanich)

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)