to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:45 | 19.03.2022

Διεθνή

Ουκρανία: Ασφυκτικός ο ρωσικός κλοιός στη Μαριούπολη, εκατομμύρια προσφύγων και εκτοπισμένων (liveblog)

H ρωσική εισβολή, που συμπλήρωσε το Σάββατο την 24η ημέρα της, μετατρέπει σιγά σιγά μερικές από τις πόλεις της Ουκρανίας σε σωρούς ερειπίων, ενώ τρομάζουν οι αριθμοί των προσφύγων, που έχουν φτάσει τα 3,3 εκατομμύρια, αλλά και των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, που είναι πλέον 6,5 εκατομμύρια - Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός στη Μαριούπολη, με 350 χιλιάδες άμαχοιυς εγκλωβισμένους - Υπερηχητικό πύραυλο χρησιμοποίησε η Ρωσία - Ειρηνευτικές συνομιλίες ζητάει ο Ζελένσκι - Οι σημαντικότερες εξελίξεις από το ουκρανικό μέτωπο σε liveblog


Στη φωτ.: Ουκρανοί σε υπόγειο, που χρησιμεύει ως καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεση στο Λβιβ το Σάββατο - φωτ.  Bernat Armangué/AP)
 
Καμιά ουσιαστική πρόοδος στην κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός, πόσω μάλλον συνομιλιών για ειρήνευση, δεν σημειώθηκε το Σάββατο, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται. Ο ρωσικός στρατός πλησιάζει πλέον να καταλάβει και το κέντρο της Μαριούπολης, στην οποία βρίσκονται εγκλωβισμένοι 350 χιλιάδες άμαχοι.  Την ίδια ​στιγμή, 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί ως τώρα εντός της Ουκρανίας, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από αυτούς που κατάφεραν να φύγουν από τη χώρα. Περισσότεροι από 3,3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εισέλθει κυρίως στο έδαφος της ΕΕ.
 
Συνομιλίες
 
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμι Ζελένσκι είπε ότι έχει έρθει η ώρα για ειρηνευτικές συνομιλίες, προειδοποιώντας ότι «διαφορετικά θα χρειαστούν γενιές για να ανακάμψει η Ρωσία από τις απώλειες που υπέστη κατά τη διάρκεια του πολέμου».  ​Η θέση της Ουκρανίας παραμένει αμετάβλητη στις συνομιλίες με τη Ρωσία, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαϊλο Ποντόλιακ. Νωρίτερα σήμερα, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της Ρωσίας είπε ότι η Μόσχα και το Κίεβο ευθυγραμμίστηκαν περισσότερο στην κατεύθυνση της ουδετερότητας της Ουκρανίας και την παραίτηση από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ποντόλιακ κατηγόρησε τις ρωσικές δηλώσεις ότι προσπάθησαν «να προκαλέσουν ένταση στα μέσα ενημέρωσης». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, πάντως, επαίνεσε τη ρωσική «ενότητα» και υποστήριξη των Ρώσων σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας δημόσιας ομιλίας του στο εθνικό στάδιο της Μόσχας.
 
350 χιλιάδες άμαχοι αποκλεισμένοι στη Μαριούπολη
 
Δέκα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν συμφωνηθεί με τη Ρωσία για την απομάκρυνση των πολιτών, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας. Οι προηγούμενες προσπάθειες των αρχών να εκκενώσουν τους άμαχους στο πλαίσιο μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός απέτυχαν ως επί το πλείστον, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία. Περίπου 350.000 άμαχοι είναι αποκλεισμένοι στην πόλη με λίγα τρόφιμα ή νερό.
Εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν θαμμένοι κάτω από τα ερείπια του θεάτρου που επλήγη από ρωσική αεροπορική επιδρομή την Τετάρτη, όπως είπε ο Ζελένσκι. Σε μήνυμά του σε βίντεο, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί περισσότεροι από 130 άνθρωποι. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι δυνάμεις του «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από την πόλη και ότι «μάχες κατά των εθνικιστών» διεξάγονται στο κέντρο της πόλης. 
 
Άλλες σημαντικές εξελίξεις του Σαββάτου:
  • Η Πολωνία πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσει πλήρη απαγόρευση του εμπορίου με τη Ρωσία, χερσαίου και θαλάσσιου,  δήλωσε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. 
  • Η Ρωσία λέει ότι χρησιμοποίησε για πρώτη φορά υπερηχητικό όπλο για να καταστρέψει μια υπόγεια στρατιωτική αποθήκη στη δυτική Ουκρανία. Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι όπλα που μπορούν να αποφύγουν τον εντοπισμό από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας. Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μια μεγάλη υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών αεροσκαφών στην περιοχή Ιβάνο-Φρανκίβσκ. 
  • Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε στο Associated Press ότι θα χρειαστούν χρόνια για να βρεθούν και να εξουδετερωθούν όλα τα άσκαστα πυρομαχικά στη χώρα. Ο Denys Monastyrsky είπε: «Ένας τεράστιος αριθμός οβίδων και ναρκών έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία και ένα μεγάλο μέρος δεν έχει εκραγεί. Παραμένουν κάτω από τα ερείπια και αποτελούν πραγματική απειλή. Θα χρειαστούν χρόνια, όχι μήνες, για να τα εξουδετερώσουμε».
  • Η δημοτική αρχή του Κιέβου ανακοίνωσε το Σάββατο ότι 222 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κίεβο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μεταξύ των οποίων 60 πολίτες και τέσσερα παιδιά. Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι άλλοι 889 άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων 241 πολίτες και 18 παιδιά, στην πρωτεύουσα. Ο Guardian δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αυτά τα στοιχεία.
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μίλησε στον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, σε σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία για «τις συνέπειες» που θα υπάρξουν εάν το Πεκίνο παράσχει υλική υποστήριξη στη Ρωσία καθώς επιτίθεται σε πόλεις της Ουκρανίας και αμάχους, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Η κρίση στην Ουκρανία είναι κάτι που δεν θέλουμε να δούμε», είπε ο Σι στον Μπάιντεν από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.
  • Ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε τη «στρεβλή κατάχρηση εξουσίας» που επιδεικνύεται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και κάλεσε για βοήθεια στους Ουκρανούς, για τους οποίους είπε ότι δέχθηκαν επίθεση για την «ταυτότητα, την ιστορία και την παράδοσή τους» και «υπερασπίζονται τη γη τους». 

Παρακολουθούμε τις σημαντικότερες εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο σε liveblog:

οι εξελίξεις ως το μεσημέρι του Σαββάτου στο προηγούμενο κεντρικό μας θέμα για την Ουκρανία: Απαγόρευση κυκλοφορίας για 38 ώρες στη Ζαπορίζια - Καταστράφηκε ολοσχερώς στρατόπεδο στο Μικολάιφ (liveblog)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)