to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:50 | 01.09.2015

Διεθνή

Ουγγαρία-φρούριο: Έκλεισε μέχρι νεωτέρας ο σιδηροδρομικός σταθμός της Βουδαπέστης

Το πρωί της Τρίτης, εκπρόσωπος της ουγγρικής εταρείας σιδηροδρόμων MAV ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, πως δεν θα αναχωρήσουν ούτε θα φτάσουν τρένα από και προς τον Κελέτι, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, μέχρι νεωτέρας


(φωτογραφία από διααρτυρία προσφύγων στη Βουδαπέστη, Τρίτη 1/9)

Στο κλείσιμο μέχρι νεωτέρας του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Βουδαπέστης προχώρησαν οι ουγγρικές αρχές, που την προηγούμενη ημέρα είχαν ουσιαστικά επιτρέψει χωρίς ελέγχους στους πρόσφυγες που περιμέναν για ημέρες να φύγουν με τα τρένα για Αυστρία και Γερμανία. Εκατοντάδες είχαν φτάσει τις προηγούμενες ώρες στο Μόναχο, μέσω Βιέννης.

Το πρωί της Τρίτης, εκπρόσωπος της ουγγρικής εταρείας σιδηροδρόμων MAV ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, πως δεν θα αναχωρήσουν ούτε θα φτάσουν τρένα από και προς τον Κελέτι, τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης, μέχρι νεωτέρας. Η αστυνομία κάλεσε τους εκατοντάδες που παρέμεναν την Τρίτη στον σταθμό να αποχωρήσουν και παρέταξε δυνάμεις στην είσοδό του.


Υπολογίζεται ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας, περίπου 2.000 από όσους είχαν μείνει για ημέρες μετέωροι στον Κελέτι ανέβηκαν σε τρένα με προορισμό τα δυτικά. Περίπου οι μισοί από αυτούς είχαν ήδη φτάσει μέχρι τη νύχτα στο Μόναχο της Βαυαρίας, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονταν στην Αυστρία περίμενοντας επίσης να συνεχίσουν για τη Γερμανία. 

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

Police form a line at the Keleti (Eastern) railway station in Budapest.

(αστυνομικό μπλόκο σε πρόσφυγες, στο Κελέτι)

Παράλληλα, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τη Γερμανία να «προχωρήσει σε διευκρινίσεις» για την στάση του Βερολίνου απέναντι στην τήρηση των κανονισμών για το άσυλο. Αυστριακοί και ούγγροι αξιωματούχοι είχαν διαμαρτυρηθεί πως οι αναφορές από τη Γερμανία είχαν προκαλέσει «σύγχυση και παρεξηγήσεις» μεταξύ των μεταναστών που περίμεναν στη Βουδαπέστη, καλλιεργώντας την προσδοκία εισόδου χωρίς ελέγχους.  «Υπήρξαν μέχρι και φήμες [που διαδίδονταν μεταξύ των προσφύγων] πως η Γερμανία θα στείλει ειδικά τρένα στη Βουδαπέστη για να πάρει τους πρόσφυγες» είπε η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ την Τρίτη.  «Για αυτό και είναι σημαντικό να ενημέρωση η Γερμανία τους πρόσφυτες στην Ουγγαρία πως το Δουβλίνο δεν έχει ανασταλεί» υπογράμμισε.  Η ίδια η Βιέννη, διευκρίνισε, θα συνεχίσει τους «δειγματοληπτικούς ελέγχους» στα σύνορά της με την Ουγγαρία, αλλά δεν επανεισάγει συνοριακούς ελέγχους.

Πληροφορίες: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)