to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:33 | 11.02.2022

Διεθνή

«Ουδεμία πρόοδος» για την Ουκρανία: Αντιπροτάσεις από τη Ρωσία μετά τη «Νορμανδία» των 9,5 ωρών

Το Κίεβο αναμένει να γίνεται πιο συχνά διάλογος με τη Ρωσία μετά τις συνομιλίες με τη Ρωσία υπό το σχήμα της Νορμανδίας. Νέα συνάντηση τον Μάρτιο, μετά τις «δύσκολες» χθεσινές συνομιλίες στο Βερολίνο -- Η Ρωσία χαρακτηρίζει ασέβεια την απάντηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην επιστολή Λαβρόφ για την ασφάλεια, αλλά ετοιμάζει αντιπροτάσεις -- Μπάιντεν και Τόκυο κάλεσαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία - Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί "ανά πάσα στιγμή"


Έπειτα από ένα πολύμηνο διάλειμμα, οι συζητήσεις του σχήματος της Νορμανδίας ξεκίνησαν με μια συνάντηση στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για μια αποκλιμάκωση στην Ουκρανία. Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών, που συναντώνται από το 2014 σε ένα σχήμα συζητήσεων που αποκαλείται 'σχήμα της Νορμανδίας', για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία, είχαν την Πέμπτη στο Βερολίνο συνομιλίες επί 9,5 ώρες.

Λίγο μετά η λήξη των συνομιλιών ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία "τώρα", λόγω του αυξημένου κινδύνου μιας ρωσικής εισβολής, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε "να ξεφύγει γρήγορα" παρά τις διπλωματικές προσπάθειες των τελευταίων εβδομάδων.

Δείτε παρακάτω:
• Ανοιχτά για αντιπροτάσεις κάνει πλέον λόγο η Ρωσία
• «Ουδεμία πρόοδος» στις συνομιλίες των 9,5 ωρών χθες στο Βερολίνο - Νέα συνάντηση τον Μάρτιο
• Η επόμενη ημέρα

_______

Πιθανή μια τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε απόψε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν (την κρίση στην Ουκρανία) αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», είπε στους δημοσιογράφους.

Μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβεί "ανά πάσα στιγμή" - Ο Λευκός Οίκος καλεί τους Αμερικανούς να φύγουν από την Ουκρανία μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες

«Ανά πάσα στιγμή», ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να γίνει μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε απόψε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε στους δημοσιογράφους ο Σάλιβαν.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να ξεκινήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα αυτή μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, λέγοντας ότι μια ρωσική αεροπορική επίθεση θα καθιστούσε δυσκολότερη την αναχώρησή τους.

«Δεν λέμε ότι ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.

«Σύντομα» οι αντιπροτάσεις της Ρωσίας

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τόνισε ότι η Μόσχα θα απαντήσει «στο εγγύς μέλλον» στις αντιπροτάσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που έγιναν από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα ζήτησε από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες να εγγυηθούν ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αφήσει ποτέ την Ουκρανία να ενταχθεί στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Η Δύση αρνήθηκε αυτό το αίτημα, και έστειλε τις δικές της προτάσεις στο Κρεμλίνο.

Οι σχέσεις Μόσχας - Λονδίνου «σχεδόν σε σημείο μηδέν»

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπεν Γουάλας, εν μέσω της ρωσοδυτικής κρίσης για την Ουκρανία.

«Δυστυχώς, το επίπεδο της συνεργασίας μας είναι σχεδόν στο μηδέν και σύντομα θα περάσει το μηδέν και θα γίνει αρνητικό», εκτίμησε ο Σοϊγκού. Προέτρεψε τη Δύση να σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία, είπε ότι η Ρωσία δεν είναι αυτή που ευθύνεται για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι επιθυμεί να μάθει γιατί το Λονδίνο στέλνει ειδικές δυνάμεις στην Ουκρανία.

Ο Γουάλας τόνισε από την πλευρά του ότι ελπίζει πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη συνάντησή τους με τον Ρώσο ομόλογό του στη Μόσχα για να επιλύσουν μια σειρά ζητημάτων μέσω της διπλωματίας.

«Ελπίζω ότι συνομιλώντας σήμερα και ξεκινώντας αυτή τη σχέση, που ήταν σε σημείο μηδέν, θα μπορέσουμε να επιλύσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που έχετε θέσει», είπε ο Ρώσος υπουργός στην αρχή της συνάντησης.

«(Ότι) μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που εγείρονται στο προσχέδιο της συνθήκης της Ρωσίας... και μπορούμε να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε εκεί όπου μπορούμε να επιλύσουμε τα ζητήματά μας μαζί μέσω διπλωματίας, μέσω άλλων ενεργειών και μέσω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε ο Βρετανός υπουργός.

Η κατάσταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο γίνεται όλο και πιο τεταμένη, αλλά δεν ευθύνεται η Ρωσία γι’ αυτό, δήλωσε ο Σοϊγκού στον Γουάλας.

«Ασέβεια» η απάντηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στην επιστολή Λαβρόφ για την ασφάλεια

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε σήμερα την κοινή απάντηση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ερωτήματά του σχετικά με την ασφάλεια, ως ασεβή και άνευ ουσίας.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε την ‘συλλογική’ απάντηση, που θυμίζει ‘συλλογική ευθύνη’. Περιμένουμε μια λεπτομερή απάντηση στο ζήτημα που θέσαμε από τον κάθε παραλήπτη. Η υπεκφυγή από την απάντηση σημαίνει ότι η Δύση δεν θέλει να αναγνωρίσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν ο ΟΑΣΕ και Ρωσία-ΝΑΤΟ, και ότι προσπαθούν να φροντίσουν για την δική τους ασφάλεια σε βάρος μας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι η επιστολή Λαβρόφ σχετικά με την κατανόηση της αρχής της ‘αδιαίρετης ασφάλειας’ «είχε σταλεί στους υπουργούς Εξωτερικών 37 χωρών της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, στην οποία υπογραμμίζονταν ότι περιμένουμε λεπτομερή απάντηση από τον καθένα».

«Αντ' αυτού, ο [Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς] Στόλτεμπεργκ και ο [επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ] Μπορέλ μας απαντούν στους οποίους δεν είχαμε απευθυνθεί. Μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά ως έκφανση διπλωματικής αγένειας και ασέβειας προς το αίτημά μας» είπε η Ζαχάροβα.

***

«Ουδεμία πρόοδος»

Απεσταλμένοι της Ουκρανίας και της Ρωσίας συζήτησαν χθες για δεύτερη φορά, με ομολόγους τους από τη Γαλλία και τη Γερμανία να μεσολαβούν. Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών, που συναντώνται από το 2014 υπό το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας για την ειρηνευτική διαδικασία στην ανατολική Ουκρανία, είχαν συνομιλίες 9,5 ωρών χθες στο Βερολίνο.

Νωρίτερα χθες Πέμπτη, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας πως προσπαθεί να ξαναγράψει τη συμφωνία και ότι κάνει επιλεκτική εφαρμογή των διατάξεων της που θεωρεί ότι τη συμφέρουν.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που απορρίπτει τις συνομιλίες με τους αυτονομιστές, προτείνει απευθείας διαπραγματεύσεις με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Κρεμλίνο αρνείται.

«Δύσκολες» οι συνομιλίες των 9,5 ωρών - νέα συνάντηση τον Μάρτιο

"Δύσκολες" ήταν οι συνομιλίες για την ουκρανική κρίση που είχαν χθες, Πέμπτη, υπό το λεγόμενο σχήμα της Νορμανδίας η Ρωσία, η Ουκρανία, η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίες προβλέπουν την πραγματοποίηση νέας συνάντησής τους τον Μάρτιο, δήλωσαν σήμερα γαλλική και γερμανική πηγή.

"Οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και επέτρεψαν να φανούν ξεκάθαρα οι διάφορες θέσεις και οι διάφορες επιλογές λύσης", δήλωσαν πηγές προσκείμενες στους Γάλλους και τους Γερμανούς διαπραγματευτές.

"Η συνάντηση διήρκεσε πολλές ώρες και ήταν δύσκολη", σημείωσε και η γαλλική προεδρία.

"Η συζήτηση ανάμεσα στους συμβούλους αφορούσε κυρίως δύο σημεία: τα πολιτικά μέτρα, όπως η εξέταση νόμων που η Ουκρανία πρέπει, στο πλαίσιο των συμφωνιών του Μινσκ, να συζητήσει με τους αυτονομιστές, και τα ανθρωπιστικά μέτρα που συνοδεύουν τις συνομιλίες αυτές, κυρίως όσον αφορά την απελευθέρωση κρατουμένων", σημείωσε το Ελιζέ.

"Συμφωνήθηκε να συναντηθούμε εκ νέου μετά τις προσεχείς συναντήσεις της τριμερούς ομάδας επαφής τον Μάρτιο", ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία οι πλευρές "θα συνεχίσουν να εργάζονται για την πλήρη υλοποίηση" των συμφωνιών του Μινσκ.

Στην τριμερή ομάδα επαφής μετέχουν η Μόσχα, το Κίεβο και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Από τη δική της πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών, η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε ότι οι μεσολαβητές δεν ασκούν καμία πίεση στο Κίεβο μετά τον νέο γύρο συνομιλιών του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας για την πολυετή ένοπλη σύρραξη στην ανατολική Ουκρανία, που τερματίστηκε χωρίς απτό αποτέλεσμα.

Ο ρώσος μεσολαβητής επέκρινε το Κίεβο διότι απορρίπτει τον διάλογο με τους ηγέτες των φιλορώσων αυτονομιστών στις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ και επέμεινε πως η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ (2015) αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση της σύγκρουσης χωρίς βία.

Ο ουκρανός διαπραγματευτής Αντρίι Γέρμακ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε απτή πρόοδος στις συνομιλίες, πάντως σημείωσε πως υπήρξε πλήρης εκεχειρία για αρκετές ημέρες αυτή την εβδομάδα, κάτι που γι’ αυτόν είναι «ισχυρό αποτέλεσμα», καθώς και ότι τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές.

Τι είναι οι συμφωνίες του Μινσκ

Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν το 2015 ανάμεσα στο Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, η ένοπλη σύγκρουση των οποίων από το 2014 έχει προκαλέσει περισσότερους από 14.000 νεκρούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΟΗΕ.

Οι συνομιλίες σκοντάφτουν κυρίως σε μια πτυχή: "η Ρωσία δέχθηκε τη διαπραγμάτευση σε βάθος, αλλά στο τέλος επέμεινε να γραφτεί ότι η Ουκρανία θα διαπραγματευτεί απευθείας με τους αυτονομιστές, κάτι το οποίο συνιστά την μόνη κόκκινη γραμμή της Ουκρανίας", σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

Έπειτα από μια παύση αρκετών μηνών, οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας άρχισαν εκ νέου με μια συνάντηση στο Παρίσι, στα τέλη Ιανουαρίου, στο πλαίσιο διπλωματικών προσπαθειών για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση της κρίσης.

Οι περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, που γειτονεύουν με τη Ρωσία, βρίσκονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στα χέρια των αυτονομιστών επί σχεδόν οκτώ χρόνια, από το ξέσπασμα της εμφύλιας σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, που είναι επίσης γνωστή με την ονομασία Ντονμπάς, το 2014. Ο πόλεμος στην περιοχή έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 15.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Κίεβο.

Η συγκέντρωση 100.000 και πλέον ρώσων στρατιωτικών σε διάφορους τομείς των συνόρων με την Ουκρανία έχει ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση τους τελευταίους μήνες, με τη Δύση να επισείει τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής παρά τις διαψεύσεις του Κρεμλίνου. Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σκοπό να επιτεθεί σε κανέναν και θέλει εγγυήσεις για την ασφάλειά της, συμπεριλαμβανομένης της γραπτής δέσμευσης του NATO ότι η Ουκρανία δεν θα γίνει κράτος μέλος του. Η συμμαχία και το Κίεβο απορρίπτουν τις ρωσικές αξιώσεις περί νέας αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη ως απαράδεκτες.

***

Η επόμενη ημέρα

Κρεμλίνο: «Κανένα αποτέλεσμα»

Οι συζητήσεις που είχαν χθες δεν παρήγαγαν "κανένα αποτέλεσμα", δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

"Γίναμε όλοι μάρτυρες ότι η συνάντηση των πολιτικών συμβούλων υπό το σχήμα της Νορμανδίας δεν κατέληξε χθες σε κανένα αποτέλεσμα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έκανε λόγο για "ανικανότητα" των διαφόρων εκπροσώπων να αναγνώσουν "με τον ίδιο τρόπο το ίδιο κείμενο", δηλ. τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ που υπογράφτηκαν το 2015 με σκοπό να βάλουν τέλος στη σύγκρουση στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει περισσότερους από 13.000 θανάτους αφότου ξέσπασε πριν από οκτώ χρόνια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

"Δυστυχώς, η ουκρανική πλευρά κάνει τα πάντα ώστε να μην εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της" στις συμφωνίες αυτές, είπε ο Πεσκόφ.

Το Κίεβο ζήτησε πιο συχνό διάλογο με τη Ρωσία

Η Ουκρανία αναμένει να γίνονται πιο συχνά τετραμερείς διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, μετά τον χθεσινό γύρο συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη, στο Βερολίνο υπό το σχήμα της Νορμανδίας, δήλωσε σήμερα ο Αντρίι Γέρμακ, ο προσωπάρχης του προέδρου της Ουκρανίας.

Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν χθες στη γερμανική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Γερμανίας και της Γαλλίας, οι οποίες αποσκοπούν στον τερματισμό της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, εν μέσω μεγάλης έντασης που επικρατεί μετά τη συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Γέρμακ πρόσθεσε ότι όλες οι πλευρές που μετείχαν στις συνομιλίες συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί μια κατάπαυση του πυρός.

Μπάιντεν: Οι Αμερικανοί που βρίσκονται στην Ουκρανία πρέπει να την εγκαταλείψουν «τώρα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε χθες Πέμπτη τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν άμεσα, λόγω του ενδεχομένου να γίνει ρωσική στρατιωτική εισβολή, προειδοποιώντας πως η κατάσταση μπορεί να «γίνει παλαβή πολύ γρήγορα».

«Οι αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν, πρέπει να φύγουν τώρα. Έχουμε μπροστά μας έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς του κόσμου», τόνισε ο  Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, αναφερόμενος στον ρωσικό στρατό.

«Πρόκειται για πολύ διαφορετική κατάσταση και τα πράγματα μπορεί να γίνουν παλαβά πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο αρχηγός του κράτους είπε πως δεν θα ανέπτυσσε τον αμερικανικό στρατό στο πεδίο στην Ουκρανία, για να επιχειρήσει ή για να απομακρύνει Αμερικανούς, εάν γινόταν η υποτιθέμενη ρωσική εισβολή.

Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «παγκόσμιο πόλεμο. Αν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι άρχιζαν να ρίχνουν οι μεν στους δε, θα βρισκόμασταν σε πολύ διαφορετικό κόσμο», εξήγησε ο Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό που ελπίζω είναι πως αν (...) (σ.σ. ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) κάνει τον παραλογισμό να εισβάλει, θα δείξει την ευφυΐα να μην κάνει κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στους αμερικανούς πολίτες», πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Και το Τόκιο καλεί τους πολίτες του να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία

Το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως εξέδωσε οδηγία προς τους ιάπωνες υπηκόους, που βρίσκονται στην Ουκρανία, να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

______

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ / TASS-Reuters-AFP-dpa-

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)